21. 2. 2024, aktualizováno 22. 2. 2024

Jak si nechat pohodlně zaplatit za řemeslné práce? Nově to půjde i přes mobilní aplikaci. Díky bezhotovostní službě Cvak můžou OSVČ přijímat platby okamžitě, a to bez platebního terminálu. Řemeslníci se tak nemusí tahat s peněženkou po kapsách. A zákazník naopak nepotřebuje shánět hotovost.

Unikátní platební řešení Cvak spustila banka AirBank už 23. ledna 2024. Zatím ho využívá prvních 500 obchodníků, kteří se v prosinci 2023 přihlásili k testování služby. Uvedení do ostrého provozu se má aplikace dočkat během února. Slibuje menší poplatky než běžný terminál a uživatelskou přívětivost.  

S Cvakem máte peníze na účtu hned

Služba Cvak umožňuje instantní bezhotovostní platby mezi zákazníkem a obchodníkem. Ocení ji hlavně malí podnikatelé, kteří nechtějí využívat platební terminál. Spojuje přitom placení z účtu na účet (platba A2A) a platby pomocí digitalizované platební karty.

Do projektu Cvak se kromě AirBank zapojí i Fio banka, MONETA Money Bank a mBank. Pokud bude mít váš zákazník účet u jedné z těchto bank, lze využít platbu A2A. V případě, že tyto banky nevyužívá, stačí mu platební karta v mobilu. Pro obchodníka i spotřebitele navíc platí, že můžou mít účet u kterékoliv tuzemské banky, nikoliv přímo u AirBank.  

Jak používat Cvak, když jste OSVČ?

Prvním krokem pro podnikatele je registrace do systému. Přihlásit se můžete na webu cvak.cz, zároveň si do telefonu stáhněte aplikaci Cvak. Přes ni pak vyřešíte smlouvu a další „papírování“. Poštou do 3 až 5 dnů obdržíte plastovou NFC kartu. Ta zastupuje klasický platební terminál.

Po registraci a získání karty spárujete aplikaci Cvak s bankovním účtem. Když pak bude váš zákazník platit, otevřete aplikaci a napíšete do ní částku k úhradě. Zákazník přiloží mobilní telefon k vaší NFC kartičce a displej mu zobrazí možnost úhrady, kterou následně stačí potvrdit. Jestli platba proběhla v pořádku, si můžete hned zkontrolovat v aplikaci Cvak.

Zákazník aplikaci nepotřebuje

Chcete přes Cvak zaplatit? Zákazníci žádnou další mobilní aplikaci k využití služby Cvak nepotřebují. Pokud jste klientem banky, která na projektu Cvak spolupracuje, stačí vám mobilní bankovnictví. Platba se tak převede z vašeho účtu přímo na účet obchodníka.

Klienti ostatních bank musí mít v mobilu digitální platební kartu. V takovém případě se platba provede přes Apple Pay nebo Google Pay.

K úspěšnému zaplacení potřebujete připojení k internetu, odemknutý telefon a zapnutou NFC funkci. Zároveň nemůžete mít otevřenou Peněženku Google, Apple nebo jiné platební aplikace.

Celý průběh transakce je v případě Cvaku dokonce rychlejší než u QR kódů. Na rozdíl od nich si obchodník v aplikaci rychle ověří, jestli už má peníze na účtu. Cvak zkrátka pomůže „zacvakat“ cokoliv okamžitě a pohodlně.

S Cvakem platíte jen 0,8% poplatek

Běžné platby kartou mají pro podnikatele několik nevýhod. A to vysoké poplatky za využívání terminálu, plus složitou administrativu. To jsou důvody, proč bezhotovostní platby přijímá jen 20 % drobných podnikatelů (podle průzkumu zúčastněných bank).

Podnikatel musí hradit hned několik nákladů – měsíční paušál za terminál, poplatek za zpracování platby, poplatek karetní společnosti, a navíc ještě mezibankovní poplatek.Služba Cvak toto řeší pevně stanoveným poplatkem 0,8 % z každé transakce. Tedy například za převedení 1000 Kč odvedete Cvaku pouhých 8 korun. Výhodou je i nulový paušál. Pokud jste se do Cvaku registrovali, ale službu nevyužíváte, neplatíte žádné měsíční nebo roční poplatky.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x