2. 8. 2021, aktualizováno 8. 2. 2023

Mít vlastní ložnici a zvlášť pokoj pro děti. To je častý důvod, proč předělat byt 2+1 na 3+kk. Když to dispozice a další stavební podmínky dovolí, získáte prostor navíc a soukromí, které ve dvoupokojovém bytě většinou chybí. Podívejte se, jak taková rekonstrukce bytu 2+1 může vypadat. Třeba získáte inspiraci pro vlastní přestavbu!

Pokud i vy chcete udělat za dvou pokojů tři, doporučujeme v první řadě oslovit profesionály. Změnu dispozice je třeba pořádně promyslet a naplánovat – záleží totiž na půdorysu, umístění odpadů nebo na tom, jestli můžete zasahovat do nosných příček. Budete proto potřebovat návrh bytu, a ten vám připraví bytový architekt.

Rekonstrukce bytu 2+1 v Ostravě

Byt z roku 1965 s typicky vysokými stropy už potřeboval vylepšit. A tak se majitelé rozhodli, že ho u té příležitosti „zvětší.“ Z kuchyně s výměrou 14 m² se stal další pokoj a kuchyňská linka se přesunula do obýváku. Pozornost si zasloužila i koupelna, která je teď daleko prostornější. Pro lepší představu přikládáme původní i nový půdorys bytu 2+1, nově vlastně 3+kk.

Půdorys bytu 2+1 s obývákem, kuchyní a jedním pokojem.
Původní půdorys bytu 2+1
Půdorys nového bytu, tentokrát jde už o 3+kk.
Půdorys nového bytu

A co všechno bylo potřeba udělat, aby se byt proměnil v moderní a útulný domov? Rekonstrukce zahrnovala vybourání původních příček, stavbu sádrokartonových podhledů, kompletně nové elektroinstalace, nové podlahy i s topením, obklady, omítky, i instalaci bezpečnostních dveří. Přesvědčte se sami, jak byt prokouknul!

Rekonstrukce bytu 2+1 v Hradci Králové

Mladé rodině chyběl doma dětský pokojíček. Navíc museli chodit do koupelny přes obýák, přitom záchod byl na druhé straně bytu. To už je víc než dost důvodů, proč se pustit do přestavby.

Bytový architekt a jeho tým vyřešili změnu dispozice bravurně. Zbytečně velkou ložnici přepažili sádrokartonovou příčkou a přitom v ní zbylo místo ještě na vestavěnou šatní skříň. Dětský pokoj vznikl na místě bývalé kuchyně, a ta se zase přesunula do obývacího pokoje. Tam už taky nejsou dveře do koupelny – nově se nachází v chodbě.

A co na proměnu říkají sami zákazníci? „Výsledek je skvělý. Děti mají prostorný pokoj a my nádhernou a praktickou kuchyň s obývacím pokojem. V ložnici nám vznikla velká šatna s uložným prostorem a malou kanceláří a vešel se tam i pracovní stůl na šicí stroj. Prostě využitý každý centimetr.

Další fotografie z této rekonstrukce si můžete prohlédnout na našem webu.

Nezapomeňte na stavební povolení. Pomůže vám s ním architekt

Každá rekonstrukce bytu si žádá trochu papírování, ale pokud měníte dispozice, je to ještě krapet složitější. Abyste mohli zasahovat do nosných konstrukcí, potřebujete stavební povolení. Dobrá zpráva je, že s tím vlastně nemusíte mít moc starostí. Povolení za vás totiž vyřídí architekt, protože jednání s úřady patří k jeho práci.

Kromě toho nezapomeňte rekonstrukci oznámit Sdružení vlastníků jednotek i všem sousedům.

Držíme palce, aby všechno dobře dopadlo!

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x