9. 9. 2021, aktualizováno 30. 8. 2023

Podlaha je důležitou součástí interiéru: dodává mu styl a ovliňuje, jak se budete v místnosti cítit. Jak ji ale vybrat, když dekorů a materiálů je na trhu tolik? Řiďte se hlavně svým životním stylem a rozhodujte místnost po místnosti – jiná podlaha se totiž hodí do obýváku, jiná do dětského pokoje, kuchyně nebo koupelny. A my vám pomůžeme se v téhle problematice vyznat.

Když se dělá nová podlaha, je to většinou investice na celý život. Nebo aspoň na pěknou řádku let. Proto se vyplatí výběr neuspěchat. Hlavním kritériem je přitom odolnost, protože v každé místnosti dostává podlaha zabrat trochu jinak.

A jak poznáte, kolik toho daná podlahová krytina vydrží? Podle tzv. třídy zátěže. Čísla 21–23 označují podlahy vhodné pro byty a domy. Konkrétní rozdělení vypadá takto:

třídamíra zátěževhodná místnost
21občasný provozložnice, pokoj pro hosty
22střední provozjídelna, obývák
23vysoký provozkuchyně, chodba, dětský pokoj, obývák
Třídy zátěže podlahových krytin. Rozdělení je orientační, vždy totiž záleží, jak moc danou místnost opravdu využíváte a taky v jaké obuvi doma chodíte.

Samozřejmě existují i třídy pro komerční prostory (hotely, obchody, kanceláře, letiště apod.). Označují je čísla 31–34. Pro skladiště, výrobní haly a místa s provozem vozidel pak slouží třídy 41–43.

Předsíň a koupelna potřebují krytinu, co vydrží vlhkost

Vezmeme to pěkně od vstupních dveří: tam bývá velký provoz. Obouváme se, zouváme a na botách nosíme nečistoty do domu. Proto by podlaha do předsíně měla splňovat následující kritéria:

  • snadná údržba
  • odolnost proti vlhkosti
  • protiskluznost

Ideálním řešením je v tomhle případě keramická dlažba, z níž nečistoty snadno setřete. Sáhnout můžete i po dřevu, ale vybírejte tvrdší druhy (například exotické dřeviny jako teak, iroko, merbau nebo tuzemský buk či dub). Přešlap neuděláte ani s laminátem, jen si zkontrolujte, aby měl úpravu proti vlhkosti a zátěžovou třídu aspoň 23.

Do koupelny se nejčastěji používá keramická dlažba, ale výjimkou dnes nejsou ani jiné materiály. Jen musí mít voděodolnou úpravu. Například dřevo dodá koupelně útulnou atmosféru, kamenná podlaha zase vytváří dojem luxusu a betonová stěrka bude dobře ladit s minimalistickým designem. Zvolit můžete ale i laminát nebo vinyl.

Obývák a dětský pokoj si zaslouží útulnou i odolnou podlahu zároveň

A dostáváme se do obytných místností. Podlaha v dětském pokoji by měla být teplá a příjemná na dotek, protože si děti často hrají na zemi, přitom odolná a snadno omyvatelná. K favoritům proto patří vinylové podlahy a lino. Kromě výše zmíněných vlastností taky výborně tlumí kročejový hluk. Vaši sousedi tak nebudou mít pocit, že jim nad hlavou běhá stádo slonů.

V obývacím pokoji trávíme obecně hodně času, a tak se opět vyplatí pořídit odolnější materiál (volte třídu 23–32). Podlaha by zároveň měla tlumit hluk, působit útulně a ladit s celkovým designem místnosti. Vsadit můžete na dřevo (spíš tvrdé nebo středně tvrdé), které vás nebude studit do chodidel. Stejně tak se do obýváku hodí i korková, vinylová nebo laminátová podlaha. Pro praktičnost a útulnost můžete část podlahy doplnit kobercem.

Naopak v ložnici můžete z odolnosti slevit. O to víc myslete na svoje pohodlí. Dřevěná nebo korková podlaha vás nebudou ráno při vstávání studit a ještě místnost zútulní. Pokud hledáte levnější variantu, než jakou je dřevo, výborně vám poslouží i vinyl s dekorem.

Do kuchyně krytinu, která hodně vydrží

V kuchyni se vaří, sem tam spadne na zem ostrý nůž nebo něco těžkého, rozlije se voda. Proto do téhle místnosti pořiďte podlahu, která tohle všechno ustojí a ze které případnou pohromu snadno setřete. Může to být dlažba, litý beton, vinylová podlaha, linoleum, laminát, ale klidně i tvrdší dřevo.

Na balkony a terasy je nejvhodnější velkoformátová dlažba montována na terče. To usnadňuje úklid i případnou výměnu a opravy. A pokud máte garáž, vsaďte na třeba na betonovou stěrku, plastbeton nebo epoxidovou podlahu. Tyto pvrchy jsou totiž odolné vůči mechanickému poškození i chemikáliím.

Přemýšlíte, jakou podlahu vybrat? Poradíme vám.
Vzorník podlah.

Druhy podlahových krytin a jejich výhody

Teď už máte přehled o tom, kam se která podlaha hodí. Čím se ale jednotlivé krytiny vyznačují? Z čeho jsou vyrobené? I to vám pomůže při rozhodování.

PVC: vinylová podlaha, nebo lino?

Pod zkratkou PVC se schovává materiál polyvinylchlorid. A používá se jak k výrobě vinylových podlah, tak lina. (Nepleťte si s linoleem, které je přírodního původu.) Rozdíl je v tom, že lino seženete v rolích, vinyl zase jako dílce.

Vinylová podlaha je odolná proti vlhkosti, ohnivzdorná, antistatická i antialergenní. Desky se buď lepí na podklad nebo pokládají jako plovoucí podlaha. Hodí se do obýváku, ložnice a dětského pokoje. Vinylová podlaha umí skvěle imitovat dřevo, zároveň je ale levnější, a k údržbě vám stačí smeták a mokrý hadr. Dejte ale pozor na prostředky na mytí nádobí: jejich odmašťující složka může postupně narušit polyuretanovou vrstvu, a podlaha se pak bude častěji špinit.

Spočítejte si materiál na novou podlahu. Na pár kliků dostanete soupis výrobků, která pak můžete rovnou poptat u nejbližšího dodavatele.

Keramická dlažba: nenáročná na údržbu

Velmi odolný, ale tvrdý a chladný materiál. Hodí se nad podlahové topení a do místností, kde s vyšší vlhkostí. Patří mezi ekologické materiály, je skvělá pro alergiky, nehořlavá a odolná proti chemikáliím. Může mít protiskluzovou úpravu. Představuje ideální řešení pro koupelny, chodby a kuchyně.

Lité podlahy: odolné, minimalistické a moderní

Chcete ušetřit za topení? Pak jsou lité podlahy skvělou volbou. Výborně totiž vedou teplo, čímž zvyšují účinnost podlahového topení a usnadňují jeho regulaci.

Patří sem například epoxidové, betonové, anhydritové nebo polyuretanové podlahy. Jejich aplikace je jednoduchá, ale vyžaduje dokonale rovný podklad. Výhodou těchto povrchů je, že nevyžadují nevyžadují žádnou speciální údržbu. Navíc nemají spáry, ve kterých bych se usazovaly nečistoty. Lité podlahy využijete v garáži, předsíni, v kuchyni i koupelně.

Dřevěná podlaha: klasika, která vytrvá, ale vyžaduje péči

V dřívějších dobách bylo dřevo jediná, a tudíž jasná volba. Oblibě se ale těší i dnes, hlavně pro svou „dlouhověkost.“ Kvalitní lak chrání dřevěnou podlahu 10 až 15 let, pak ji stačí přebrousit a znovu nalakovat (případně naolejovat či navoskovat). Masiv tak vydrží klidně jednu generaci i víc, a pak se dá poměrně snadno renovovat.

Lepená dřevěná podlaha má navíc velmi dobré zvukově izolační vlastnosti. Dávejte však pozor na mechanické poškození, například kamínky ji mohou poškrábat, o psích drápcích nemluvě. Nejvíc se hodí do obýváku a ložnice, ale se správnou úpravou může i do koupelny.

Každá místnost ve vašem domově si zaslouží jinou podlahu? Poradíme vám jakou kam vybrat.
Pokládka podlahy.

Laminát: nenáročná montáž a údržba

Tahle podlahová krytina si může na účet připsat hned několik výhod: pokládá se jako plovoucí, takže její instalaci zvládnete i sami, je odolná vůči mechanickému poškození a snadno ji uklidíte s pomocí smetáku a mopu. Nevýhodou je citlivost vůči vlhku, nepříliš dobrá zvuková izolace a také to, že jde spíš o chladný a tvrdý povrch. Laminátová podlaha skvěle padne například do obýváku nebo jídelny.

Korková dlažba: balzám pro chodidla

S tímhle materiálem rozhodně neuděláte krok vedle, zvlášť, pokud ho zvolíte na podlahu do obývacího pokoje nebo ložnice. Vzhledem k tomu, že obsahuje velké množství vzduchových molekul, udržuje dobře teplo. Dokonce vůbec nevadí, když ho položíte na chladnou dlažbu. Kromě toho taky skvěle tlumí hluk, takže se hodí i do dětského pokoje. Už tak skvělou odolnost ještě zvyšuje úprava lakem. Celkově s vámi korková podlaha vydrží i 40 let.

Vybírat přitom můžete z nepřeberného množství dekorů. Běžně lze sehnat provedení v designu přírodního dřeva, antik dřeva a mezi novinky patří přírodní kámen.

Vyberte správné lepidlo

Pokud plánujete podlahu, která bude pevně spojená s podkladem, věnujte pozornost výběru lepidla. To, co byste použili na připevnění koberce, nebude totiž fungovat na parkety, a obráceně. Lepidla na podlahové krytiny najdete například u výrobce Weber nebo Den Braven.

Jestli ale chcete svou novou podlahu či její rekonstrukci svěřit raději profesionálům, zadejte u nás poptávku. Je to zdarma a my vám pomůžeme najít vhodnou firmu.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x