24. 10. 2023, aktualizováno 25. 10. 2023

Efektivní využití prostoru a snadný pohyb v domácnosti – to je hlavní přínos schodů. O rozmanitost jejich provedení není nouze, a tak si vybere opravdu každý. Volit můžete z různých tvarů, konstrukcí i materiálů.

K výstavbě schodišť se ovšem vážou taky technické nároky a požadavky norem, které musíte dodržet. Řešit tak budete nejen výšku a šířku schodů, ale třeba i počet stupňů nebo optimální osvětlení.   

Výběr schodů záleží na umístění

Při plánování musíte vzít v potaz, kam u vás doma schody vlastně přijdou a co mají plnit. Rozhodujete se pro hlavní, bytelné schodiště v hale, po kterém bude celá rodina chodit každý den? Nebo potřebujete propojit horní patro a půdu jednoduššími schody, které se využijí jen občas? Ať tak či tak, vždycky musí být na prvním místě bezpečnost schodiště.     

Do bytu se hodí lehké konstrukce

Schody se skládají z nosné konstrukce, jednotlivých stupňů a zábradlí, nebo madla. Zároveň se vyrábí buď samonosná řešení, nebo schodiště se svislou nosnou konstrukcí. Jejich typ a tvar vzniká společně s návrhem domu – v mezonetech se umisťují zpravidla lehká a vzdušnější schodiště s bočnicemi, nebo schodiště páteřová. Ve vstupních halách se naopak setkáte s masivnějšími schody.

Nejběžnější typy konstrukce jsou:

  • Bočnicové schodiště – Stupně se montují mezi vnitřní a vnější schodnice, tedy mezi nosné, šikmo uložené konstrukce. Schodnice tvoří šikmý dřevěný trám, nebo kovový profil.
  • Unisystémové schodiště – Nemá nosnou středovou konstrukci a na první pohled může působit křehce, opak je ale pravdou. Stupně se ukládají do „kazet“, které jsou součástí kovové kostry schodů. Vyrábí se jak rovné, tak točité varianty.
  • Páteřové schodiště – Stupně tady podporuje středová nosná konstrukce namísto bočnic.
  • Vřetenové schodiště – Jde o točité schody, které mají ve svojí ose nosný sloup. Stupně pak můžou být z jedné strany volně, nebo se navíc připevní do zdi.
  • Mlynářské schodiště – Je to typ pevného jednoramenného schodiště. Hodí se do prostoru, kde je potřeba překonat velký výškový rozdíl na menší půdorysné délce. Bývá tedy velmi strmé a využívá se hlavně na půdách.

Tradiční materiály u schodů pořád vedou

Obvyklá volba při výstavbě schodů padá na dřevo, nebo jeho kombinaci s kovem. Využívá se pevné a tvrdé dřevo javoru, jasanu, dubu, nebo buku. K dostání jsou ale i výrazně levnější, měkčí dřeva pro méně zatěžované schody. Například borovice.

Schodiště může v moderních stavbách tvořit i betonový monolit, železobetonové prefabrikáty, popř. konstrukce z cementovláknitých desek. Většinou se pak navíc obkládají dřevem, keramickou dlažbou, ale i koberci nebo PVC. Pokud v interiéru potřebujete udržet co nejvíc světla a netrpíte strachem z výšek, dají se schody zhotovit taky z čirého tvrzeného skla. Skleněná výplň se používá i místo klasického zábradlí.

Zábradlí je nutnost pro kolaudaci

Ani schodům se nevyhýbají technické normy a právní předpisy. Otázkou bezpečí a konstrukčních řešení se zabývá norma ČSN 73 4130 Schodiště a šikmé rampy – Základní požadavky. Najdete tu nejen typovou klasifikaci schodišť, ale i technologické požadavky včetně výpočtů pro dané konstrukce.

Obecné informace, které se v předpisech dozvíte, zní takhle:

  • Sklon schodů – Pro bezpečnost schodů je sklon zásadní. Standardně se pohybuje mezi 30° a 41°, přičemž v rámci bytů a bytových domů s výtahem obvykle nesmí přesáhnout 35°. Ostřejší sklon můžou mít schody v podzemních podlažích a v bytech s konstrukční výškou do 3 m.
  • Počet schodů v rameni – Normy předepisují 3 až 16 stupňů na jedno rameno schodiště, případně maximálně 18 stupňů v rodinných domech.
  • Výška a šířka schodů –  Tady platí tzv. Lehmanův vzorec, kdy 2× výška + šířka stupně = 630 mm. To je ideální hodnota, určená délkou lidského kroku. Výška jednotlivých stupňů by měla být konzistentní po celém schodišti. Běžně se pohybuje mezi 15 a 18 cm, schodiště se stupni vyššími než 19 cm už je strmé a může být nebezpečné. Šířka má být taková, aby umožňovala pohodlný a bezpečný pohyb osob. Typicky je to 80 až 100 cm.
  • Protiskluzový povrch – Povrch schodů je ideálně protiskluzový a výše zmíněná norma dokonce udává i konkrétní součinitel smykového tření na povrchu schodiště. Správného výsledku lze dosáhnout pomocí textur, protiskluzových nátěrů nebo přídavných podložek.
  • Zábradlí – Pro kolaudaci domu bývá zábradlí (madlo) u schodů nezbytností. Obvykle se připevňuje do výšky alespoň 90 cm nad schody.
  • Osvětlení – Schodům musíte zajistit i dostatečně jasné a rovnoměrné osvětlení. To minimalizuje stíny a zvýší na schodech viditelnost.

Stavbu i rekonstrukci vícepatrových objektů vám k bydlení musí schválit stavební úřad. A to bez kvalitně provedeného schodiště prostě nepůjde. U nás na portálu najdete stovky ověřených specialistů přes schody. Stačí zadat poptávku a my vás s nimi spojíme zdarma!

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x