17. 4. 2020, aktualizováno 1. 11. 2023

Relaxovat se dá různě. Ovšem kdo má zahradu nebo alespoň balkon, ví, jak blahodárně na člověka působí, když může posedět venku. Chvíle pohody vám stoprocentně zpříjemní i šikovný zahradní nábytek.

Módní vlny v segmentu zahradního nábytku nejsou až tak proměnlivé jako v jiných oblastech, přesto i tady se dá mnohé vypozorovat. Stále více se prosazuje nábytek kvalitní, který něco vydrží? Lidi už si nechtějí pořizovat posezení na rok či dva. Trendem se stávají materiály, o něž se nemusíte téměř starat, a dají se ponechat venku po celý rok. Kromě jednodruhových trvalek, jako je zejména odolné dřevo, se mnohdy sází na kombinace materiálů, tady vede hliník.

Na trhu se nabízejí syntetické materiály, umělý ratan nebo také hliník, které vedle funkčnosti mohou splňovat i estetická kritéria. Ratanový zahradní nábytek se vyrábí z kvalitních umělých vláken se speciálními vlastnostmi. Jsou ohebná, odolná vůči ultrafialovému záření, vodě i povětrnostním vlivům. Nevyžaduje údržbu a snadno se čistí vodou.

Ideálním dřevem pro zahradní nábytek je teak. Jeho hustá struktura a vysoký obsah oleje zabraňují hnilobě. Teak nepodléhá roztahování ani smršťování a ani se nekroutí.

A co kov? Kovový nábytek je z nerezové oceli v kombinaci s materiály odolnými vůči povětrnostním vlivům.

Pozor na nábytek z měkkého dřeva, například smrku. Je mnohem levnější než exotické dřeviny, ovšem je velmi náchylný na poškrábání, a proto už za krátkou dobu nábytek vypadá jako o mnoho let starší. Panuje přesvědčení, že lze nábytek uvést do původního stavu silnou vrstvou laku, barvením, mořením či voskováním, ale vhodnější je volit tvrdé dřeviny s patřičnou úpravou povrchu již předem. Životnost nábytku je pak dlouhodobá.

Jde ovšem i o zdraví, a to doslova. Mnoho lidí opomíjí při nákupu myslet racionálně a zhodnotit také okolní podmínky, tedy terasu či zahradu, kde bude nábytek umístěn. Nábytek musí na něčem stát. Pokud je povrch, například dlažba, plný spár a děr, nohy nábytku do nich snadno zapadnou a může dojít k úrazu. Kovové patky zase mohou poškrábat terasu ze dřeva.

A konečně plastový nábytek je křehký, mnohdy může dojít ke zlomení nohy židle a dojít k nepříjemnému a nebezpečnému pádu.

Mezi nejpopulárnější exotický materiál patří již po mnoho let teakové dřevo. Svou oblibu si získalo nejen u nás, ale po celém světě. Postupně se stává hodnotnou náhradou nevzhledného a pouze krátkodobě užitkového plastu. Teakové dřevo je pevné, tvrdé, ale zároveň dobře ohebné. Díky dobré odolnosti vůči povětrnostním podmínkám je hojně využívané i při stavbě lodí a ve stavebnictví. i Akácie Plamenná struktura a olivově hnědé až šedohnědé odstíny s tmavšími pruhy patří mezi charakteristické rysy dřevěného nábytku z akácie, který je oblíbený zejména pro své zabarvení. Pochází z lesů východní Asie a Jižní Ameriky. Podobně jako dřevo teakové se vyznačuje tvrdostí a odolností. i Ratan Mezi další oblíbené dřeviny, ze kterých se vyrábí mimo jiné i zahradní nábytek, patří i velmi lehký a pružný ratan. Liánovitou palmu pěstují v Indii místní obyvatelé.

Každou zakázku je lepší podložit smlouvou o díle a předávacím protokolem. Pokud si nejste jisti co a jak, můžete vyžít dokumenty ke stažení ZDARMA.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x