17. 4. 2020, aktualizováno 1. 11. 2023

I řemeslník je jen člověk. Důvěřujte, ale prověřujte a kontrolujte. K tomu potřebujete znát základní postupy alespoň teoreticky. Jak by měl zkušený řemeslník postupovat při stavbě zahradní kuchyně a krbu? Přinášíme krátký postup.

Každou zakázku je lepší podložit smlouvou o díle a předávacím protokolem. Pokud si nejste jisti co a jak, můžete vyžít dokumenty ke stažení ZDARMA.

Osm kroků k úspěchu

Do zděného grilovacího koutu nemusíte kvůli každé víkendové večeři nebo večírku stěhovat těžký přenosný gril. Kout oceníte nejen za chladnějších večerů, ale i při nedělních obědech či popíjení s přáteli v letním odpoledni.

1. Betonové základy

Na vybraném místě na zahradě nejprve třeba odkopat hlínu ve tvaru budoucího grilu a zídky, která bude chránit posezení proti větru. Zídka se může mírně zatáčet do oblouku, ale zda si ji chcete nechat postavit právě takovou, záleží na vašem vkusu a také na konkrétním místě. Beton se míchá z hotové suché směsi nejlépe v zapůjčené míchačce a vylijte jím základy.

2. Začít se zděním

Ke zdění se používají lícové cihly, takzvané klinkery, které dobře odolávají mrazu, horku i dešti. Gril doporučujeme postavit na okraj posezení tak, aby svou zadní stěnou navazoval na ochrannou zídku. Aby byla každá řada rovná, cihly se kladou podle napnutého provázku srovnaného vodováhou. Zdění se nejběžněji provádí takzvanou běhounovou vazbu zdiva, což je typ zdění, cihly se při něm střídavě překrývají.

3. Hlídejte svislost stěn

Vodováhou se průběžně kontroluje, zda jsou cihly kladeny vodorovně. A zároveň i to, jestli zídka stojí přesně ve svislé poloze. Dokud je malta vlhká, její přebytky je vhodné z cihel oškrábat. Spárovačkou lze mírně prohloubit spáry tak, aby se po dešti nebo v zimě mezi cihlami nedržela voda a námraza. 

4. Vytvoření římsy

V deváté řadě cihel se vytvoří na obou stranách z kolmo položených cihel římsu, na kterou se pak bude pokládat šamotový podklad topeniště. Ale není to pravidlo a záleží na konkrétní představě a domluvě s řemeslníkem.

5. Stavba stříšky

Jakmile gril dosáhne potřebné výšky, ideálně kolem 20 řad cihel, může se nahoru položit bednění z levného smrkového stavebního řeziva pro obloukovou stříšku. Stříšku pak může být vyzděna z naležato kladených cihel. Bednění by mělo být postaveno  tak, aby se po zatvrdnutí malty dalo snadno vytáhnout. Jiná možnost je gril ukončit bez stříšky. Pak nebude možné grilovat za deště, ale bude bezproblémovější odvod kouře.

6. Montáž kovových profilů

Dovnitř grilu nad jedenáctou řadu cihel se připevní šest předem na míru uříznutých ocelových L profilů, které budou sloužit k ukládání roštu ve třech různých výškách nad topeništěm. Na každou stranu po třech a je třeba připevnit je do hmoždinek, každou aspoň dvěma šrouby. Zkontrolujte, aby vždy protilehlé opory pro rošt byly ve stejné výšce, aby pak rošt neležel našikmo. Pod opory, na rampu vytvořenou z cihel v deváté řadě, se uloží ocelová konstrukce svařená ze dvou L profilů spojených plochou lištou, která dohromady tvoří tvar písmene H. Ta bude sloužit jako podklad topeniště, opora pro šamotovou desku nebo šamotové cihly.

7. Šamot a rošt

Na ocelovou konstrukci přijde jako podklad topeniště šamotová deska uříznutou na míru. Na L profily ve stěnách grilu uložte rošt s rukojeťmi. Šamotovou desku lze případně nahradit šamotovými cihlami. V tom případě je však lepší velikost grilu ještě před stavbou odměřit tak, aby nebylo potřeba šamotové cihly řezat. Šířka grilu by například měla odpovídat dvěma cihlám na délku. Jakmile je grilovací krb dostavěn, zapalte v něm oheň. Ověříte si tak, zda dobře táhne. Pokud správně netáhne, je potřeba případně odbourat stříšku, postavit ji znovu a vyšší.

8. Vydláždění podlahu

Pro podlahu posezení je vhodná například betonová zámková dlažba ve tvaru cihel a v co nejpodobnější barvě, jakou byla použita na zdění. Pod dlažbu je nutné připravit podklad z první vrstvy kamenné drti nebo štěrku a druhé vrstvy písku, celkově zhruba ve výšce jedné řady cihel. K dláždění lze případně použít i stejné lícové zdivo, ze kterého je vyroben gril a zídka, ale pak podlaha nemusí být tak trvanlivá. Pak už jen zbývá přistěhovat zahradní nábytek a grilovací kout je připravený k posezení.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x