11. 4. 2022, aktualizováno 13. 12. 2023

Nezateplenou nebo špatně izolovanou střechou může unikat 25–⁠30 % tepla. Taková ztráta se už na účtu za energie projeví. Zateplení střechy můžete provést buď zevnitř, nebo zvenku. A dobrá zpráva – stát vám na to přispěje nemalé peníze.

Střecha může být „slabé místo“ domu. Teplo totiž stoupá směrem vzhůru, a tak není divu, že při nedostatečném nebo nesprávném zateplení uteče jeho velká část právě „mezi krovy“. Pokud nechcete topit pánu bohu do oken, určitě byste měli zateplení zvážit. 

Izolaci střechy oceníte po celý rok. Zatímco v zimě bude bránit únikům tepla, v létě zase zamezí přehřívání podkroví. Nejen, že vám bude v prostorách pod střechou příjemně, ale i tady můžete ušetřit: tentokrát za případnou klimatizaci. 

Výhody zateplení střechy jsou tedy jednoznačné:

  • úspora nákladů na vytápění a klimatizaci 
  • příjemná teplota v podkroví po celý rok 
  • možnost využívat prostor pod střechou jako obytný prostor

Čím zateplit? 

Na výběr máte hned z několika možností. Finální volba záleží na tom, jaký dům zateplujete (např. zda je starý, s vyšší vlhkostí), jaké jsou požadavky na požární odolnost dané stavby a co přesně od zateplení čekáte. 

Obecně se nejčastěji používá minerální izolace, materiál s řadou skvělých vlastností. Co se týče schopnosti izolovat teplo, jsou téměř shodné s polystyrenem (srovnání těchto dvou materiálů najdete v našem článku), nicméně vata daleko lépe tlumí hluk a propouští vodní páru. A hlavně patří do třídy reakce na oheň A1, tedy k nehořlavým materiálům

Abychom ale nekřivdili polystyrenu: ten zase hodně často slouží k zateplení plochých střech. Je odolný, pevný a lehčí než minerální vata. K izolaci se používá buď expandovaný (EPS) nebo extrudovaný (XPS) polystyren. Nicméně jeho velkou nevýhodou je třída reakce na oheň E, což znamená, že jde o hořlavý (i když samozhášivý) materiál. 

V úvahu pak připadají například ještě stříkané PUR pěny a PIR desky. Některé z nich dosahují skvělých parametrů co se týče tepelné izolace, ale znovu je tu problém s hořlavostí. A třeba takový nástřik PUR pěny je potřeba svěřit odborné firmě, aby byly opravdu dodrženy deklarované parametry izolace. 

S výběrem materiálu i skladbou konstrukce vám zdarma poradí odborníci ze Saint-Gobain. Bezplatně vám taky zašlou technické listy, vyhledají nejbližšího distrubutora a připraví profesionální kalkulaci v ceníkových cenách.

Zateplení šikmé střechy zvenku

První možnost jak izolovat šikmou střechu, představuje vnější, nadkrokevní zateplení. To má celou řadu výhod:

  • Nesníží výšku prostoru pod střechou. 
  • Nevyžaduje zásahy v interiéru. 
  • Účinně zabraňuje vzniku tepelných i akustických mostů.
  • Umožňuje dokonalé položení parozábrany. 
  • Nezakryje krovy, takže je můžete dál obdivovat. 

Počítejte ale s tím, že bude potřeba sundat střešní krytinu (buď tzv. „na suť“, pokud už nechcete krytinu znovu použít, nebo opatrně, když ji chcete zachovat). Nadkrokevní izolace taky nejde dělat za každého počasí –⁠ nesmí pršet a je potřeba pohlídat si teplotu, každý materiál má totiž určité omezení. 

K zateplení nad krokvemi můžete využít navržená systémová řešení. Jde o předem dané skladby konkrétních a pečlivě prověřených materiálů, které se svými vlastnostmi a výhodami navzájem doplňují. Jedním z takových řešení je například ISOVER X-TRAM. Jeho přednosti i montáž rozebírají odborníci v pořadu Praxe z gauče. Kromě společnosti ISOVER nabízí systémovou skladbu pro nadkrokevní zateplení taky firma Rockwool, konkrétně pod názvem TOPROCK. 

Nadkrokevní zateplení pomocí minerální vaty ISOVER

Zateplení střechy zevnitř

Další častý způsob zateplení střechy představuje mezikrokevní + podkrokevní izolace. Dřív bylo běžné mít jenom izolaci mezi krokvemi, ale ta už dnes jako samostatné řešení nestačí. Jednoznačnou výhodou zateplení zevnitř je, že nemusíte sundávat střešní krytinu. Počítejte ale s tím, že instalace izolace mezi krokve není zrovna nejlehčí záležitost a vyžaduje šikovné ruce. 

Pro mezikrokevní a podkrokevní zateplení vyvinul ISOVER unikátní systémovou skladbu ISOVER Double Tram. Ta umožňuje izolovat podkroví až do tloušťky 500 mm (maximálně pak 580 mm), takže snadno splníte i opravdu přísné nároky na zateplení. Montážní návod najdete přímo na stránkách výrobce.

Nevíte, jaký druh zateplení střechy je pro vás ten pravý? Vyzkoušejte průvodce od společnosti ISOVER. Stačí odpovědět na pár základních otázek a dostanete tip na nejvhodnější systém i materiál. 

K opláštění pak můžete použít sádrokartonové desky – třeba ty od Rigipsu, které díky technologii Activ’Air® rozkládají emise škodlivého formaldehydu a zajišťují tak čistší vzduch. 

Instalace podkrokevního zateplení střechy, konkrétně
aplikace parobrzdné fólie ISOVER Vario.

Jakou tloušťku izolace zvolit? 

Norma ČSN 73 0540-2 stanovuje tloušťku 260 mm pro klasické domy, u pasivních je to 260–410 mm. Rozhodně se vyplatí zrovna tento parametr nepodcenit. Tloušťka izolantu totiž rozhoduje o vašich nákladech na vytápění pro další desetiletí. Pokud není dostatečná, zateplení nemůže fungovat správně. Z hlediska nákladů se přitom jedná o minimální částku (tvoří 3–5 % celkové ceny na půdní vestavbu). 

Nedostatečná tloušťka izolace patří k nejčastějším chybám při zateplování šikmé střechy. Jaké jsou ty další? Mrkněte se na seriál Izolační inspektoři: 

Kolik stojí zateplení střechy? Cenu určuje hned několik faktorů 

Částka, kterou za izolaci zaplatíte, záleží na spoustě věcí. Cenu ovlivňuje typ materiálu, celková skladba konstrukce, sklon a členitost střechy a obecně náročnost práce. Proto vám doporučujeme kontaktovat už zmíněné odborníky ze Saint-Gobain, kteří vám zdarma připraví kalkulaci materiálu v ceníkových cenách. 

Určitě byste taky neměli prošvihnout možnost získat dotaci. Program Nová zelená úsporám přispívá na zateplení rodinných domů a celkem můžete získat až 650 000 Kč. Od září 2023 to bude dokonce až 950 000 Kč. Konkrétní výše příspěvku závisí na zateplované ploše a energetických parametrech, kterých se vám podaří dosáhnout. Přečtěte si, jak žádost o dotaci správně podat.

Nechcete dělat zateplení střechy svépomocí? Poptejte firmu u nás

Montáž izolace může být výzva, zvlášť když se jedná o práci na střeše. Proto se nestyďte svěřit práci profíkům. U nás jich najdete celou řadu. Zadejte si zdarma poptávku a my vám seženeme řemeslníky či firmy z vašeho okolí. Pak už se jen rozhodnete, komu nakonec zakázku svěříte. Doporučujeme určitě prohlédnout ukázky prací jednotlivých dodavatelů a přečíst si hodnocení předchozích zákazníků. Budete mít jistotu, že si domů nepozvete fušery. 

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x