23. 2. 2022, aktualizováno 22. 2. 2024

Proměna kuchyně vás může vyjít na desítky, ale i stovky tisíc korun. Všechno záleží na tom, jaký rozsah prací si naplánujete, jak velkou kuchyň máte i na typu linky, který si nakonec zvolíte. Do rozpočtu je potřeba započítat i takové věci, jako demontáž původní kuchyně a instalační plány.

Vůbec první položkou je grafický návrh, a to i když kuchyni renovujete svépomocí. Ten například v Siko nebo Senesi pořídíte cca za 1.500 Kč, jeho součástí pak bývá i cenová nabídka. Za poplatek kolem 2.000 Kč získáte taky instalační plány. Podrobnější grafický návrh kuchyně včetně vizualizací pro vás připraví i bytový designer nebo architekt. V takovém případě počítejte s výdajem kolem 10.000 Kč.

Pak už přichází na řadu samotná rekonstrukce, přičemž nejdřív je potřeba zlikvidovat původní kuchyň. Demontáž staré linky a odstranění obkladů vás vyjde zhruba na 4.000–6.000 Kč. Následují rozvody elektřiny, vody a odpady, kde počítejte s částkou mezi 9.000–17.000 Kč. Jako příklad uvádíme ukázku z našeho webu, kdy zákazník na základě hotových instalačních plánů poptal řemeslníka. Zakázka stála 10.500 Kč.

Takhle vypadají instalační plány
Rozvody v praxi

Jakmile jsou rozvody hotové, může se začít rovnat podlaha. Za vyrovnání 1 m² nivelační stěrkou zaplatíte 140–200 Kč. Co se týče pokládky podlahy, pak cena záleží na druhu krytiny. Počítejte ale zhruba 190–300 Kč za m² (bez materiálu). Částka za samotné lepení včetně spárování závisí na velikosti obkladů. Pohybuje se od 600 do 1000 Kč za m². Například naše zákaznice Lucie takto poptala obložení kuchyně o celkové ploše 4 m². Zakázka ji vyšla na 2.800 Kč a řemeslník získal za práci krásnou referenci. Přesvědčte se sami přímo v detailu na našem webu.

Největší výdaj: Kolik stojí kuchyňská linka?

Tu nejvýznamnější položku rozpočtu tvoří právě kuchyňská linka. Cena za novou kuchyň se pak odvíjí od toho, jestli zvolíte hotovou kuchyňskou sestavu, sektorku nebo linku na míru (o výhodách jednotlivých variant jsme psali v článku). Zatímco nejlevnější kuchyňskou sestavu seženete už za pár tisíc korun, při řešení od truhláře začíná cena na několik desítkách tisíc. A může se vyšplhat klidně na 200 000 Kč i výš. Přece jen jde z velké části o ruční práci, které předchází spousta zaměřování a plánování.

Černá kuchyně, moderní styl
Ukázka práce z našeho portálu, více najdete v detailu.

TIP! Sestavte si svou vysněnou linku v 3D plánovači kuchyní Siko. Na konci se dozvíte i přibližnou cenu.

Řemeslníky na rekonstrukci seženete u nás

Cena za novou kuchyň záleží i na tom, jestli budete rekonstruovat sami nebo všechno necháte na firmě či řemeslnících. Renovace kuchyně svépomocí vás samozřejmě vyjde levněji, ale dejte pozor – některé práce, jako jsou například elektroinstalace, je nutné svěřit odborníkům. Ty, stejně jako truhláře, podlaháře a instalatéry, najdete u nás na portálu. Stačí jen zadat bezplatnou poptávku a pak si vybrat z nabídek dodavatelů.

3 10 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x