12. 5. 2021, aktualizováno 8. 2. 2023

Než zboříte první stěnu, je dobré mít jasno v několika věcech: potřebujete stavební povolení? Zvládnete to svépomocí, nebo je lepší poptat firmu? Kolik vás bude rekonstrukce stát? Pokusíme se na tyto otázky odpovědět, či aspoň poradit, kde hledat užitečné info.

Rekonstrukci rodinného domu většinou neplánujete každý půlrok. O to líp je potřeba se na ni připravit a my vám s tím pomůžeme. Dozvíte se, co potřebujete pro stavební úřad, proč si nechat připravit položkový rozpočet i jak najít vhodnou stavební firmu nebo řemeslníky.

Rekonstrukce svépomocí vs. se stavební firmou

Možná jste teprve ve fázi, kdy přemýšlíte, jak přestavbu pojmout: pustit se do ní vlastníma rukama, popřípadě s kamarády? Nebo si raději najmout firmu, která všechno vyřeší za vás? Sepsali jsme pro vás pro a proti obou možností:

výhody
nevýhody
SVÉPOMOCÍ1. Ušetříte peníze.

2. Projekt můžete v průběhu měnit.

3. Máte nad vším kompletní dohled.
1. Rekonstrukce bude trvat déle.

2. Nemáte záruku kvality.

3. Výsledek nemusí být takový, jaký jste si ho představovali.

4. Musíte si sami nastudovat stavební zákon apod.
S FIRMOU1. Od začátku máte pevně stanovený rozpočet a termín – obojí by firma měla dodržet.

2. Máte jasný harmonogram prací.

3. Rekonstrukce je v rukou profesionálů, kteří mají zkušenosti i znají materiály.

4. Ušetříte hromadu času.
1. Rekonstrukce vás vyjde dráž.

2. Musíte investovat do projektové dokumentace, ze které pak firma vychází.

3. Požadavky a představy už později nejde měnit.

4. Máte nejistotu, jestli firma bude opravdu spolehlivá.

Kdy potřebujete stavební povolení a jaké další dokumenty připravit?

Stavební zákon jasně udává, v jaké chvíli musíte mít pro rekonstrukci stavební povolení: když plánujete zasahovat do nosných konstrukcí, měnit vzhled objektu, nebo pokud bude stavba vyžadovat posouzení vlivu na životní prostředí. U menších úprav vám bude stačit ohlášení stavby a v případě některých změn nemusíte stavební úřad informovat vůbec.

Abyste stavební povolení mohli získat, budete nejdřív potřebovat projektovou dokumentaci. Tu vám zpracuje odborná firma: nejdřív zhodnotí stav nemovitosti, pak dům zaměří, a nakonec navrhne možné úpravy. Projektová dokumentace se vám bude hodit k jednání jak se stavebním úřadem, tak i s bankou.

Pokud se rozhodnete najmout na rekonstrukci domu stavební firmu (nebo jen jednotlivě řemeslníky), budete před zahájením spolupráce podepisovat smlouvu o dílo, po dokončení zase předávací protokol. Tyto dokumenty chrání jak vás, tak dodavatele, a v našem dřívějším článku se dočtete, co by měly obsahovat.

Kolik stojí rekonstrukce rodinného domu? Cena závisí na rozsahu prací, pomoct vám můžou kalkulačky

Samozřejmě, že cena za přestavbu je zásadní informace, kterou chcete znát co nejdřív. Nejde ale určit od stolu. Vždy totiž záleží na tom, jak velkou rekonstrukci chystáte: jinou částku zaplatíte za novou střechu, jinou za změnu dispozice celého domu nebo přistavení nové části. 

Proto je ideální objednat si u odborníků položkový rozpočet stavby. Takový dokument obsahuje veškeré práce, které budou při rekonstrukci potřeba, a započítaný je samozřejmě i materiál. V položkovém rozpočtu najdete taky doprovodné náklady, jako je pronájem a sestavení lešení, geodetické práce, doprava stavebních materiálů nebo odvoz suti. Všechno máte přehledně černé na bílém.

Pokud chcete mít aspoň hrubou představu o tom, jaká bude cena za rekonstrukci domu (konkrétně za její části), využijte speciální kalkulačky. V konfigurátoru Stavebnin DEK najdete hned několik kalkulátorů na jednom místě, např. pro základy a hrubou stavbu, pro rozvody elektřiny a vody, pro zateplení obvodových stěn, pro dokončovací práce i střechy.

Pro interiéry se hodí např. kalkulátor od PANELREKO, na sádrokartonové konstrukce zase Rigips kalkulátor. Pro fasády, podlahy, omítky a sanační systémy je tu pak aplikace Weber.

A pokud plánujete najímat si na jednotlivé práce řemeslníky, může pro vás být dobrým vodítkem statistika, konkrétně indexy cen stavebních prací za poslední čtvrtletí roku 2020.

Jak najít tu správnou firmu na rekonstrukci domu?

Jestliže jste se rozhodli nechat práci na odbornících, máme pro vás pár tipů, jak vybrat spolehlivého dodavatele. V první řadě se hodí zkontrolovat živnostenský rejstřík a ověřit si, jestli firma či řemeslník to správné živnostenské oprávnění. Dál se můžete podívat na webové stránky, kde se dozvíte víc o historii, konkrétních službách a třeba narazíte taky na ceník prací. 

Vůbec nejlepší ale je zjistit si zkušenosti ostatních zákazníků. Právě reference vám totiž napoví, jak firma funguje v praxi: jestli odvádí poctivou práci, zda přijíždí k rekonstrukci v určený den a čas i jestli je s ní dobrá domluva. Přesně na tom je postavený náš portál. A vy si můžete vybírat skoro z 1500 ověřených firem, které se věnují rekonstrukcím domů.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x