1. 2. 2019, aktualizováno 9. 2. 2022

I ten nejlepší řemeslník, jehož reference si můžete zkontrolovat na našem webu NejŘemeslníci.cz, potřebuje kvalitní zadání. A ruku na srdce, i toho nejlepšího je někdy potřeba kontrolovat. Proto je dobré si přečíst, na co si dát pozor a co ohlídat. Jednoduše proto: Aby to dobře dopadlo.

Využijte možnost připravit své kuchyni prostor na míru, vše umístit na to nejvhodnější místo a vyvarovat se chyb. V případě zařizování kuchyně „do hotového“ budete více či méně omezováni.

Nejprve si vše nakreslit

Pokud existuje možnost, že již přesně určený prostor na kuchyni, musíte jej nejdříve změřit. Náčrtek vám pomůže zorientovat se v možnostech a omezeních, které jsou dány tvarem a velikostí místnosti. Změřte vzdálenost mezi stěnami, výšku, polohu dveří, oken, ventilace, přívodu vody a odpadu, přívodu elektřiny, otopných těles a všechny ostatní prvky. Zvýšenou pozornost věnujte stěnám, na které byste chtěli umístit skříňky kuchyňské linky. Nezapomeňte na prostor potřebný k otvírání oken a dveří.

Jestliže uvažujete o umístění skříněk pod okno, myslete na to, že minimální výška parapetu by měla být alespoň 90 cm, nejlépe 105 cm.

Aby to bylo při ruce

Při návrhu kuchyně byste měli zohlednit i to, jak často vaříte, v jakých množstvích, kolik budete potřebovat prostoru na uskladnění potravin a kuchyňského nádobí a náčiní.

Důležitým bodem je umístění stolování, respektive kolik času obvykle tráví členové domácnosti v kuchyni, zda máte v úmyslu využívat ji i k setkáním s rodinou a přáteli.

Zásadní je uspořádat chladicí, přípravné, jídelní a mycí centrum tak, aby na sebe logicky navazovaly. Praváci by měli postupovat zleva doprava. Roli hraje také délka rozvodů jednotlivých instalací. Aby napojení na odpad bylo co nejkratší a nejpřímější, je třeba umístit dřez a myčku co nejblíže svislému odpadnímu potrubí či instalační šachty.

Víc hlav, víc ví

Při zařizování nové kuchyně bude vaším hlavním úkolem vybrat si dle vašich‚ finančních možností styl nábytku, ostatní zvládne bytový architekt, zkušený truhlář nebo zaměstnanec specializované prodejny, který vám navrhne sestavu, jež přesně odpovídá rozměrům kuchyně. Neznamená to však, že celý průběh není nutné kontrolovat. Pokud se na celém procesu podílí i architekt, výrazně to usnadňuje práci – kvalitní odborník si provedení sám pohlídá. Dodavatele linky si vyberte ještě před realizací stavby či rekonstrukce a nechte si vytvořit návrh už během projektové přípravy. Zjednoduší to situaci ohledně umístění instalací a rozvodů.

Vybírejte si kvalitní a trvanlivé materiály, které se dají snadno udržovat, a vyhýbejte se řešením „na oko“. Zkrátka, udělejte si z kuchyně příjemné a útulné místo, ale nezapomínejte, že se v ní má v první řadě vařit, jíst, možná i trochu kutit a že v ní musíte každý den uklidit.

Instalatéřina

Pokud renovujete kuchyni, je dobré s pomocí odborníka zkontrolovat vodovodní potrubí a zjistit, zda není potřeba je vyměnit. Neměli byste zapomenout ani na vybudování odtoku vody u myčky nebo pračky a zabezpečit dřezový sifon s přípojkou na odtokovou hadici myčky nádobí, případně pračky. Ve skříňce pod dřezem budou přípojky skryté, snadno přístupné a nebudou překážet.

 

Pozor na dostatek elektrických zásuvek

Častější používání spotřebičů, ať už jde o myčku nádobí, kávovar nebo zabudovanou televizi, je jedním z důvodů vyšších investic do kuchyní. Nové rozvody elektřiny musejí být dimenzovány s ohledem na zamýšlené elektrospotřebiče, například indukční varné desky vyžadují třífázové připojení. Při renovaci starších prostorů jsou zpravidla potřebné úpravy, které může provést pouze odborník. Zvažte veškeré používané malé elektrospotřebiče (varná konvice, robot, kávovar, topinkovač apod.), v dosahu pracovní plochy je záhodno mít odpovídající počet zásuvek. Zásuvky na velké spotřebiče (chladnička, myčka) se umisťují tak, aby byly dobře dostupné. U vestavných spotřebičů je nutné připravit elektrické přívody přesně tam, kde budou umístěny. Nezapomeňte ani na osvětlení pracovní plochy.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x