21. 2. 2023, aktualizováno 4. 1. 2024

Občas se mu nesprávně říká energetický štítek. Nicméně stavba domu se bez něj neobejde. Řeč je o PENB neboli Průkazu energetické náročnosti budovy. Zkráceně PENB. Co všechno v tomto dokumentu najdete? Kdo vám ho připraví a za kolik? Dozvíte se v článku. 

PENB popisuje, kolik energie potřebuje budova na svůj provoz. Je tedy důležitým nástrojem, který hodnotí a porovnává dopad budov na životní prostředí během jejich životního cyklu.

Musíte ho mít pro novostavbu a taky pro rekonstrukci, pokud jde o změnu na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Průkaz je povinný i v případě, že pronajímáte či prodáváte nemovitost nebo její část. Kupujícím a nájemníkům dává lepší představu o budoucí spotřebě.

Pozor –  pokud si PENB nevyřídíte, můžete dostat pokutu až 100 tisíc Kč od Státní energetické inspekce.

Existují ale i případy, kdy PENB potřeba není. Třeba tehdy, když stavíte dům s energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2, při rekonstrukci kulturních památek nebo domů v památkové rezervaci. Kompletní podmínky pořízení PENB stanovuje zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií

Co je obsahem PENB

Při hodnocení energetické náročnosti budovy se bere v úvahu celá řada věcí: typ a účel užívání objektu, jeho tvar a velikost, tepelně technické vlastnosti konstrukcí, druh paliva apod. Počítá se s energií na vytápění, ohřev vody, osvětlení, chlazení, větrání a případně i úpravu vlhkosti. Součástí naopak není spotřeba běžných elektrospotřebičů. 

Podle výsledku výpočtu se hodnocená budova zařadí do jedné z kategorií na stupnici energetické náročnosti. Stupňů je celkem sedm: 

  • A = mimořádně úsporná,
  • B = úsporná,
  • C = vyhovující, 
  • D = nevyhovující,
  • E = nehospodárná,
  • F = velmi nehospodárná,
  • G = mimořádně nehospodárná.
Ve videu průkaz PENB popsala energetická specialistka ze společnosti V-systém elektro.

Od ledna 2022 platí pro novostavby přísnější požadavky. Prakticky všechny nově postavené budovy musí spadat minimálně do třídy B, resp. se musí jednat o tzv. domy s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB II). A jak toho dosáhnout, když dnes už nestačí jenom správně zateplit? 

K nízké energetické náročnosti budovy přispívá třeba i její orientace vůči světovým stranám, jednoduchý tvar, kvalitní zateplení nebo obnovitelné zdroje energie jako např. fotovoltaická elektrárna. Centrum pasivního domu dokonce sepsalo desatero, které vám pomůže požadavky splnit. 

Desatero pro úsporný dům. Zdroj: Centrum pasivního domu.

PENB svěřte profesionálům 

Podle zákona můžou průkaz zpracovat pouze energetičtí specialisté s oprávněním. Jejich seznam najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Stačí vybrat kraj, z něhož pocházíte, a na jedno kliknutí dostanete výpis odborníků a jejich oprávnění. 

Náš tip na energetické specialisty

Pokud se vám nechce hledat, máme pro vás jedno doporučení: firmu V-systém elektro, která se na PENB specializuje. Jejich služby mají ale daleko širší záběr: Všechno s vámi zkonzultují ještě před zahájením projekčních prací, navrhnou vhodné technologie pro váš dům, poradí s tvarem stavby, orientací vůči světovým stranám, apod.

Máte už projekt připravený? Nevadí, i tak je tu pořád prostor pro konzultace a zlepšování, takže se na V-systém bez obav obraťte. 

Cena za PENB závisí na typu a velikosti plánované stavby. V roce 2022 začínalo zpracování průkazu u firmy V-systém na částce 5.000 Kč bez DPH. Nicméně – pokud si u společnosti objednáte komplexní řešení včetně technologií, budete mít průkaz zdarma. 

V-systém vám taky pomůže vyřídit dotaci. Z programu Nová zelená úsporám totiž můžete získat celou řadu příspěvků, jak na stavbu úsporného domu, tak na pořízení úsporných technologií, jako je rekuperace nebo fotovoltaika. Ty navíc můžete u V-systém elektro rovnou poptat.

Sledujte náš seriál o stavbě domu 

Každý měsíc přinášíme tematické články pro všechny stavebníky. To nejlepší ale je, že u nás můžete poptat stavební firmu a jednotlivé řemeslníky. Stačí zadat bezplatnou poptávku a my vám najdeme vhodné dodavatele z vašeho okolí. Vy sami si pak vyberete, komu práci nakonec svěříte. 

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x