16. 4. 2020, aktualizováno 8. 11. 2021

Z rozhodnutí vlády asi budeme na zahradách trávit mnohem více času, než tomu bylo doposud. Proč si nenechat postavit originální gril, který nám jistě zpříjemní nejedno letní posezení. Lze si objednat nějaký prefabrikovaný z poměrně široké nabídky, ale co když soused bude mít úplně stejný. Není lepší se obrátit na odborníky, které najdete na portálu NejŘemeslníci a nechat si jej postavit podle svých představ?

Oheň je ve své nejpřirozenější podobě v zahradě velmi vítaným prvkem. Dokáže vytvořit příjemné místo setkávání, rozhovorů, relaxace i přípravy jídla.

Venkovní kuchyně, která odolá povětrnostním vlivům, vyžaduje kvalitní obklad a materiály, pro které nejsou změny teploty a vlhkosti žádný problém. Nejčastěji se používá kamenné nebo cihlové obložení, které do zahrady asi zapadá nejlépe, hodně se používají i jednoduché kachle a nerezová dvířka, která se hodí k minimalistickým moderním stavbám. Velkorysá zahradní kuchyně se neobejde bez klasického otevřeného krbu s robustním šamotovým topeništěm, který zde slouží pro komfortní grilování, opékání, škvaření a smažení pod širým nebem.

Nezapomenout na elektřinu

Materiály na stavbu jsou velmi různorodé. Od kamnářských speciálních materiálů, přes cihly, pískovec, až po kámen z místních lomů. Ověřte si ale, že všechny tyto materiály snesou všechna zatížení. Není pískovec jako pískovec.

V kuchyni se vyplatí mít především elektřinu. Při stavbě tak je už nejmenším problémem vykopat kanálek a zandat do něj kabel s elektřinou. Tou budete svítit, ale můžete ji využít i pro rychlovarnou konev, přenosný sporák nebo audioaparaturu. Nezapomeňte však, že všechny zásuvky a vypínače by měly být ve voděodolném provedení, a to i když jde o zásuvky pod střechou.

Pečlivý výběr místa

Ugrilovat si na zahradě maso nebo upéct na ohni buřty je fajn, ale není nad možnost připravit si venku i další pokrmy, přílohy, dezerty či třeba namíchat drinky. To vše vám umožní venkovní kuchyň, kterou můžete využívat od teplého předjaří až po vlahý podzim.

S ohledem na těžší váhu i několika desítek kilogramů je tato alternativa nepřenosná a zpravidla se pokládá na betonový základ. Nejvhodnější je venkovní krb umístit do blízkosti domu, nejlépe k okraji terasy, a plánovat jeho místo společně se zastřešením a použitými materiály. V minimalistických zahradách se uplatní masivní těleso z betonu s kovovou vložkou a s velkoformátovým exteriérovým obkladem, nebo naopak o něco lehčí model z oceli. Originální variantou může být i ohniště zhotovené z gabionů a s kameny uzavřenými do tvaru, který určuje pletivo. Snažte se vyvarovat nevzhledných prefabrikovaných modelů a promyslete raději stavbu na míru. Určitě oceníte radu odborníků, kterou si můžete vyžádat na portálu NejŘemeslníci.

Když přidáte pracovní plochu a přívod elektřiny a vody, rázem se místo promění v praktickou letní kuchyň, ve které bude radost trávit volný čas.

Stát může ostatně kdekoliv. Záleží jen na tom, jak velký prostor máte k dispozici a také kolik do ní chcete investovat. Venkovní kuchyň lze začlenit do zahrady, může být součástí terasy, stát pod pergolou nebo se ukrývat v altánu. Vybudovat ji můžete svépomocí nebo si ji nechat postavit a vybavit takzvaně na míru.

V mnoha podobách

Letní kuchyň může mít mnoho podob. Výhodou je, že v ní kromě grilu najdete i sporák a někdy dokonce i troubu. Fajnšmekři ocení udírnu. Chybět nemůže ani funkční dřez s tekoucí vodou. Komu by se chtělo odnášet špinavé nádobí někam do domu. Samozřejmostí jsou také nějaké ty skříňky, ve kterých jsou všechny ty talíře, kastroly, sklenice a příbory uložené. Obrovskou výhodou je pak také integrovaná malá lednice.

Použití cihel v architektuře, zejména těch neomítaných, tedy režného zdiva, si zakládá na vysoké užitné hodnotě. Holé zdivo se uplatnilo tam, kde by omítky trpěly. A právě nadčasový design ve spojení se solidností materiálu se využívá jak u moderních staveb, tak u retro stylů. Zde se vyplatí obrátit na zkušeného zedníka, už jen proto, aby byla každá spára stejně tlustá.

Kvalitní cihly se díky své trvanlivosti staly součástí nejen u objektů samotných, ale také mnoha zahrad, kde daly podobu cestám i pěšinkám, zídkám, oplocení schodů, ale i různým doplňkovým stavbám včetně zahradních grilů či krbů. Kvalitní cihly odolávající povětrnostním vlivům musí být dvakrát pálené. Hlína, z které jsou vypalovány, musí obsahovat ještě další složky – speciální písek či kovy. Výsledkem je poměrně velká škála barev cihel.

Abychom poznali, že máme co do činění s kvalitním zdivem, musí nám cihly při poklepání odpovědět zvonivým zvukem obdobně jako keramika. Jejich vlastnosti se druhým pálením změní tak, že jsou obdobně jako kámen odolné proti větru, dešti, ale i mrazu. Velkou výhodou je i to, že případná patina, například v podobě mechů, jim nijak neubírá na atraktivitě, naopak získávají punc nadčasovosti. Zvonivky odolávají nejen počasí, ale také se nebojí hrubého zacházení. Lze z nich směle zhotovovat i pojezdové dlažby, schody i různé namáhané lemy. Díky malé nasákavosti odolají vysokým mrazům a navíc v zimě nekloužou. Další nespornou výhodou je jejich recyklace. Lze využít cihly staré i sto let z nějaké rozbořené stavby, na kvalitě jim to neubere. Zároveň můžeme mít dobrý pocit, že ty naše nové, dvakrát pálené cihly mohou při dalších rekonstrukcích stejně dobře posloužit i našim pravnukům.

Tipy pro výběr spolehlivých řemeslníků


Pokud jste se rozhodli, že si necháte postavit letní kuchyni, vybírejte pečlivě odbornou firmu. To se snadno řekne… Z řemeslníka byste měli mít dobrý pocit už při komunikaci. Bere vám telefony? Když slíbí, že zavolá, udělá to? Reaguje na nepřijatý hovor? Rozhodně si vyhledejte reference, abyste informace o kvalitě odváděné práce měli z první ruky. Nenajímejte si řemeslníky bez smlouvy. Správně formulovaná smlouva o dílo vám ušetří plno starostí a peněz při případných reklamacích. Věnujte velkou pozornost popisu prací a dodaných materiálů. Ve smlouvě trvejte na tom, že firma se bez vašeho souhlasu nebude pouštět do náhradních řešení. Smlouva by měla obsahovat i technickou dokumentaci (je-li nutná), ceny, materiálové položky, termíny, sankce při jejich nedodržení a požadavek vést stavební deník, který bude každý den k dispozici. Nezapomeňte uvést i klauzuli o odvozu odpadu.
Většina firem chce zálohu předem. Dohodněte si, že budete za odvedenou práci platit průběžně a na závěr si necháte motivační doplatek, například 15 % z ceny, který vyplatíte po odevzdání hotového díla a odstranění všech chyb a nedostatků.


0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x