7. 9. 2021, aktualizováno 19. 12. 2023

Líbí se vám dřevěná podlaha, ale z nějakého důvodu si ji nemůžete nebo nechcete pořídit? Pak vsaďte na vinyl či laminát. Tyhle podlahy se vyrábí v dekorech, které umí přírodní materiál věrně napodobit. A navíc jsou oproti dřevu nenáročné na údržbu. Kterou variantu ale vybrat? Sepsali jsme pro vás výhody i nevýhody obou těchto řešení.

Vinyl i laminát patří mezi vícevrstvé podlahové krytiny. Pojďme se podívat, z jakých částí se která z nich skládá.

  • Vinylová podlaha: Vrchní, nášlapná vrstva spolu s ochrannými nátěry zajišťuje odolnost krytiny. Pod ní se nachází fólie s tištěným dekorem a následuje stabilizační mřížka, která snižuje teplotní roztažnost. Pak už přichází na řadu nosná deska (buď z PVC nebo dřevotřísky – tzv. HDF deska). Spodní vrstva zajišťuje lepší přilnavost k lepidlu (v případě pokládky lepením), u plovoucích dílců má ochrannou funkci.
  • Laminátová podlaha: Povrchovou vrstvu tvoří melaminová pryskyřice s UV lakem, která podlahu chrání před poškozením i UV zářením. Následuje dekorová část z papíru a poté nosná deska z dřevotřísky (také HDF). Spodní, vyrovnávací strana laminátových dílců je z fenolové pryskyřice, odolává vlhkosti a zajišťuje pevnost krytiny.

Vinylové podlahy jsou tiché, teplé i odolné

Pokud rádi chodíte bosí, vinyl se vám bude líbit. Je na došlap měkký a teplo z chodidel odvádí daleko pomaleji než laminát. Jednoduše řečeno nestudí. Vinylovou podlahu ocení i vaši sousedi. Materiál totiž patří k „tichým podlahovým krytinám“ – dobře tlumí hluk. Skvěle se proto hodí do dětského pokoje, ale sluší i ložnici či obýváku.

V porovnání s laminátem je vinyl odolnější proti vlhkosti. Podlahu můžete klidně vytírat mokrým hadrem, ale její instalace do koupelny se úplně nedoporučuje. Když totiž voda nateče mezi spáry, může dojít ke zkroucení podlahových dílů nebo vzniku plísní. Vinyl zároveň patří k antistatickým, nehořlavým a antialergenním podlahovým krytinám.

Vinylová podlaha v místnosti s krbem.
Při rekonstrukci bytu byla použitá vinylová podlaha
v imitaci dřeva, která krásně ladí s krbem. Co myslíte?

Instalace vinylové podlahy není nijak náročná. Vybrat si můžete mezi lepením a plovoucím způsobem pokládky, případně zvolit vůbec nejsnadnější řešení – samoležící podlahu, kdy se dílce neslepují ani jinak nespojují k sobě. Vinyl je hodně odolný vůči mechanickému poškození, ale pokud přece jen k nějakému dojde, můžete konkrétní lamelu snadno vyměnit.

Dost možná máte už od prvního odstavce v hlavě otázku „A jak je to se ftaláty a formaldehydem?“ Tyhle škodlivé látky dřív skutečně byly součástí podlahových krytin z PVC. Dnes už ale najdete i „zdravé“ vinylové podlahy. Patří k nim například Egger Desing Green Tec, které jsou 100% bez obsahu PVC, nebo Expona Domestic. Zdravotní nezávadnost podlah z vinylu dokládají certifikáty Indoor Air Comfort Gold a GREENGUARD Gold.

Pokud jde o cenu, záleží vždy na tloušťce krytiny, zátěžové třídě i typu pokládky. Jeden m² vinylové podlahy vás může vyjít na 260 Kč, ale taky klidně na 1000 Kč.

Laminát vyniká snadnou instalací

Tenhle materiál se dostal na výsluní hlavně díky několika vlastnostem: vyrábí se ve spoustě různých dekorů, hodně toho vydrží a snadno se instaluje. Způsob pokládky je ve většině případů plovoucí. Celoplošné lepení se příliš nedoporučuje, protože zamezuje přirozené roztažnosti laminátu. Výjimku tvoří schody, kde se krytina kvůli bezpečnosti lepí.

Laminátovou podlahu můžete dát téměř na jakýkoliv podklad a díky nízké konstrukční výšce ji využijete i pro rekonstrukce interiéru. Pokud se snad některý z dílců poškodí, podlaha se dá snadno demontovat.

Pokládání laminátové podlahy.
Pokládání laminátové podlahy.

Mínusem laminátové podlahy je malá odolnost vůči vlhkosti. (Pokud si nepořídíte verzi se speciální úpravou.) Nejen, že se tedy nehodí do koupelny, ale ani mokré čištění jí dvakrát nesvědčí. Když se totiž voda dostane do spár, začnou dílce bobtnat a vlnit se. Proto se doporučuje používat k údržbě jenom polosuchý hadr, případně zapojit speciální přípravek, který brání vsáknutí vody do spár (např. Dr. Schutz).

Laminátová podlaha se dobře vyjímá v obývacím pokoji i ložnici. Jen se připravte na to, že studí víc než vinyl. To ale můžou vyřešit šikovně rozmístěné koberce, které celý interiér navíc zútulní. Pokud jde o akustickou izolaci, i tady laminát spíš prohrává. Odhlučnění ale zařídí akustická podložka, např. od výrobce Mirelon nebo ISOVER.

Odborníci přes podlahy jsou nablízku

Pokládka vinylové i laminátové podlahy není nijak složitá záležitost. Pokud jste zvyklí doma kutit, určitě si s takovou výzvou poradíte. Vždycky se ale můžete obrátit na profíky. U nás na webu najdete víc než 3 tisíce ukázek prací od zkušených podlahářů a hodnocení zákazníků k tomu. Můžete se inspirovat či rovnou oslovit konkrétní firmu.

3.6 5 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Sten
Sten
2 let před

To je divné, vinyl je doporučovaný jako druhý nejvhodnější(po dlažbě) na podlahové topení. Naopak kvůli nízké vodivosti není doporučována dřevěná podlaha ani laminátová podlaha. Je toho plný internet. Tak si myslím, že se autor spletl.

Niki
Niki
6 měsíců před
Odpovědět  Sten

to samé mi řekli prodavači, doporučili na podlah.topení vinyl…I podlaháři doporučují vinyl na podlahové topení, i samotní dodavatelé podlah.topení doporučili vinyl…tak kdo má pravdu?

Kybergreg
Kybergreg
2 let před

Z vlastní zkušenosti – povrch laminátové podlahy je podstatně odolnější než povrch vinylové. Ta se mnohem snadněji poškrábe a zvlášť u tmavých dekorů je to vidět.

David
David
2 let před

Odborníci se radši ani nepodepsali

4
0
Přidejte svůj názor.x