17. 4. 2020, aktualizováno 1. 11. 2023

Je pravdou, že rybinové spoje jsou náročnější na výrobu, jsou však skutečně odolné ve všech směrech. Jednodušším konkurenčním spojem je pak spoj ozubový. Ovšem je rozdíl mezi rybinovým spojem, který truhlář vyrábí u samotných dřevěných prvků, což je časově náročné a spojem prefabrikovaným spojeným s robotickým opracováním dřeva. Vítejte ve světě rybinového nábytku – nábytkářské a tesařské výroby prostřednictvím takzvaného rybinového spoje.

Rybinové spoje nabízí nejen odolnost, ale i dlouhou životnost. Dokazuje to i historie, která vlastnosti rybinového spoje ověřila. Rybinový spoj využívali již naši předkové napříč celou Evropou již před stovkami let. V těch dobách zákazníci prostě věřili svému truhláři, že do své práce vloží maximum úsilí a zakoupený výrobek vydrží dlouhá desetiletí. A skutečně jde o nejpreciznější možný způsob spojování dřeva.

Přitom mnohý současný nábytek vydrží jen zlomek tohoto času, byť se pyšní všemožnými certifikáty. To však lze jednoduše změnit právě pomocí rybinového spoje. A pokud v sobě výroba skloubí klasické opracování dřeva s moderními technologiemi, snadno a hravě navrací do vašich domovů kus poctivé řemeslné práce. Prefabrikované rybinové spoje jsou vyráběné za pomoci robotického opracování dřeva, kterým vždy docílíme výborné kvality a přesných rozměrů.

Robotickým opracováním dřeva (pomocí robotické ruky) jsou rybinové spoje vyráběné přímo na jednotlivých materiálech. Hotový spoj lze pak použít při montáži nábytku až u vás doma. Robotem přitom lze dřevo nejen frézovat, vrtat, řezat, ale i kartáčovat nebo opalovat.

Rybiny (čili spojovací prvky) jsou vyráběné hned v několika druzích, přičemž se liší svou velikostí, podle funkčnosti výrobku a namáhání spojů, ale i materiálem (Al, PETG, PAD). Rybiny se snadno připevní k jednotlivým dílům truhlářského či tesařského výrobku, načež lze výrobek dokončit bleskovou montáží. Velkou předností rybin je nejen snadná montáž, ale i případná demontáž. Lze proto snadno složit a uklidit například zahradní nábytek, prodejní stánek apod.

Naprostou světovou novinkou je pak otočný rybinový spoj (tzv. rotující/otočná rybina), který nabízí na rozdíl od pevných rybinových spojů otočení rybiny o 360°. Tuto technologii si výrobce nebude patentovat, ale naopak ji nabízí každému, kdo by z otočné rybiny mohl mít užitek.

Za pomoci ‚PETG‘ rybin lze vyrobit zahradní nábytek, pergoly, stání, stánky, schody, zvýšená patra postelí, stoly, židle, prolézačky, houpačky a obecně jakýkoli výrobek, který chcete opakovaně smontovat a opětovně demontovat. Na rybinovém nábytku (včetně altánů) se též provádí opalování a kartáčování dřeva, a to nejen proto, aby byla zvýrazněna krása dřeva, ale též zajištěna jeho konzervace.

Každou zakázku je lepší podložit smlouvou o díle a předávacím protokolem. Pokud si nejste jisti co a jak, můžete vyžít dokumenty ke stažení ZDARMA.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x