5. 11. 2021, aktualizováno 20. 2. 2024

V dobře řešené kuchyni je radost vařit. Jak to ale vymyslet, aby všechno bylo praktické a po ruce? S plánováním pomůže „kuchyňský trojúhelník“, ale i posudek statika. Neméně důležité jsou moderní spotřebiče, které vám ušetří práci a náklady na energie.

Ať už máte pro kuchyňskou linku k dispozici velký či malý prostor, bude potřeba ho dobře rozplánovat. Zamyslete se nejdřív nad tím, jak často vaříte, jestli chcete přímo v kuchyni jídelní stůl či barový pult nebo jaké spotřebiče budete potřebovat. Jakmile si na tyto otázky odpovíte, budou pro vás další kroky snazší.

Vyberte správný tvar kuchyňské linky

V českých domácnostech jsou hodně rozšířené kuchyně do tvaru „L. Takové řešení umožňuje efektivně využít prostor a logicky uspořádat pracovní zóny. O něco víc prostoru vám pak nabídne kuchyňská linka do „U“. Ta se hodí hlavně do větších bytů nebo domů. A když ji doplníte o zabudovaný jídelní stůl nebo barový pult, dostanete kuchyň tvaru „G“.

Pokud máte doma málo místa, zvolte linku u jedné stěny – tvar „I“. Počítejte ale s tím, že při přípravě jídla budete k hostům většinu času zády. Jestliže máte k dispozici místa víc, můžete kuchyň tvaru „I“ rozšířit ještě o populární kuchyňský ostrůvek. Na jedno otočení tak získáte další pracovní prostor, ať už na něj umístíte varnou desku nebo dřez.

Jakmile budete mít vybraný tvar, zamyslete se nad rozmístěním jednotlivých „zón“. Pomůže vám s tím tzv. kuchyňský trojúhelník. Tato metoda rozděluje kuchyň na skladovací (lednice, spíž), mycí (dřez, myčka) a varnou zónu (sporák, trouba), které tak tvoří pomyslné vrcholy trojúhelníku. Vzdálenost mezi nimi by měla být mezi 1,2 a 2,75 m.

Jednotlivé zóny na sebe mají navazovat v tomto pořadí: skladovací ➔ mycí ➔ varná. Mezi každou z nich pak nechte prostor k odkládání potravin (vedle sporáku umístěte ideálně žáruvzdornou desku). Tím budete následovat logickou posloupnost činností při vaření.

Jednotlivé tvary kuchyní se znázorněným kuchyňským trojúhelníkem.
V kuchyni jakéhokoliv tvaru by měl být zachovaný kuchyňský trojúhelník.

Na výšce linky záleží

S ergonomií kuchyně nesouvisí jenom tvar. Stejně důležitá je výška linky a umístění skříněk nad ní. To abyste se při vaření nemuseli hrbit nebo složitě vyndávat nádobí z horních polic. Výškové rozměry linek se dnes běžně pohybují mezi 85 a 91 cm. Výška horních skříněk záleží hlavně na prostorových možnostech. Obvyklá vzdálenost je cca 50 až 70 cm nad pracovní deskou.

Pozvěte si k rekonstrukci statika

Budete během rekonstrukce kuchyně bourat staré jádro nebo příčku? Domluvte si nejdřív schůzku se statikem. Ten vyhodnotí, jestli se náhodou nejedná o nosné zdi. Při zásahu do nosných konstrukcí domu budete vždycky potřebovat povolení od stavebního úřadu.

Pokud renovujete vlastní kuchyň v bytovce, máte povinnost informovat SVJ. V některých případech totiž bude nutný souhlas ostatních sousedů. Pro nájemníky zase platí, že si před rekonstrukcí musí získat souhlas majitele bytu.

Nezapomeňte vyřešit rozvody

S pomocí odborníka je taky vhodné zkontrolovat vodovodní potrubí. Možná zjistíte, že se už musí vyměnit, a lepší na to přijít teď, než kuchyň za pár let zase bourat. Co se týče rozvodů elektřiny, ty musí být dimenzovány s ohledem na plánované spotřebiče – např. indukční varné desky vyžadují třífázové připojení. Pozvěte si proto profesionála, který všechno zkontroluje a rovnou provede potřebné úpravy.

Co všechno patří do moderní kuchyně

Vaření vám taky usnadní chytré a úsporné spotřebiče. Moderní trouby, myčky nádobí i lednice lze pohodlně ovládat pomocí mobilních aplikací. Stačí je doma připojit k Wi-Fi. Před nákupem spotřebiče zkontrolujte jeho energetický štítek. Vyšší energetické třídy (A, B a C) vám výrazně sníží spotřebu energií a vody.

Pokud jde o vzhled kuchyně, je dnes výběr opravdu široký. V nabídce kuchyňských studií najdete celou škálu stylů, od tradičního přes moderní až po industriální. To samé platí pro barvy – i tady můžete volit z celé palety odstínů. Při plánování myslete na to, aby v kuchyni příliš nebyl vidět prach a nečistoty a samozřejmě, abyste se v ní cítili příjemně.

Kuchyň na míru, nebo z IKEA?

Tahle otázka je při plánování nové kuchyně zásadní. Až budete řešit dilema, jestli zvolit hotovou kuchyňskou sestavu, anebo kuchyň na zakázku, zamyslete se nad několika věcmi:

  • Za jak dlouho potřebujete mít kuchyň hotovou?
  • Kolik do rekonstrukce chcete investovat?
  • Máte už konkrétní představu, jak má kuchyň vypadat?
  • Je váš prostor pro kuchyň něčím atypický?

Hotová kuchyňská sestava představuje rychlejší a často levnější řešení , ale nebudete mít tolik prostoru pro vlastní nápady. Pokud zvolíte kuchyň na míru, naplánujete všechno do posledního detailu podle svých představ. Výhodou je taky maximální využití prostoru, a to i v případě, že má místnost netradiční tvar, šikmý strop apod. Počítejte ale s tím, že výroba trvá déle.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli tvar linky, kuchyni na míru nebo hotovou sestavu, neváhejte na rekonstrukci oslovit odborníky. U nás najdete v databázi celou řadu ověřených firem a řemeslníků. Stačí zadat zdarma poptávku a my vám najdeme vhodného dodavatele.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x