5. 9. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Základem každé podlahy je rovný podklad. A jak ho dosáhnout? Pomocí samonivelační stěrky. Ta nejen že zahladí nerovnosti, ale zároveň pomůže zvýšit podlahu na požadovanou úroveň. Betonovou stěrku můžete využít i jako finální nášlapnou vrstvu. Váš interiér tak získá moderní a lehce industriální nádech. Přečtěte si, jak na nivelaci, a inspirujte se našimi ukázkami.

Ať už děláte podlahu v novostavbě nebo v rámci rekonstrukce, věnujte nejdřív dostatek pozornosti podkladu. Ten by měl být před pokládkou podlahové krytiny suchý, čistý a bez nerovností. Pokud plánujete lepenou podlahu, bez nivelační stěrky se neobejdete. (O výhodách lepené vs. plovoucí podlahy jsme psali v minulém článku.)

Roztírání nivelační stěrky.
Roztírání nivelační stěrky se musí provádět poměrně svižně, hmota totiž rychle schne.

Jakou samonivelační stěrku zvolit?

Ve stavebnictví se dnes nejčastěji používají sádrové a cementové (betonové) stěrky. Cementové hmoty rychle zrají, ale zároveň se k nim váže nežádoucí pnutí. To znamená, že stěrka se po nanesení „roztáhne“ a pak zase „smrští“. A pokud podklad pod ní není dostatečně pevný, může se jeho povrchová část odtrhnout. (Lidově se takovému jevu říká odfouknutí, vystřílení.) Proto by se cementové nivelační stěrky měly používat především na nové a kvalitně soudržné cementové podklady.

Sádrové nivelační stěrky sice zrají pomaleji, ale pnutí se u nich neobjevuje. Hodí se hlavně na anhydritové potěry a podklady, které jsou problematické z hlediska soudržnosti. Neměly by ale přijít do vlhkých prostor.

Až budete stěrku vybírat, může vám pomoct rozdělení nivelačních hmot od Weber. Stěrky totiž třídí hned podle několika kritérií: druhu podkladu, požadované tloušťky stěrky, pochůznosti a předpokládané zátěže plochy. Anebo se obraťte na tým našich technických specialistů, kteří vám s výběrem zdarma poradí tým odborníků. Poptat u nich můžete i bezplastnou kalkulaci včetně ceníkových cen.

Samonivelační stěrky pak najdete taky u výrobců Cemix, Ceresit nebo Knauf.

Nivelace podlahy.
Nivelace podlahy v plném proudu.

Nivelaci podlahy zvládnete i sami. Jak na to?

Pokud doma občas kutíte, nebude pro vás vyrovnání podlahy příliš složitá věc. Stačí dodržovat pár pravidel a nivelační hmotu namíchat přesně podle technického listu výrobce. A jak tedy postupovat při samotné nivelaci?

  1. Připravte podklad. Před nanesením hmoty se podklad musí pořádně očistit, případně vyspravit. Vysajte proto zbytky suti, obruste hrboly a prohlubně vyplňte opravnou stěrkou (např. hmota weberbat nebo Den Braven).
  2. Změřte povrch vodováhou. U dlaždic a elastických krytin nesmí nerovnosti přesáhnout 1 mm na 1 m. U dřeva může být odchylka větší, ideálně ale do 2 mm na 1 m.
  3. Zakryjte stěny a prahy. Na stěny v úrovni podlahy a na prahy nalepte dilatační okrajovou pásku.
  4. Naneste penetraci. Volba penetračního nátěru záleží na nasákavosti povrchu. Tu „změříte“ jednoduše tím, že na podklad nalijete trochu vody. Pokud se voda na povrchu drží i po 5 minutách, podklad je nesavý. V opačném případě se jedná o savý povrch. Penetraci seženete například u Weber nebo Floorwood.
  5. Namíchejte nivelační hmotu. Pečlivě si předtím přečtěte technický list výrobce a podle něj postupujte.
  6. Aplikujte stěrku. Nivelační hmota nalijte přímo na podklad a pak roztírejte pomocí podlahářské šavle nebo tzv. „rakle“. Postupujte svižně, protože stěrka poměrně rychle schne.
  7. Odvzdušněte povrch. Na závěr přejeďte stěrku nivelačním válečkem, který odstraní nežádoucí vzduchové bubliny.
Návod na aplikaci nivelační hmoty Weber.

Betonová stěrka jakožto stylová podlaha

Máte rádi minimalismus a chcete doma podlahu, co se snadno udržuje? Pak použijte cementovou stěrku nejen k vyrovnání, ale taky jako finální povrch. Ačkoli bude tenká jen několik milimetrů, můžete počítat s extrémní odolností vůči oděru. Údržba probíhá jako u ostatních tvrdých podlahových krytin: betonový povrch můžete zametat i vytírat, jde totiž o nenasákavý materiál.

Do betonové stěrky se dají navíc zamíchat drobné kamínky nebo pigment, čímž vytvoříte zajímavý dekor podle svých představ. Taková úprava povrchu se používá i na stěny, často například do koupelen nebo kuchyní. Podívejte se, jak se povedla betonová stěrka u dvou našich zákazníků.

Chcete nivelaci svěřit odborníkům? Pomůžeme vám najít ty pravé

Pokud se chystáte na novou podlahu (nebo renovaci té stávající) a netroufáte si na nivelaci svépomocí, nezoufejte. V databázi máme víc než 3 tisíce ukázek prací od zkušených podlahářů a k tomu hodnocení předchozích zákazníků. Sami si tak můžete vybrat, který řemeslník nebo která firma se vám líbí nejvíc, a pak je rovnou oslovit. Anebo zadejte zdarma poptávku a my vhodného dodavatele najdeme za vás.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x