6. 4. 2021, aktualizováno 24. 8. 2023

Tohle je řešení, se kterým ušetříte měsíc času při stavbě či rekonstrukci. Podlahy ze sádrokartonu totiž nemusí zrát tak jako ty lité. Mají ale i další přednosti a přesně na ty si v článku posvítíme. Přidáváme taky video s montážním postupem a tipy, na co si dát při instalaci pozor.

Sádrokartonové podlahy spadají do suchých podlahových systémů. Ty mají obecně jednu výjimečnou vlastnost: k jejich zhotovení nejsou potřeba žádné mokré procesy, takže nečekáte na vyzrání. Jedinou technologickou přestávkou je schnutí lepidla. To ale trvá pouhých 24 hodin, což je ve srovnání s betonem (28 dní) a anhydritem (60 dní) skoro zanedbatelné.

Podlaha ze sádrokartonu vám ale přinese i další výhody:

  • Nezaneste si do stavby vlhkost, právě díky absenci mokrých procesů. Ideální řešení například pro dřevostavby.
  • Konstrukci zatížíte jen minimálně, protože sádrokartonové podlahové dílce jsou hodně lehké. Skvěle se hodí například do podkroví nebo obývané půdy.
  • Užijete si víc klidu: suché podlahové systémy velmi dobře tlumí hluk, a to hlavně v případě, že je doplníte o kročejovou izolaci.

Dvojí síla sádrokartonu aneb V čem se podlahové SDK desky liší od těch běžných

Sádrokartonové desky určené na podlahy poznáte podle tzv. „VK“ hrany. To znamená, že jejich okraj není zeslabený, tak jako u SDK desek pro příčky a podhledy. Hotové dílce, které se pro účely podlah vyrábí, jsou složené ze dvou k sobě přilepených desek, přičemž každá z nich má tzv. polodrážku. Právě díky ní (a lepidlu) se jeden podlahový dílec spojí s druhým.

Na českém trhu najdete prakticky jen dva výrobce, kteří materiál k sádrokartonovým podlahám prodávají. Prvním z nich je Rigips se svým dílcem RigiStabil 25, další pak Knauf a jeho podlahová deska F 146. Se skladbou podlahy vám ochotně a zdarma poradí odborníci ze Saint-Gobain. Můžete jim napsat na e-mail podpora@saint-gobain.com nebo zavolat na číslo 226 292 225.

Jak na montáž sádrokartonové podlahy

Pokud se rozhodnete pro podlahu z SDK desek, je potřeba mít co nejlíp připravený povrch. To znamená maximálně rovný a stabilní. Jestliže kladete podlahu přímo na základovou desku, pak je potřeba jako první umístit izolaci proti zemní vlhkosti – např. polyetylenovou fólii. Potom se dělá tzv. dilatační spára: kolem dokola místnosti se nanese minerální plsť nebo pěnová hmota o šířce 5–10 mm, která bude bránit přenosu hluku mezi podlahou a ostatními konstrukcemi. 

Odborník Jiří Provázek z Rigips dál doporučuje položit geotextilii a na ni vyrovnávací podsyp, zvlášť v případě, že povrch není úplně rovný. Pak přichází na řadu vyrovnávací desky, tepelná izolace (např. dřevovláknité desky), a na ně už přímo konstrukční podlahové dílce. Jak je správně pokládat se dočtete v návodu od Rigips. A taky si rovnou můžete pustit montážní video.

Montážní video k pokládce sádrokartonové podlahy přímo od profíků z Rigipsu


Jak montáž suché podlahy vypadá v praxi můžete vidět taky u zakázky pana Zdeňka. Ten chtěl v celém bytě vyrovnat podlahu a zvednout ji o 6 cm. Práce dopadla na jedničku, což je znát i z reference: „…od začátku to byla velmi dobrá spolupráce. Pan řemeslník nám ochotně ve všem poradil, odvedená práce je velmi kvalitní, dodržen byl časový harmonogram i finanční rozpočet.“

Na sádrokarton může přijít plovoucí podlaha i dlažba

Další výhodou SDK podlah je, že na ně můžete pokládat jakýkoliv finální povrch. Takže záleží jenom na vás, jestli chcete mít doma koberec, dlažbu, korkovou nebo plovoucí podlahu. Pozor si dejte jen na dvě věci:

1. Plovoucí podlaha by se neměla pokládat přímo na tvrdý podklad (tady myšleno na SDK desky). Proto pod ni dejte ještě kročejovou izolaci.

2. Pokud si jako finální povrch vyberete dlažbu, je potřeba držet se daných parametrů: na dvouvrstvou SDK podlahu můžete použít dlaždičky o tloušťce až 1 cm a rozměrech 33 × 33 cm, ale pokud byste chtěli dávat větší, musíte přidat ještě jednu vrstvu sádrokartonových desek.

Montáž sádrokartonové podlahy není žádná věda a určitě si s ní poradíte. A kdybyste potřebovali, vždycky se můžete obrátit na šikovné řemeslníky a firmy od nás.

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kolyk
Kolyk
11 měsíců před

Opravdu je dilatace od stěny 5-10 cm? Nemá být 5-10 mm?

2
0
Přidejte svůj názor.x