8. 1. 2023, aktualizováno 25. 1. 2024

Každý zásah do domu je specifická záležitost. Na jiné peníze vás přijde kompletní rekonstrukce starého domu, na jiné zase „pouhá“ výměna oken nebo střechy. Kromě rozsahu prací záleží i na dalších faktorech. Rozhodně se tedy vyplatí plánovat dopředu a sestavit si položkový rozpočet rekonstrukce domu.

Cenu za rekonstrukci domu ovlivňují následující věci:

  • stáří a celkový stav objektu, 
  • rozloha domu a počet pater, 
  • stav elektroinstalace a rozvodů (Jsou dobře položené? Jak jsou staré?),
  • vaše představy o výsledku (Co by měl dům splňovat?),
  • dispozice a jejich plánované změny (Bude se zasahovat do nosných konstrukcí?),
  • lokalita, kde se objekt nachází.

První krok, jak sestavit cenu: projekt rekonstrukce domu

Projektová dokumentace se netýká jenom novostaveb, ale i rekonstrukcí. Pokud vaše přestavba vyžaduje stavební povolení, budete ji tak jako tak potřebovat. Nicméně vám poslouží právě i k určení ceny

Počítejte s tím, že i projekt něco stojí – ceny se pohybují od 30 000 Kč za typový projekt, individuální řešení pak přijde zhruba na 100 000 Kč a víc. I tak se ale rozhodně se vyplatí. Projektant totiž celou stavbu pečlivě projde, zhodnotí její stav (např. právě zmíněné rozvody, statiku apod.) a navrhne potřebné úpravy.

Platí, že čím detailnější projektová dokumentace je, tím spíš se v průběhu rekonstrukce vyhnete nečekaným komplikacím a otázkám typu „Tak co uděláme s tímhle?“ Přestavba je totiž vždycky trochu krok do neznáma, zvlášť, pokud jde o rekonstrukci starého domu. Proto se hodí být připravený. 

Na rekonstrukci domu můžete spolupracovat i s architektem, cena architektonické studie se pohybuje mezi 50 000 a 200 000 Kč. Takovou studii sice nepotřebujete pro komunikaci se stavebním úřadem, pomůže vám ale najít to nejlepší funkční a estetické řešení přestavby.

Pečlivé zpracování architektonické i projektové dokumentace má ale ještě jednu výhodu: snazší sestavení položkového rozpočtu.

Položkový rozpočet stavby: mějte přehled, za co platíte

Dokument, kde konečně uvidíte černé na bílém, na kolik vás rekonstrukce přijde. To je položkový rozpočet. Jsou v něm sepsané veškeré práce, které se budou provádět, včetně materiálů s číselným kódem a podrobným popisem. U každé položky se přitom uvádí její množství, tedy například metry, metry čtvereční, hodiny, kilogramy apod.

Položkový rozpočet má podobu tabulky a jednotlivé stavební práce jsou uspořádané do oddílů, např. takto:

  • střecha
  • stěny a příčky,
  • podlahy, 
  • izolace,
  • základy atd.

Nejen, že vám tento dokument jasně řekne, kolik bude rekonstrukce stát, ale taky vám umožní kontrolovat výdaje už v průběhu prací. A poslouží i při jednání s bankou nebo spořitelnou, až si budete chtít sjednat úvěr.

TIP: Podívejte se, kolik stojí nová střecha a co všechno cena zahrnuje.

Komfortní řešení: rekonstrukce rodinných domů na klíč

Rádi byste veškerou práci s přestavbou nechali na někom jiném? Čas i nervy vám ušetří stavební firmy, které nabízejí rekonstrukci domu na klíč. Cena se vším všudy začíná zhruba na 9000 Kč/m2, přičemž firmy pracují tak, abyste se mohli nastěhovat co nejdřív. Posoudí stav budovy a zajistí návrh, projektovou dokumentaci i komunikaci s úřady. Po schválení stavby vypracují položkový rozpočet i harmonogram prací a dají se do rekonstruování. Vám tak stačí počkat pár týdnů až měsíců na výsledek.

Kde vzít peníze, když rozpočet na rekonstrukci domu přerostl vaše úspory? Řešením může být hypotéka či stavebko

Pokud nemáte našetřeno dostatek, abyste přestavbu zaplatili z vlastní kapsy, bude potřeba si půjčit. Na výběr máte hned z několika možností. První z nich je úvěr ze stavebního spoření (pokud takové máte), který se hodí standardně na půjčky do milionu korun. Má to jednu nespornou výhodu: neručíte nemovitostí. 

Pro vyšší částky je tu pak hypotéka. Ta vám dovolí půjčit si víc, ale taky budete pravděpodobně déle splácet. A pokud nedosáhnete na úvěr ze stavebního spoření ani na hypotéku, můžete využít i spotřebitelský úvěr. Vůbec nejlepší je sjednat si nejdřív schůzku s finančním poradcem, který vám doporučí to nejlepší řešení a vyřídí za vás všechno potřebné. 

Nechte si v rozpočtu rezervu, může se hodit

I když všechno naplánujete sebelíp, můžete v průběhu prací narazit na komplikace. Zjistíte, že navrhované řešení se nedá provést, a budete muset sáhnout po jiném, třeba i dražším. Proto je fajn počítat v rozpočtu raději s nějakou tou korunou navíc. Když pak dojde na věc, nebudou vás utracené peníze tolik bolet.

S financováním pomůžou dotace

Část rekonstrukce vám může zaplatit dotace Nová zelená úsporám od Ministerstva životního prostředí. Cílem programu je snížit spotřebu energií v rodinných domech v ČR, a tím víc chránit životní prostředí. Součástí NZÚ je taky dotace s názvem Oprav dům po babičce. Tu ocení vlastnící starých rodinných domů a rekreačních objektů, které používají k trvalému bydlení. V rámci rekonstrukce můžete získat příspěvek například na:

  • zateplení obvodových stěn, střechy, stropu a podlah,
  • výměnu oken,
  • fotovoltaiku a solární ohřev vody,
  • zelené střechy,
  • využití tepla z odpadních vod,
  • výměnu neekologického kotle.

O dotaci můžete požádat, pokud máte dům ve svém vlastnictví. Stačí, když vyplníte žádost v informačním systému SFŽP ČR. Příspěvek se vyplácí buď po dokončení rekonstrukce, nebo zálohově ještě před stavbou (u programu Oprav dům po babičce). Nicméně je potřeba mít už na začátku připravené vlastní finance, základní dotace bez bonusů totiž pokrývají jenom 50 % realizačních výdajů.

Další inspiraci a články na téma rekonstrukce domu najdete v našem magazínu.

Jak snížit cenu za rekonstrukci domu?

Pokud vás už teď děsí astronomické částky, ke kterým může přestavba vyšplhat, máme pro vás pár tipů. Existují řešení, která vaší peněžence přece jen uleví:

  • Pokud nemusíte, neměňte dispozice a nezasahujte do nosných stěn. Tyto práce bývají nejdražší a často přináší další nutné úpravy. To samé platí pro schodiště: jestli to jde, nepřesouvejte jej.
  • Obnovujte staré, místo toho, abyste pořizovali nové.  Dveře se dají obrousit a natřít, stěny oškrabat a vymalovat.
  • Jestliže dům k rekonstrukci teprve vybíráte, dívejte se po takovém, který má co nejméně výrazných nedostatků (vlhkost, špatná střecha apod.)
  • Najměte si řemeslníky na jednotlivé druhy prací, spíš než jednu stavební firmu na všechno. Šikovné a spolehlivé fachmany seženete u nás.
  • Zapojte odborníky. Projektant, architekt, statik… Ti všichni dokážou odhalit skryté překážky, které by vás později mohly přijít draho.

Peníze navíc jsou vždycky fajn, ale určitě z rozpočtu neškrtejte za každou cenu. Nevyplatí se slevovat např. z kvality materiálů, technologií a z dalších opatření, která vám v budoucnu můžou významně ušetřit. Do této skupiny patří třeba zateplení, systémy na úsporu vody, na výrobu tepla, venkovní stínění apod. Nehledě na to, že právě takové vychytávky mají nárok na dotaci. Více se o této problematice rozepsali ve svém článku Fachmani.

Cenu za materiál spočítají speciální kalkulačky

Aspoň částečně vám na otázku ceny rekonstrukce domu odpoví volně dostupné kalkulátory. Nejkomplexnější službu nabízí konfigurátor Stavebnin DEK, který pomůže spočítat materiál opravdu pro celou stavbu (od základů přes rozvody a vnitřní konstrukce až po zateplení fasády a střechy). Během pár okamžiků získáte soupis všech potřebných položek včetně prodejních cen. A pak si materiál můžete rovnou objednat.

Kalkulátor Rigips zase využijete pro jakékoliv sádrokartonové konstrukce, od příček přes podhledy až po podlahy. I tady můžete materiál rovnou poptat. A pokud řešíte omítky, fasády, podlahy nebo sanační systémy, pak vám stejnou službu poskytne aplikace Weber.

Kalkulaci ZDARMA můžete poptat taky u našich specialistů. Spočítají vám spotřebu materiálu od značek Weber, ISOVER a Rigips včetně ceníkových cen. Taky vám poradí s obecným montážním postupem nebo se skladbou konstrukce.

Ověřené řemeslníky na rekonstrukci domu najdete u nás

V naší databázi najdete celou řadu řemeslníků (i celých stavebních firem) pro jednotlivé části rekonstrukce. Známe spolehlivé podlaháře, fasádníky, pokrývače, topenáře, elektrikáře, sádrokartonářeMůžete si prohlédnout jejich ukázky práce i hodnocení předchozích zákazníků. Pak jen zadáte poptávku (je to zdarma) a počkáte, až vám přijdou první nabídky. Z nich si sami vyberete, komu práci nakonec svěříte. Tak co, jdeme na to?

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x