24. 5. 2021, aktualizováno 8. 2. 2023

Každá přestavba domu je samozřejmě jiná. Pokud ale plánujete rekonstrukci od základů po střechu, vyplatí se držet obecných zásad a postupů. My jsme je pro vás sepsali a přidáváme i ukázky konkrétních realizací, které se náramně povedly!

Ještě předtím, než poprvé kopnete do země, čeká vás vyřizování dokumentů. (O stavebním zákoně a stavebním povolení už jsme psali v předchozím článku.) Jakmile ale máte všechno potřebné, zábava může začít. U celkových rekonstrukcí přichází na řadu nejdřív hrubé práce, které často nejsou zvenku vidět. A navíc se postupuje od střechy po podlahu, aby vám do domu nenateklo.

My jsme se zaměřili na tyto stěžejní etapy:

Hrubé práce

  1. Rekonstrukce střechy
  2. Bourání příček a podlah
  3. Vytyčení a výstavba nových příček a podhledů
  4. Nová elektroinstalace, nové rozvody vody, kanalizace, vzduchotechniky, podomítkové instalace

Dokončovací práce

  1. Vyspravení omítek
  2. Vyrovnání podlah (stěrky)
  3. Malby

Samozřejmě, že při celkové rekonstrukci probíhají i další stavební práce: předělává se koupelna, pokládá se nová podlaha, montuje se nábytek a zvenku se dělá fasáda. Na tyto etapy se ale zaměříme samostatně v dalších článcích.

Kompletní rekonstrukce domu trvá většinou 6 až 24 měsíců. Všechno je ale individuální a konkrétní doba záleží na stavu nemovitosti, rozsahu prací, na dostupnosti materiálů i řemeslníků.

Rekonstrukce střechy aneb Aby to bylo v suchu

Poškozená krytina nebo špatný sklon střechy jsou častou příčinou toho, že do rodinného domu zatéká. Takové závady by se měly opravit co nejdřív, ideálně jako první. Plachty totiž velkou průtrž mračen nebo sněžení nezastaví, a tak byste z domu mohli mít rázem koupaliště.

Příčky a podlahy: všechno zbourat, nebo postupně opravit?

Zpočátku rekonstrukce domu vás čekají spíš “destruktivní práce”. Škrábání starých omítek, vytrhání podlahy nebo bourání zdí. Můžete jít samozřejmě i mírumilovnější cestou a co je potřeba, to opravit. Dopředu si ale rozmyslete, co se vám vyplatí víc. Záleží jak na stavu jednotlivých částí domu, tak na vaší představě o nových dispozicích bydlení. Někdy je překvapivě snazší všechno zbourat a začít “od základů”.

Nové zdi a stropy: jaký materiál zvolit?

Pokud šly příčky dolů a čeká vás výstavba nových, máte na výběr z celé řady materiálů. Tradičně se nabízí cihla, která se přirozeně hodí hlavně do zděných domů. Cihlová zeď je sice náročnější na výstavbu, ale patří k jedněm z nejpevnějších materiálů s dlouhou životností. Jestliže se nechcete tolik nadřít, sáhněte po pórobetonu neboli ytongu. Je hmotností lehčí a k jeho úpravě vám stačí běžná pilka. 

Vsadit můžete i na sádrokarton. Ten se hodí hlavně do dřevostaveb, protože k jeho instalaci nepotřebujete žádné mokré procesy. Sádrokartonové desky využijete pro stavbu příček, podhledů, ale i na podlahy, a montáž zvládnete klidně svépomocí. Na trhu dnes navíc najdete nejen základní typ sádrokartonu, ale i opravdové vychytávky, jako jsou například modré akustické desky Rigips, které nejen výborně tlumí hluk, ale navíc rozkládají škodlivé emise formaldehydu.

Elektroinstalace a rozvody: srdce domu, které je potřeba mít pořádku

Další ze stavebních prací, které nejsou vidět, ale o to větší význam mají. Zvlášť při rekonstrukci starého domu, kdy vlastně nevíte, jestli jsou rozvody v dobrém stavu a  provedené správně. Proto je potřeba všechno nejdřív zkontrolovat a pak vytvořit projekt, který přesně popíše umístění elektroinstalace, rozvodů vody, kanalizace i vzduchotechniky. 

Myslete přitom hlavně na to, jak budete dům využívat: chcete vypínač světla hned vedle postele, abyste nemuseli vstávat? Jaký typ ohřevu vody zvolíte? Zvažte jestli elektroinstalaci a rozvody zvládnete položit svépomocí, nebo oslovíte odborníky. Ať tak či tak, konečné zapojení elektroinstalace, volbu jističů a umístění rozvaděče musí provést elektrikář. Ten vám taky vystaví potřebnou revizní zprávu.

Oprava omítek – první opravdu viditelná změna

Konečně přichází na řadu zednické práce, které budou po dokončení vidět. Zvažte, jestli staré omítky úplně odstraníte, nebo jenom opravíte. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, je potřeba stávající omítku pořádně zkontrolovat: najít místa, kde je povrch nesoudržný, odlupuje se, vykazuje známky vlhkosti nebo plísně. 

Před nanesením nové omítky by měl být podklad čistý, rovný, bez prachu. Nezapomeňte ani na penetraci, která sjednotí přilnavost povrchu a celkově jej zpevní. Penetrační nátěry i samotné omítky do vnitřních prostor můžete vybírat například u Weber.

Další inspiraci a články na téma rekonstrukce domu najdete na našem blogu.

Vyrovnání podlahy aneb Abyste zůstali nohama pevně na zemi

Jakmile máte hotové rozvody, můžete se vrhnout na podlahy. Často bývá potřeba je nejdřív srovnat. Čím?  Většinou se používá tzv. nivelační stěrka nebo beton. Jejich nanesení zabere pár okamžiků, o to delší je ale doba zrání. 

Můžete jít ale i cestou suché podlahy. Ta se hodí hlavně do dřevostaveb nebo k rekonstrukcím na dřevěném trámovém stropě, protože nezanese do objektu vlhkost a je mnohem lehčí než beton. K vyrovnání se v tomto případě používá např. keramzit, perlit nebo pórobetonový granulát

Jako další materiál pak můžete vsadit na SDK desky. Sádrokartonové podlahy přináší totiž celou řadu výhod: jsou lehké, zrají jen 24 hodin a dobře izolují hluk. Na trhu dnes navíc najdete speciální SDK dílce, které se svou pevností vyrovnají sádrovláknitým deskám. Jedním z takových řešení jsou například desky RigiStabil.

Malování, znovu o krok blíž k vysněnému domovu

Nastává čas vybrat barvy a začít s opravdovou viditelnou proměnou. Než se ale pustíte do samotného malování, nezapomeňte na důkladnou přípravu. Pokud jste totiž dávali novou omítku nebo vyspravovali tu původní, bude potřeba stěny nejdřív přetřít penetrací. Když pak dojde na barvu, nanáší se většinou dva nátěry, přičemž od prvního byste měli počkat 2–8 hodin, záleží na druhu nátěrové hmoty.

Hlavní je mít plán

Ať už chystáte rekonstrukci z gruntu nebo budete předělávat jenom část domu, všechno si dopředu rozmyslete a naplánujte. Samozřejmě, že v průběhu se dost možná objeví věci, s kterými jste nepočítali, ale i tak vám plán prací pomůže. No a pokud budete rekonstruovat s firmou, máte o starost míň: plánování si na sebe vezmou odborníci.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x