11. 2. 2019, aktualizováno 17. 8. 2023

Kuchyně… Zosobnění domova. Centrum veškerého rodinného dění, útulné a plné lákavých vůní. Nejen láska prochází žaludkem, a tak se všechno důležité vždycky řeší v kuchyni. A to bez ohledu na to, zda je maličká a tmavá, nebo prostorná a zalitá sluncem. Aby tohle voňavé srdce bytu bylo komfortní nejen pro hospodyni, ale i pro zbytek rodiny, tu a tam je třeba ho z gruntu přebudovat.

Co pro vás znamená kuchyně?

Rekonstrukce kuchyně není levná věc, a navíc je logisticky dost náročná. Proto je nezbytné se zodpovědně postavit už k přípravě procesu. To, že skříňky budou mít odstín „vanilka“, je až poslední kritérium, které byste měli řešit. V prvé řadě vezměte v potaz svůj životní styl. Trávíte doma hodně, nebo málo času? Je pro vás jídlo důležitou součástí dne? Představuje společný rituál, který nikdy neošidíte? Je vás doma hodně, případně schází se u vás široká bystrozraká rodina? Necháváte si nejčastěji vozit „čínu“, nebo holdujete domácí svíčkové a dalším složitým pokrmům?

Money, money, money…

Když si svědomitě zodpovíte výše uvedené otázky, ujasníte si například, kolik místa máte věnovat úložným prostorám na potraviny, moderní kuchyňské spotřebiče, nádobí a podobně. Vyjde vám z toho, jestli potřebujete rozkládací stůl a na zdi dost místa pro zavěšení dalších (skládacích) židlí. A jestli se k pracovnímu pultu musí vejít jeden člověk, nebo hned několik osob, aniž by si překážely. Ale hlavně… Podumejte, kolik na rekonstrukci kuchyně máte, případně kolik si můžete půjčit. Objem finančních prostředků vás pak nekompromisně nasměruje buď do prodejen hotového nábytku, nebo k firmám, které splní vaši představu kuchyňskou linkou na míru.

Hotovka

Za málo peněz je samozřejmě málo muziky, v našem případě hotový kuchyňský blok. Zjistíte, že se většinou jedná o sestavy menších rozměrů a téměř výhradně lineární. Na kuchyň ve tvaru písmene L narazíte málokdy a na tvar U vůbec. Nízká cena určuje i materiálu a vnitřní vybavení. Designově budete nejspíš spokojeni, ale jinak očekávejte provedení v základu. Sami si pak budete muset zvolit spotřebiče, dřez a baterii. Obecně se o hotových kuchyňských linkách dá říci to, co kdysi o populárním trabantu: uspokojí, ale nenadchne. A tak jsou tyto sestavy vhodné spíše pro startovací bydlení, pro byty určené na pronájem nebo firemní kuchyňky.

Na míru

Necháte-li si vyrobit kuchyň na míru, odborníci s letitou praxí budou přemýšlet i za vás. Dokážou vytipovat problematická místa, znají veškeré možnosti a technologie, které nabízí současný trh, ale především dokážou zohlednit vaše potřeby. Přijdou k vám domů, prostor zaměří a zhodnotí a položí ty správné otázky. Pomohou s výběrem materiálu i barevnosti, s konceptem kuchyňské linky propojí i zbývající prostor, ale třeba také osvětlení. Vysvětlí vám možnosti jednotlivých řešení, dokonale využijí každý centimetr místnosti. Budete žasnout, co všechno může moderní kuchyň obsahovat.

Malá soutěž o nejlepší firmu

Jste zákazník, který hodlá vybrané firmě svěřit nemalé finanční prostředky, a tak se nebojte oslovit několik kuchyňských studií nebo truhlářských firem najednou. Každé z nich nechte vypracovat návrh kuchyně včetně podrobné cenové kalkulace. Berte také v potaz, jaké služby a v jakém časovém horizontu vám studia poskytnou. Seznamte se důkladně s obsahem smlouvy. Najít byste v ní měli: detailní rozpis prací a materiálů, termíny dodání, záruční dobu a údaje o případné reklamaci či penalizaci dodavatele za nedodržení termínů. Když zhodnotíte tyto informace, snáze posoudíte, kterou nabídku využít.

Sám sobě designérem

S počítačem dneska pracuje skoro každý, a tak není problém vyzkoušet pro sestavení virtuálního modelu vaší vysněné kuchyně některý z kuchyňských plánovačů. Tyto konfigurační programy nabízejí výrobci kuchyní a nemusíte být IT, abyste je zvládli. Jejich prostředí bývá srozumitelné, zorientujete se snadno. S využitím plánovače si můžete o své kuchyni udělat docela jasnou představu ještě předtím, než vyrazíte k prodejci. Až mu budete vysvětlovat své požadavky, budete se mít o co opřít.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x