15. 5. 2020, aktualizováno 1. 11. 2023

Jestliže řešíte klasickou nerudovskou otázku: Kam s tím? Známe odpověď. Nechte si postavit vestavěnou skříň. Současné domácnosti se bez větších úložných prostor neobejdou. Nejde sice o úplně levnou záležitost, ale stojí to za to. Při cenách bytů, které v Praze již překročily 100 tis korun za metr čtvereční, není výdaj okolo 50 tisíc až 70 tisíc korun, až tak velkou investicí. Jde o peníze, které se vrátí okamžitě po jejím vybudování. Jestliže nejste truhlářem a nedisponujete speciálním strojním vybavením, pak jednoznačně doporučujeme obrátit se na odborníky. Aby to dobře dopadlo, jsou tu pro vás NejŘemeslníci.

Pomocí vestavěných skříní můžeme vytvářet, kromě výplně stávajících výklenků, příčky a další účelové dělení místností. Velkou výhodou je, že to vše můžeme vytvořit prakticky bez stavebních úprav. Moderní systémy posuvných dveří umí zaplnit celou světlou výšku místnosti až do maximální výšky přesahující tři metry. Výborně se tak hodí k praktickému dělení prostoru. Můžeme si tak například vytvořit šatnu s prosklenými dveřmi, které ji budou přirozeně osvětlovat.

Plné dveře jsou sice u vestavěných skříní nejběžnější, ale opět ne vždy jsou praktické. Posuvné sice nezaberou žádný prostor, ale omezují výhled do skříně, protože vždy budete mít otevřenou jen jednu polovinu. Klasické dveře naopak úplné otevření umožňují, ale zabírají prostor. Odlehčenou verzí, jak cenově, tak vizuálně, je dlouhý závěs. Výhodou takového řešení je snadná montáž a navíc oblečení zůstane stále větrané a bez zatuchlého pachu. Šatní skříň můžete nechat podle současných trendů i otevřenou, jen je dobré ji umístit do stinného zákoutí, kam na oděvy nebudou dopadat přímé sluneční paprsky.

Funkce není všechno

Velkých klasických skříní plných málo používaných věcí v domácnostech ubývá. Staré robustní skříně jsou nahrazovány vestavěnými skříněmi. V dnešní době mají vestavěné skříně perfektně zapadající rozměr, který pasuje do interiéru a nabízejí více, než obyčejné dveře, za kterými se skrývají jen  regály nebo tyč na ramínka. Při stavbě těchto speciálních skříní je kladen důraz zejména na užitnou hodnotu a celkový design.

Lze jimi řešit variabilní propojení kuchyně s obytnou částí místnosti, vytvoření šatny, dětského koutku, ale třeba i obývacího prostoru či ložnice. Vestavěné skříně mohou také „spolupracovat“s jinými kusy nábytku a stát se tak součástí většího a promyšlenějšího celku.

Vše záleží na nápaditosti a důmyslnosti při použití principu vestavěných skříní v kombinaci s ostatními prvky a nábytkem v interiéru. Nejčastěji bývají s policovým designem. Další drobné díly a doplňky slouží k ukládání menších věcí, jako jsou pásky, kabelky, ponožky, šperky, spodní prádlo, šátky apod.

Místo na prvním místě

Majitelé menších bytů nebo například podkrovních bytů si často lámou hlavu s tím, jak nejlépe zužitkovat nevyužitý kout a vyřešit nedostatečné místo. Právě vestavěná skříň je ideálním řešením. Jedině tak využijete nejlépe každý prostor. Často se navrhují tak, aby byla využita celá výška místnosti nebo roh, do kterého běžný nábytek nepasuje.

Jedním z důvodů, proč zvolit vestavěnou skříň je to, že maximálně využijete daného prostoru od země až ke stropu. Získáte tak spousty úložného prostoru, kterého není nikdy dost. Do horních nástavců můžete například uložit sezónní věci, které by vám jinak zabíraly spousty místa a překážely.

V současnosti jsou skříně vyráběné tak, abyste měli jistotu trvalé investice. Zhotovují se na míru z odolných materiálů. Design si tak volíte sami a záleží pouze na vás a vašem vkusu. Vybírat můžete z velké škály barev. Přiklonit se můžete jak k moderním a nadčasovým kombinacím nebo k těm veselým a extravagantním.

V každé domácnosti je občas zapotřebí něco schovat. Ať už oblečení, hračky, prostředky na úklid nebo něco, co zrovna nikam nepatří, ale nechce to jen tak povalovat. Pojezdové dveře mohou sloužit rovněž jako dělící příčky. Zvolte tento způsob řešení do interiéru, ve kterém potřebujete oddělit část místnosti. Jednoduše schováte otevřenou šatnu i malou ložnici. Funkční dělící příčky se uplatní i v komerčních prostorách, za které schováte i malou kuchyňskou linku. Pracovní prostor pak nebude ničím narušen, ani hučením rychlovarné konvice.

Nebojte se experimentů

Dokonale vypadají skříně se skleněnými nebo plastovými dveřmi. V neposlední řadě perfektně vyniknou i fólie a drobné doplňky ve formě zrcadel, které opticky zvětší a prosvětlí pokoj. Nejčastější je kombinace dřeva s mléčným nebo čirým sklem. V případě, že se rozhodnete pro vestavěnou skříň, záleží jen na vás, jak bude finální výrobek vypadat. Každá skříň je vašim designovým originálem.

Pamatujte na to, že skříň se zrcadlem na dveřích sice šetří místo, pokud je ale umístěna v ložnici, může při spánku působit rušivě. Velká plocha šatní skříně může hodně ovlivnit atmosféru místnosti. Zatímco světlé barvy povrchu skříně působí neutrálně, tmavé odstíny pokoj více zaplní.

Základní stavební prvek

Vestavěné skříně jsou známým a nenahraditelným pomocníkem při řešení atypických požadavků na úložné prostory. Při práci s interiérem toho ale umí mnohem více… Vestavěné skříně se totiž nemusí vázat na konkrétní prostor. Mohou být umístěny v podstatě kdekoli a mohou být vyrobeny z nejrůznějších materiálů s různými povrchovými úpravami a mít prakticky jakékoliv rozměry. Vzhledem k tomu, že jsou vždy vyrobeny na míru, jsou tím nejpraktičtějším úložným prostorem, který si lze představit. Takový soubor výhod vám žádný jiný typ nábytku prostě nesplní.

Fenomén vestavěných skříní je dnes o to aktuálnější, že žijeme v době, která fandí velkým a otevřeným plochám, ráda bourá příčky a přehrady mezi jednotlivými prostory. Při současných cenách obytných ploch a z toho pramenícím logickém zájmu o menší byty se vestavěné skříně čím dál více stávají aktivním architektonickým prvkem spoluutvářejícím vzhled interiéru. 

Rozměr je rozhodující

To hlavní jsou v případě vestavěné skříně zcela určitě její rozměry. Prioritou je to, že budete mít jasno v tom, kam ji umístíte. Může se jednat třeba o chodbu, stejně jako se hodí i do ložnice. Zde je třeba si daný prostor důkladně rozměřit. Zajímat by vás měla hlavní trojice rozměrů, kterými jsou tyto: výška; šířka a hloubka. Pečlivě si rozmyslete i vnitřní uspořádání.

Mějte představu o tom, jaké věci budete ve vaší skříni ukládat. A právě na základě toho volte to pravé vnitřní uspořádání. Někdo bude preferovat hlavně co největší počet polic, pro někoho bude prioritou klasická šatní tyč na ramínka. Jsou ale i tací, kteří využijí kombinaci obou možností, ke kterým ještě přidají část, kterou lze označit jako technickou.

Ceny už dávno nejsou tak vysoké, jako tomu bylo v minulosti. Hodně záleží nejen na tom, koho oslovíte pro výrobu a montáž, ale i  na tom, jaké prvky bude mít. Když hledáte opravdu velmi levné vestavěné skříně, je třeba se obejít bez dekoračních prvků a zrcadel, designových madel a úchytek, stejně jako třeba bez dojezdů a také dorazů. Sice jde o prvky celkem praktické, ale na druhou stranu můžeme říci, že se bez nich obejít skutečně dá. Nechte si poradit od NejŘemeslníků.

Dekor je věc, která je velmi důležitá. Proto ho také nedoporučujeme podceňovat. Dnes jsou velkým hitem především imitace klasického dřeva. Zároveň je třeba přihlédnout i ke konkrétnímu odstínu. Skříň by měla s interiérem částečně ladit. Třeba s interiérovými dveřmi, nebo s dekorem nebo s odstínem podlahy. Toto je cesta, jak vybrat správně s ohledem i na estetickou stránku.

Tipy pro výběr spolehlivých řemeslníků


Pokud jste se rozhodli, že si necháte postavit vestavěnou skříň, vybírejte pečlivě odbornou firmu. To se snadno řekne… Z řemeslníka byste měli mít dobrý pocit už při komunikaci. Bere vám telefony? Když slíbí, že zavolá, udělá to? Reaguje na nepřijatý hovor? Rozhodně si vyhledejte reference abyste informace o kvalitě odváděné práce měli z první ruky. Nenajímejte si řemeslníky bez smlouvy. Správně formulovaná smlouva o dílo vám ušetří plno starostí a peněz při případných reklamacích. Věnujte velkou pozornost popisu prací a dodaných materiálů. Ve smlouvě trvejte na tom, že firma se bez vašeho souhlasu nebude pouštět do náhradních řešení. Smlouva by měla obsahovat i technickou dokumentaci (je-li nutná), ceny, materiálové položky, termíny, sankce při jejich nedodržení a požadavek vést stavební deník, který bude každý den k dispozici. Nezapomeňte uvést i klauzuli o odvozu odpadu.

Každou zakázku je lepší podložit smlouvou o dílo a předávacím protokolem. Pokud si nejste jisti co a jak, můžete využít dokumenty ke stažení ZDARMA.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x