16. 3. 2023, aktualizováno 21. 3. 2023

Na začátku je to investice. A za pár let věc, která ušetří až desítky tisíc ročně. Mluvíme o moderních technologiích, jako jsou solární kolektory, tepelné čerpadlo, fotovoltaika, nebo rekuperace. Nejen, že vám přinesou úsporu, ale taky pomůžou splnit současné požadavky na novostavby. 

To, co bylo dřív luxusní vymožeností, se pomalu stalo novým standardem. Moderní technologie pro vytápění, ohřev vody a větrání zažívají po zdražení energií boom. Třeba poptávka po fotovoltaických elektrárnách (FVE) stoupla za rok 2022 meziročně o 76 %. Důvod je jasný: fotovoltaika sníží náklady na energie až o 50 % za rok. 

Ostatní technologie přitom nezůstávají pozadu: 

Úspora je určitě ten nejlákavější benefit, ale ne jediný. Díky zmíněným technologickým systémům snáz splníte požadavky na energetickou náročnost budov. Ty se v lednu 2022 výrazně zpřísnily. Abyste dosáhli na standard domu s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB II), nestačí už mít jenom dobře zateplený dům. Je potřeba zapojit i další opatření, mezi něž patří právě i řízené větrání, úsporné technologie vytápění a obnovitelné zdroje energie.

Centrum pasivního domu vydalo desatero pro úsporný dům.
Abyste dosáhli standardu nZEB II, stačí splnit libovolných 6 bodů.

Co která technologie umí? 

Než budete moct začít přemýšlet, který systém pořídit, seznámíme vás trochu s každým z nich: 

Fotovoltaická elektrárna přeměňuje energii ze slunce na elektřinu. Tu pak můžete využívat k vytápění, svícení, provozu el. spotřebičů i k ohřevu vody. FVE je takovým prvním krokem k energetické nezávislosti, protože vám pokryje kompletní spotřebu elektřiny až na 140 dní v roce

Fotovoltaika se občas chybně zaměňuje se solárními panely. Jde ale o dva odlišné systémy. Zatímco FVE vyrábí ze sluneční energie elektřinu, solární kolektory si pouze berou teplo, kterým pak doma ohříváte vodu. 

V březnu 2023 schválil Evropský parlament návrh, podle kterého musí mít nové budovy od roku 2028 nulové emise a instalované solární panely. Povinnost využívat obnovitelné zdroje energie bude ale v určité podobě platit i pro stávající budovy. Cílem změn je dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050.

K nejúspornějším zdrojům energie patří tepelné čerpadlo. Bere si teplo ze svého okolí, převádí jej na vyšší teplotu a tu pak můžete využít k vytápění, ohřevu vody nebo třeba ohřevu bazénu. Čerpadlo se hodí hlavně pro domácnosti s velkou spotřebou, protože ke svému provozu potřebuje částečně i elektrickou energii (cca ⅓ svého výkonu).

Neustále čerstvý vzduch bez tepelných ztrát vám doma zařídí řízené větrání s rekuperací tepla. S touhle technologií totiž není třeba otevírat okna a přiváděný vzduch se navíc ohřívá od vzduchu odváděného z domu (nedochází ke smíchání, jenom k předání tepla).

Někdy je potřeba tepla v domě tak nízká, že se jako nejlepší řešení vytápění nZEB II ukáže podlahové topení. Jeho výhodou je rovnoměrné ohřívání místnosti, velmi přesná regulace a příznivé pořizovací náklady. 

Srovnání energetické náročnosti dvou domů: s rekuperací a bez.

Jaké technologie vybrat? Poradí odborníci 

Návrh technických systémů se řídí celou řadou parametrů, jako je členitost domu, jeho orientace ke světovým stranám, lokalita stavby, váš životní styl, počet členů domácnosti aj.

Ideální je nechat výběr na profesionálech – jedním z nich je třeba společnost V-systém elektro. Její specialisté vám navrhnou vhodné technologie pro váš dům, poradí s tvarem stavby, s řešením obálky budovy apod. Navíc u nich můžete poptat i zpracování PENB – Průkazu energetické náročnosti budovy, který je většinou potřeba ke stavebnímu povolení i k ohlášení stavby. 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x