20. 3. 2024, aktualizováno 20. 3. 2024

Zahrada může vypadat dobře v každém ročním období. Chce to jen pořádně plánovát. Rozmístění jednotlivých květin, stromů a keřů se totiž liší podle daných přírodních podmínek. Při zakládání zahrady musíte brát v úvahu sluneční světlo, stín, ale i typ půdy.  

Návrh zahrady s trochou trpělivosti zvládnete svépomocí. V případě většího a členitého pozemku zas není od věci poptat zahradního architekta. Odměnou za pečlivé založení zahrady bude vaše vlastní úroda nebo pohodlné místo, kde si zaručeně odpočinete.

Mapa pozemku je základ úspěchu

Prvním krokem je důkladné zmapování pozemku. Vezměte tužku, bloček a vyrazte na zahradu. Nakreslete si hrubý náčrt – zaměřte se na zeměpisnou orientaci pozemku a poznačte si, která část je během dne zastíněná a kde je naopak nejvíc slunce. Takové informace přijdou vhod později při výběru rostlin.

Nezapomeňte do nákresu přidat všechny stavby a taky inženýrské sítě. To kdybyste náhodou chtěli stavět bazén, jezírko nebo vysadit stromy s hlubokými kořeny.  

Rozhodněte se, k čemu bude vaše zahrada sloužit. Má to být jenom místo k relaxu s okrasnými květinami a keři? Nebo vytvoříte alespoň částečně užitkovou zahradu se zeleninovými záhony a ovocnými stromy? Zvažte přitom, kolik času můžete do obdělávání pozemku investovat. Abyste se vám podařilo sklízet hojnou úrodu, musíte o zahradu pečovat celoročně.

Místo k odpočívání na zahradě nesmí chybět

I ten nejzapálenější zahrádkář potřebuje někdy složit hlavu v přístřeší. Vyčleňte si proto do svého návrhu místo k relaxaci. Běžným řešením je terasa napojená na dům, nebo třeba samostatný altán. Do stinného koutu zahrady můžete taky umístit lavičku. V takovém zákoutí můžete posedět s přáteli nebo si v něm odpočinete od náročného zahradničení.        

Poznejte stávající zahradu do detailu

Během procházky zahradou se nebojte popustit uzdu fantazii. I přes omezující přírodní podmínky totiž můžete stvořit originální dílo. Napište si, které druhy zeleně vám už na pozemku rostou. Buď je ponecháte, nebo se podle nich můžete řídit při volbě nové výsadby.

Můžete na to jít i vědecky a udělat rozbor půdy. Zajímat vás bude hlavně pH, tedy jestli je půda alkalická, neutrální, nebo kyselá. Měřič pH seženete do 250 Kč téměř v každém zahradnictví a hobby marketu. Stupnice pH má 14 stupňů, přičemž 7. stupeň značí neutrální půdu. S tou si i při menší odchylce vystačí velká část rostlin. V kyselé půdě (pod 7. stupeň) se daří například rododendronům nebo borůvkám. Alkalická půda (nad 7. stupeň) je zase vhodná pro sukulenty nebo některé trávy.

zahrádka malou terasou

Pohrajte si s terénem zahrady

Máte plus mínus naplánováno, jak si zahrádku zorganizujete? Pusťte se do úpravy pozemku. Pokud je na něm novostavba, nejspíš budete zahradu v první řadě čistit od zbylých stavebních materiálů.

Podle svých plánů pak upravíte členitost terénu. Působí na vás rovná zahrada nudně? Nakupením zeminy můžete vymodelovat terénní vlny, některé z nich třeba poslouží jako skalka. Ke zvýraznění plastičnosti terénu ale pomůže i vhodná výsadba stromů a keřů spolu s chodníky a umělými cestičkami.         

Chcete zkombinovat okrasnou a užitkovou zahradu? Ideální bude, když obě části rozdělíte. Ať už terénní překážkou nebo živým plotem. Členitost zahrady podpoříte taky vyvýšenými záhony. Asi nejvíc stylovou a funkční volbou jsou ty dřevěné. Tento typ záhonů navíc dobře ochrání rostliny před plevelem, hlodavci a slimáky.    

Co zahrada, to jiná skladba rostlin

Po fázi terénních úprav se připravujte na sázení. Ještě předtím si ale zjistěte, jakých rozměrů vámi vybrané rostliny dorůstají. Přece jenom každá z nich potřebuje trochu vlastního prostoru. Při volbě výsadby se řiďte jejími nároky na světlo, vodu i zmíněné pH půdy.

K plotu umísťujte živé ploty z vyšších dřevin, které zajistí potřebné soukromí. Před ně patří menší keře a nízké kvetoucí rostliny. Velké stromy zase použijete k odstínění nebo pomyslnému oddělení různých částí zahrady. V okrasné části kombinujte trvalky a letničky, zaopatříte si tak krásně barevnou zahradu po celý rok. Nezapomínejte pak ale každé jaro vysázet letničky znovu.

Novou zahradu nemusíte složitě vymýšlet sami. Poradí vám s tím zahradní architekti. Mají cit pro estetiku a zároveň ví nejlépe, jakým rostlinám se na vaší zahradě bude dařit. Další zahradnické firmy pak návrh zrealizují nebo se vám postarají o údržbu stávající zahrady. Poptejte je zdarma u nás na portále

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x