10. 6. 2021, aktualizováno 22. 11. 2023

Představte si, že 140 dní v roce budete využívat energii, co jste si vyrobili sami. Navíc ze slunce, takže kromě peněženky ušetříte i planetu. Přesně od toho tu jsou fotovoltaické elektrárny (FVE). Na jejich pořízení můžete navíc získat nemalou dotaci od státu.

Fotovoltaické elektrárny jsou rok od roku populárnější. A není se co divit. Díky moderním technologiím se vyrábějí stále výkonnější a cenově dostupnější panely, jejichž životnost daleko přesahuje dobu návratnosti. Fotovoltaika navíc přináší celou řadu výhod, jak pro samotné uživatele, tak pro životní prostředí:

  • Náklady na energie se vám sníží až o 50 %.
  • Budete mít 140 dní v roce vlastní energii.
  • Za rok vyprodukujete o 6 tun CO₂ méně, takže dost ulehčíte planetě.
  • Všechno můžete ovládat pohodlně z mobilu.

Typy fotovoltaických elektráren

FVE se dělí na 3 základní druhy:

  • Off-grid neboli ostrovní systém: není nijak připojen do sítě. Elektrická energie se hned spotřebuje, nebo uloží v akumulátoru. Spíš než pro rodiné domy se hodí třeba na chatu.
  • On-grid, tedy FVE s připojením do sítě: V začátcích fotovoltaiky v Čechách převládal právě tento systém, dnes už se příliš nestaví. Jeho nevýhoda? Když dojde k blackoutu, jste bez elektřiny.
  • Hybridní: kombinace předchozích dvou systémů, dnes nejběžnější. Můžete zvolit buď řešení s akumulátorem, nebo bez, případně spojení fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla.

Jak velký výkon fotovoltaiky potřebujete?

Výkon fotovoltaiky se uvádí v jednotce kilowattpeak (kWp). V českých podmínkách vám 1 kWp vyrobí zhruba 1 000 kWh elektřiny za rok. Pokud tedy spotřebujete 4 000 kWh, měli byste uvažovat o fotovoltaice s výkonem cca 4 kWp. Pro představu – výkon jednoho panelu se obvykle pohybuje mezi 250–550 Wp.

Kolik stojí fotovoltaika

Cenu FVE určuje zvolený typ systému, jeho výkonnost, případně velikost akumulátoru. Běžně se náklady na pořízení pohybují od 200 do 700 tisíc korun. Cenu ale výrazně sníží dotace. Pro příklad uvádíme 3 vzorové „balíčky“ domácích FVE od firmy V-systém elektro.

  1. FVE pro okamžitou spotřebu a ohřev teplé vody, bez baterie: pro roční spotřebu do 4 MWh, 10 panelů
    Cena s dotací: 166 073 Kč s DPH
    Cena bez dotace: 249 073 Kč s DPH
  2. FVE s baterií, ideální řešení pro rodinné domy: pro roční spotřebu 7 MWh, 14 panelů
    Cena s dotací: 196 925 Kč bez DPH
    Cena bez dotace: 366 125 Kč bez DPH
  3. FVE pro domy s velkou spotřebou: pro roční spotřebu do 12 MWh, 26 panelů
    Cena s dotací: 306 213 Kč bez DPH
    Cena bez dotace: 511 213 Kč bez DPH

Uvedené ceny jsou vzorové, vždy je nejlepší sestavit nabídku na míru. O to se postarají právě specialisté ze společnosti V-systém.

Dotace na fotovoltaiku

Jak už jsme nastínili, stát vám s financováním FVE pomůže. Z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) můžete na pořízení fotovoltaiky získat až 200 000 Kč (max. 50 % výdajů). Konkrétní příspěvky vypadají takto:

  • minimální instalace o výkonu 2 kWp: 60 000 Kč
  • minimální instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla: 100 000 Kč
  • za 1 kWp instalovaného výkonu nad 2 kWp: 10 000 Kč
  • za 1 kWh el. akumulačního systému s akumulátory na bázi lithia: 10 000 Kč

Pro obyvatele Moravskoslezského, Ústeckého či Karlovarského kraje je dotace o 10 % vyšší.

Novostavba s instalovanou fotovoltaikou od V-system.

Úspora a návratnost FVE

Celkovou výši úspory určuje několik věcí: vaše spotřeba, ceny energií, váš stávající zdroj, zvolený typ elektrárny a množství energie, kterou dokážete z fotovoltaiky využít. 

Uvádíme konkrétní příklad: bungalov 120 m2, stávající stavba, která k vytápění a ohřevu vody využívá tepelné čerpadlo. Na dům přibylo 6 fotovoltaických panelů. Stály 130 000 Kč a zařídí téměř veškerou energii pro el. spotřebiče v letním období. Jakou úsporu přinesou za rok při průměrné ceně elektřiny 4 600 Kč/MWh?

  • Vyrobená energie: 2,30 MWh/rok
  • Využito v domě: 2,00 MWh (87 % z vyrobené energie)
  • Přebytek: 0,30 MWh (13 % z vyrobené energie) – vrací se do sítě, protože dům nedokáže všechnu energii využít, (cena výkupu 2000 Kč/1 MWh)
  • Roční finanční úspora: (2,00 MWh × 4 600 Kč) + (0,3 MWh × 2 000 Kč) = 9 200 Kč + 600 Kč = 9 800 Kč 

Za jak dlouho se investice vrátí?

  • Cena za FVE: 130 000 Kč 
  • Dotace: 47 500 Kč 
  • Návratnost bez dotace: 130 000/9 800 ≐ 13 let
  • Návratnost s dotací: (130 000−47 500) / 21 410 ≐ 8,4 let

    Pozn.: Instalační firmy většinou garantují životnost panelů aspoň 25 let.

Chcete znát konkrétní úsporu pro svou domácnost? Obraťte se na energetické specialisty.

Kam umístit fotovoltaiku?

Správné umístění fotovoltaických panelů je klíčové pro fungování celého systému. Běžně se instalují na střechu domu, garáže nebo třeba dílny, kde můžeme zajistit jejich optimální sklon – 30°. Panely by měly ideálně směřovat na jižní stranu, případně na západ či východ. Dejte taky pozor, aby nebyly zastíněné okolními budovami či stromy.

V některých případech se FVE panely instalují i na fasádu, ale tady je potřeba speciální konstrukce, která zajistí optimální sklon panelů. Svisle umístěná elektrárna totiž vyrábí méně energie.

Pro instalaci FVE budete potřebovat projektovou dokumentaci a statický posudek, nezapomeňte na ně.

FVE zvýší hodnotu nemovitosti

Stejně jako po rekonstrukci, i po instalaci fotovoltaiky bude mít váš dům větší cenu. Proto nezapomeňte na aktualizaci pojistných smluv. Při podpojištění by vám pojišťovna mohla krátit plnění. Před změnou podmínek si můžete zkontrolovat, zda by vám konkurence nenabídla pojištění výhodněji. K rychlému srovnání využijte například online kalkulačku Srovnejto.cz.

Instalaci svěřte odborníkům

Do montáže FVE se určitě nepouštějte sami. Aby vám totiž dodavatel elektřiny poskytl potřebný 4Q elektroměr, musíte mu dodat revizní zprávu. Tu zpracovává revizní technik, který zhodnotí, jestli je celé řešení bezpečné a splňuje potřebné technické normy. A pokud navíc chcete dosáhnout na dotaci, je profesionální instalace dokonce ze zákona povinná.

Odborníky, kteří FVE dodávají a instalují, hravě seženete u nás. Stačí zadat zdarma poptávku a my už vám pomůžeme najít ověřené dodavatele z vašeho okolí.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x