
5. 11. 2021, aktualizováno 4. 11. 2022
V dobře řešené kuchyni je radost vařit. Jak to ale vymyslet, aby všechno bylo praktické a po ruce? Na to se podíváme společně v článku. Představíme vám různé tvary kuchyní, povíme si, do jakých prostor se hodí, a nezapomeneme ani na kuchyňský trojúhelník.
Ať už máte pro kuchyňskou linku k dispozici velký či malý prostor, bude potřeba ho dobře rozplánovat. Zamyslete se nejdřív nad tím, jak často vaříte, jestli chcete přímo v kuchyni jídelní stůl či barový pult nebo jaké spotřebiče budete potřebovat. Jakmile si na tyto otázky odpovíte, budou pro vás další kroky snazší. Tak pojďme hned na ten první.
Vyberte správný tvar kuchyňské linky
V českých domácnostech jsou hodně rozšířené kuchyně do tvaru „L“. Takové řešení umožňuje efektivně využít prostor a taky s ním snadno s ním logické rozmístění zón (více o něm napíšeme dál v článku). O něco víc prostoru vám pak nabídne kuchyňská linka do „U“. Hodí se proto hlavně do větších bytů nebo domů. A když ji doplníte o zabudovaný jídelní stůl nebo barový pult, dostanete kuchyň tvaru „G“.


Pokud máte jen málo místa, zvolte linku u jedné stěny – tvar „I“. Počítejte ale s tím, že při přípravě jídla budete k hostům většinu času zády. Jestliže máte k dispozici dostatek místa, můžete kuchyň tvaru „I“ rozšířit ještě o populární kuchyňský ostrůvek. Na jedno otočení tak získáte další pracovní prostor, ať už na něj umístíte varnou desku nebo dřez.


Jakmile budete mít vybraný tvar, zamyslete se na rozmístěním jednotlivých „zón“. Pomůže vám s tím tzv. kuchyňský trojúhelník. Tato metoda z 50. let 20. století rozděluje kuchyň na skladovací (lednice, spíž), mycí (dřez, myčka) a varnou zónu (sporák, trouba), které tak tvoří pomyslné vrcholy trojúhelníku. Vzdálenost mezi nimi by měla být mezi 1,2 a 2,75 m.
Jednotlivé zóny by na sebe navíc měly navazovat v tomto pořadí: skladovací ➔ mycí ➔ varná. Mezi každou z nich pak nechte prostor k odkládání potravin (Vedle sporáku umístěte ideálně žáruvzdornou desku.) Tím budete následovat logickou posloupnost činností při vaření.

Nezapomeňte vyřešit rozvody
Pokud renovujete kuchyni, je dobré s pomocí odborníka zkontrolovat vodovodní potrubí. Možná zjistíte, že se už musí vyměnit, a lepší na to přijít teď, než kuchyň za pár let zase bourat. Co se týče rozvodu elektřiny, ty musí být dimenzovány s ohledem na plánované spotřebiče – např. indukční varné desky vyžadují třífázové připojení. Pozvěte si proto profesionála, který všechno zkontroluje a případně provede potřebné úpravy.
Kuchyň na míru, nebo z IKEA?
Tahle otázka je při plánování nové kuchyně zásadní. Buď můžete zvolit rychlejší (a často levnější) řešení a vybrat si už hotovou kuchyňskou sestavu. Výběr je dnes široký, přesto ale nebudete mít tolik prostoru pro vlastní nápady.
Anebo je tu kuchyň na míru, kterou si všechno do posledního detailu naplánujete společně s architektem a truhlářem. Výhodou je i maximální využití prostoru, ale počítejte s tím, že výroba trvá déle.
Další výhody i nevýhody obou řešení jsme sepsali do článku.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli tvar linky, kuchyni na míru nebo hotovou sestavu, neváhejte na rekonstrukci oslovit odborníky. U nás najdete v databázi celou řadu ověřených firem a řemeslníků. Stačí zadat zdarma poptávku a my vám najdeme vhodného dodavatele.
Žádné komentáře