24. 8. 2018, aktualizováno 6. 10. 2022

Truhlářství a stolařství představuje velkou část poptávek, které přes nás realizujete a právem se tak stalo i tématem srpna 2018. Jedná se o hodně obsáhlé téma a tak jsme se rozhodli mu věnovat postupně.

Co všechno sem patří a s čím se na truhláře můžete obracet?

Pokud potřebujete kuchyňskou linku, vestavěnou skříň, komodu, knihovnu či jiný nábytek do domácnosti a nebo třeba dřevěná okna a dveře, bude to právě truhlář, kdo vaši poptávku dokáže realizovat. Menší, specializované firmy a řemeslníci se obvykle věnují výrobě i repasím a renovacím.

Kuchyňské linky jsou u nás z truhlářských zakázek nejčastěji poptávané a z ukázek, které vám pravidelně přidáváme na facebook a instagram, získávají nejvíce pozornosti, tak s nimi začneme.

Kuchyně v novostavbě

Kuchyně

Kuchyňskou linku můžete snadno pořídit v některém z obchodních řetězců s nábytkem. Seženete tam jak kuchyň na míru, kterou vám pomocí plánovačů vytvoří poradci, tak i takzvanou “sektorovou kuchyni”.

Nevíte, co je sektorová kuchyně? Rozdíl mezi klasickou kuchyní a tou sektorovou je v tom, že klasická kuchyně je v podstatě jedním velkým jednolitým kusem, vytvořeným na míru a rozděleným na jednotlivé oddíly, kdežto sektorová kuchyně je sestavena z jednotlivých, většinou předdefinovaných, skříněk.

U obou typů kuchyní můžete  v dnešní době S vybírat mezi mnoha styly (klasický, rustikální i moderní styl).

Kuchyně v 1 + kk
Kuchyně v 1 + kk

Pokud se rozhodnete, že kuchyně z nábytkového řetězce není nic pro vás a chcete originální kus, vyrobený na míru od truhláře, můžete vybírat nejen mezi různými styly, ale i mezi různými materiály.

V současnosti patří mezi nejběžnější a nejpoptávanější LTD, MDF a masiv. Zní vám to povědomě, ale nevíte, co je co a jaký je v tom rozdíl?

LTD patrně znáte pod běžně používaným názvem “lamino”. Nepleťte si ho ale s laminátem. Ten se používá na podlahy a je pevnější a odolnější. Lamino jsou v podstatě dřevotřískové desky, na které je nalisovaná fólie. Ta může mít nejrůznější barvy a provedení – od jednobarevné s různými stupni lesku, až po různé vzory dřeva. V současné době se k nejoblíbenějším řadí jednobarevné provedení ve vysokém lesku. Lamino představuje nejlevnější a tím pádem i nejběžnější řešení.

MDF jsou hustě lisované dřevovláknité desky. Ptáte se, jaký je tedy rozdíl mezi LTD a MDF? Spočívá právě v hustotě slisování dřevovláknitého materiálu. MDF desky jsou díky vyšší hustotě pevnější a odolnější.

MDF lze bez problémů i frézovat a brousit. Současným trendem jsou sice kuchyně s hladkými povrchy, ale pokud vašim představám odpovídá spíše kuchyně rustikálního typu s frézovaným vzorem, právě MDF by mohlo být vhodnou volbou.

MDF desky jsou poměrně flexibilní i pokud jde o povrchové úpravy. Lze je mořit, dýhovat, lakovat i potahovat fólií.

Realizace kuchyně v bytě
Realizace kuchyně v bytě

Masiv není třeba dlouze představovat. Pravé dřevo je klasickým a oblíbeným materiálem. Masiv jako takový ale není do kuchyně úplně ideálním materiálem. Důvodem je tvarová nestálost vlivem vody a páry. Protože jde ale o žádaný materiál, existuje řešení! Říká se mu spárovka a jde o na spáru plošně lepené kusy dřeva. A to buď menší kousky – v tom případě se jedná o tzv. “špalíčkovou spárovku”. A nebo prkna – v takovém případě jde o “průběžnou spárovku”.

Lepením se omezí deformace dřeva a materiál se ustálí.

Pokud vám podoba vaší současné kuchyně nevyhovuje, ale do kompletní výměny se nechcete pouštět nebo vám to finance nedovolují, nemusíte zoufat. V případě, že je základní kostra linky v pořádku a uspořádání úložného prostoru splňuje vaše požadavky, můžete si nechat u truhláře vyrobit jenom novou desku a (nebo) dvířka ke skříňkám.

Rekonstrukce kuchyně
Rekonstrukce kuchyně
Rekonstrukce kuchyně
Rekonstrukce kuchyně

Při výběru a řešení kuchyní je jedním z nejdůležitějších faktorů cena. Přesnou částku tu uvádět nebudeme, protože záleží na vašich individuálních požadavcích.

Obecně se dá ale říct, že základní sektorové kuchyně pořídíte i za 10 000 Kč (záleží samozřejmě na rozměru a provedení). S většími, luxusními nebo atypickými kuchyněmi, které jsou obvykle sestavovány na míru, se budete pohybovat, podle našich zkušeností, řádově v desítkách tisíc. Samozřejmě bez spotřebičů.

Kuchyně na míru v rodinném domě
Kuchyně na míru v rodinném domě

Hodně záleží na výběru materiálu. Ty jsou v článku řazeny podle cen vzestupně. To znamená, že nejlevněji vás vyjde LTD (lamino). Následují MDF desky. A s nejvyšší pořizovací cenou je třeba počítat u masivu.

Pokud vám finanční možnosti nedovolují o dražších variantách ani přemýšlet, nezoufejte! Šikovný truhlář vám i z lamina vyrobí kuchyň, která bude praktická, moderní a bude působit luxusně.

Luxusní kuchyně na míru
Luxusní kuchyně na míru
Luxusní kuchyně na míru
Luxusní kuchyně na míru

Nechte se inspirovat referencemi a pokud se do realizace kuchyně pustíte, nezapomeňte výsledek zdokumentovat a ohodnotit.

V příštím článku na téma truhlářství se podíváme na vestavěné skříně – například jaké jsou v módě a na co si dát pozor při jejich pořízení.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x