23. 5. 2024, aktualizováno 28. 5. 2024

Právě jste se nastěhovali do nového domu? Počítejte s tím, že o něj budete muset pravidelně pečovat. Taková údržba má daleko víc položek než v případě bytu, rozhodně ale nejde o nic nezvládnutelného. Odměnou za správnou údržbu vám bude pohodlné, a hlavně bezpečné bydlení.  

Péči o dům nepodceňujte. Celý proces kontroly, revizí a úklidu totiž vyjde mnohem levněji, než opravy zanedbaných částí domu. Vytvořte si kalendář s výpisem všech potřebných opatření a kontrol, pomůže vám k tomu náš seznam těch 11 nejpodstatnějších. 

1. Pohledová kontrola domu

Než se pustíte do náročnějších úkonů, projděte si dům vizuálně uvnitř i zvenku. Takovou kontrolu bohatě stačí provádět jednou do roka. Podchytíte tak případné závady, které by se jinak postupem času mohly dost prodražit.   

Zaměřte se na fasádu a podívejte se, jestli někde nepadá omítka. Zvlášť u dřevostaveb se ujistěte, že nikde nezatéká do stěn. Prohlédněte i střechu. Můžou tu být uvolněné tašky nebo další poškození.  

Pak pokračujte v detailnějším zkoumání – žárovky a otvírání dveří, oken nebo vrat od garáže. Nakonec obhlédněte stav dalších staveb na pozemku, ať už je to bazén, skleník nebo garáž.

2. Čištění okapů

Ač se to nemusí zdát, čištění okapů je pro životnost domu klíčové. Stejnou roli hraje uklízení kanálků a lapačů střešních splavenin. Pokud se okap poškodí nebo zanese listím, dešťovka vám bude téct po fasádě a do pár let ji zdemoluje.

V případě zanesených lapačů a kanálků se voda zbytečně dostává pod stavbu. Tady hrozí sesedání základů a praskání zdiva. Oprava takových závad se pak může vyšplhat do stovek tisíc korun.  

Veškerou dešťovou „kanalizaci“ proto čistěte alespoň dvakrát ročně – na jaře po odkvetení stromů v okolí a na podzim až opadá listí.

3. Revize a čištění spalinové cesty a kotle 

Komín ucpaný sazemi přináší hned 2 rizika: komínový požár a hromadění oxidu uhličitého v domě, které často vede k smrtelným otravám. Pravidelnou kontrolu proto nařizuje i vyhláška o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty (č. 34/2016 Sb.). Vždycky ji provádí profesionální kominík.

Pro kotle do výkonu 50 kW platí kontrola spalinové cesty 1× za rok. K čištění může dojít až 3× za rok, a to v závislosti na typu kotle a paliva. Podrobnosti k čištění a kontrolám najdete ve vyhlášce.   

S kontrolou spalinové cesty můžete rovnou provést revizi kotle, krbových kamen, krbové vložky nebo tepelného čerpadla. V případě zdroje na pevná paliva je revize povinná a dělá se 1× za 3 roky. U kotle na plyn v soukromém vlastnictví taková revize povinná není. I tak je ale vhodné ji jednou za čas podstoupit.

4. Kontrola a revize hromosvodu

Posledním opatřením na střeše je kontrola a revize hromosvodu. Vizuální kontrolu provádějte jednou za 2 roky, na revize si pozvěte technika v intervalu každých 4 let od montáže hromosvodu (frekvence se řídí normou ČSN 33 0010 ed. 2). Revizní zprávu potřebujete při řešení pojistné události. Pokud ji nemáte v pořádku, pojišťovna vám za vzniklou škodu nevyplatí peníze.

5. Zkouška proudového chrániče a revize elektroinstalace

Proudový chránič vás chrání před úrazy elektrickým proudem. Když je třeba porušená izolace elektroinstalací, ale i při přímém dotyku domácího vybavení pod napětím.

Základní zkoušku proudového chrániče provedete sami podle intervalů, které určuje výrobce. Nová zařízení se zpravidla testují každý půlrok. Není to nic složitého – stačí otevřít rozvodnou skříň s chráničem a zmáčknout tlačítko „TEST“.

Samotnou elektroinstalaci musí jednou za 5 let prohlédnout odborný technik. Po kontrole vám vytvoří další potřebnou revizní zprávu.

6. Zkouška požárního hlásiče

V bytech a RD kolaudovaných po červenci 2008 je povinné instalovat autonomní hlásiče požáru. I tady zkoušku provádíte sami pomocí tlačítka „TEST“, obvykle jednou do roka nebo po každé výměně baterií.   

7. Kontrola hasicího přístroje

Údržbu hasicích přístrojů upravuje vyhláška o požární prevenci (č. 246/2001 Sb.). Jednou ročně by se měla provést vizuální kontrola. Je důležité, aby spoušť měla plombu a aby byla hadice s tryskou průchozí.

Periodické zkoušky provede odborník. A to jednou za 3 roky u vodních a pěnových přístrojů nebo 1× za 5 let u práškových a ostatních hasicích přístrojů.

8. Kontrola rekuperační jednotky

Rekuperaci budou řešit hlavně majitelé novostaveb. Dochází u ní k ucpávání prachových filtrů, čímž se zvyšuje hlučnost rekuperační jednotky, která zároveň postupně ztrácí na výkonu. Intervaly kontroly a výměny filtrů se liší podle výrobce. Obecně se filtry mění asi 4× ročně, po každých 6 letech na kontrolu přijde technik, a k tomu necháte rozvody rekuperace vyčistit od odborné firmy.

9. Vypouštění zahradního vodovodu

Chraňte venkovní části vodovodu proti námraze a každý podzim z nich vypusťte vodu. Stejné opatření dělejte i v případě, že jedete na delší dobu na dovolenou. Půjde hlavně o venkovní kohoutky, zálivkový systém, hadice nebo části bazénu.  

10. Kontrola teplovodního systému vytápění

Topíte v domě teplou vodou? Během zahájení topné sezóny se vyplatí prozkoumat, jestli všechna topná tělesa fungují na 100 procent.

Zavzdušněné radiátory poznáte tak, že topí jenom některé části jejich plochy. Takové radiátory jednoduše odvzdušníte svépomocí. Nezapomeňte zkontrolovat tlak vody podle manometru (tlakoměru) v kotli a vodu případně doplňte.

11. Revize plynovodu

Poslední důležitá revize vás ochrání proti úniku a nebezpečí výbuchu plynu. Během revize se kontrolují nejen spotřebiče, ale i rozvody a regulátory plynu. Každé 3 roky ji provádí pověřený technik.  

Orientační soupis pravidelných kontrol a revizí
PopisPerioda (roky)
Kontrola a čištění spalinové cesty
1 (kontrola); 3 (čištění)
Revize kotle na pevná paliva3
Revize hromosvodu4
Revize elektorinstalace5
Kontrola hasicího přístroje3 – 5 podle typu přístroje
Revize plynovodu3

Pozvěte si na údržbu domu odborníky z praxe. U nás na portále najdete ověřené plynaře, elektrikáře, instalatéry a další profíky. Stačí zadat poptávku zdarma a my vás spojíme s těmi, které máte nejblíž.

5 3 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x