5. 4. 2021, aktualizováno 6. 10. 2023

Existuje už skoro 130 let a jeho obliba pořád stoupá. Přesto se můžete setkat s názorem, že „sádroš toho moc nevydrží“. Jak je to doopravdy? Sádrokarton klame tělem: ač mají desky tloušťku většinou jen 12,5 mm, v kombinaci s vhodnou podkonstrukcí, se správným kotvením a při dodržení několika pravidel unesou desítky kilogramů.

Pryč jsou doby, kdy jste museli sádrokartonovou příčku vyztužovat fošnami, abyste na ni mohli připevnit obraz. Dnešní materiály umožňují daleko víc a my vám ukážeme, na co všechno je potřeba myslet před kotvením těžkých břemen.

Krok 1.: Zjistěte parametry zavěšovaných předmětů

Abyste mohli na SDK příčku ukotvit břemeno, musíte znát jeho hmotnost a rozměry. Platí, že větší, těžší předměty by měly mít výšku aspoň 300 mm. A důležité je znát i hloubku, protože od ní se odvíjí excentricita („e“) neboli vzdálenost těžiště předmětu od lícové strany konstrukce. Pokud má kuchyňská skříňka hloubku například 400 mm, její excentricita e = 200 mm. I tento údaj ovlivňuje, jak velkou zátěž příčka unese.

Krok 2.: Vyberte a přizpůsobte podkonstrukci

Podkonstrukce příčky sestává z CW a UW profilů. A právě rozteč CW profilů ovlivňuje únosnost svislé stěny – tedy kolika kilogramy můžeme dodatečně zatížit 1 metr konstrukce. Platí, že čím blíž jsou profily u sebe, tím víc toho můžete na příčku zavěsit.

Pojďme si to ukázat na příkladu: jednoduše opláštěná sádrokartonová příčka (1 × 12,5 mm) s roztečí CW profilů 313 mm a na ní je zavěšená kuchyňská skříňka výšky 300 mm, s hloubkou 400 mm. Excentricita („e“) je tedy 200 mm.

V tabulce níže vidíte šipkami zvýrazněné zmíněné hodnoty, číslo v kroužku značí únosnost. Tato konstrukce tedy unese maximálně 118 kg na 1 m délky. Pokud bychom chtěli únosnost zvýšit, musíme zvolit dvojí opláštění (v tabulce vyznačené jako “>18”). To už by konstrukce unesla zatížení 170 kg.

Tabulka: Maximální zatížení na metr délky příčky s ohledem na odstup těžiště "e".

Krok 3.: Druh opláštění a jeho tloušťka 

Taky zvolený typ sádrokartonu rozhoduje o únosnosti příčky. Například sádrokartonová deska Habito® H se vyznačuje vysokou pevností a odolností, a proto se hodí zejména k zavěšování těžkých předmětů, jako jsou kuchyňské linky. Habito ® H je navíc impregnovaná a protipožární, takže ji lze využít v prostorách koupelny k zavěšení koupelnových skříněk. Co se týče tloušťky opláštění, platí, že dvojité unese vetší zátěž než jednoduché.

Krok 4.: Výběr kotevních prvků 

Teď už máte ověřené, jakou zátěž na metr vaše konstrukce zvládne. Zbývá vybrat hmoždinky, vruty a kotvy, protože i ty se navzájem liší svou únosností.

 Pokud máte sádrokartonovou příčku opláštěnou z každé strany deskami o tloušťce 12,5 mm a chcete na ni pověsit lehčí, plochý předmět (obraz, hodiny, zrcadlo) s těžištěm do 5 cm od stěny, postačí vám obrazový háček. Ten jednoduše připevníte hřebíkem. Platí přitom, že jeden hřebík unese 5 kg a celkem můžete použít tři. Obrazový háček tak v pohodě zvládne zátěž až 15 kg.

Při kotvení těžších předmětů nebo takových, které mají těžiště dál od stěny, už je potřeba použít kovové hmoždinky. Opravdu velkou únosnost vám v tomto případě zajistí například kotvy Molly. Na jednoduše opláštěné stěně zvládnou až 70 kg, a to už s přehledem postačí na kuchyňskou skříňku plnou nádobí.

Kotva Molly má rozpínací ramena, která zatížení
rozprostřou na větší plochu sádrokartonu

Pokud si chcete ulehčit práci, zvolte zmíněnou desku Habito® H. Při excentricitě e = 200 unese totiž 25 kg na jeden kotevní bod, bez předvrtání a speciálních hmoždinek. Úplně vám postačí vruty do dřeva s průměrem 5 mm, které připevníte šroubovákem. Rozteč mezi vruty by přitom měla být aspoň 30 mm.

Znovu se podívejme na příklad: konstrukce opláštěná deskou Habito ® H (1 × tloušťka 12,5 mm), na které je zavěšená kuchyňská skříňka o výšce 300 mm a hloubce 400 mm („e“ = 200 mm), využité byly kotvy Molly. Únosnost desky Habito ® H s Molly kotvou na jeden kotevní bod je v tomto případě 108 kg. Oproti tomu obyčejná bílá deska RB(A)  unese při stejných parametrech 35 kg.

Tabulka: Přípustné zatížení hmoždinek při různých odstupech těžiště "e".

Plánujete stavět se sádrokartonem? Tyhle tipy by vám neměly uniknout

Ať už se chystáte stavět příčku, předstěnu nebo sádrokartonový podhled, neváhejte se obrátit na odborníky. Náš tým techniků vám pomůže s výběrem materiálu, poradí s obecným montážním postupem a zdarma připraví i kalkulaci, za kterou byste jinde platili tisíce. Posloužit vám můžou taky montážní návody od Rigipsu.

Jestli chcete rekonstrukci svěřit spíš profíkům, zadejte si poptávku zdarma přímo u nás. V databázi máme celou řadu ověřených a spolehlivých sádrokartonářů. Stačí si vybrat!

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x