26. 4. 2023, aktualizováno 26. 4. 2023

Základy jsou neodmyslitelnou součástí každé stavby. Pomáhají rozložit váhu domu na spodní podloží a vytvářet tak kompaktní plochu, která zabrání sesuvu konstrukce. Kvalitní základy navíc dům izolují a chrání před vlhkostí.

V našich končinách se při stavbě rodinných domů pořád aplikuje léty prověřené vyhotovení. Jeho skladbu tvoří vodorovně zarovnané základové pasy z betonu nebo železobetonu. Na ně pak přijde zhutnělý štěrk a samotná základová deska. V poslední době se ale můžeme setkat i s dalšími variantami základů, a to hlavně u energeticky nenáročných domů. 

Druhy základových desek 

Jak vybrat ideální základovou desku? Záleží, k čemu bude vaše stavba sloužit. Rozhoduje i typ podloží pozemku, na které se lije základový beton. Ten se rozděluje na několik tříd podle pevnosti. S výběrem základové desky vám pomůže projektant, který zohlední geologické vlastnosti půdy, zatížení i působení mrazu a vlhkosti. 

V rámci klasických železobetonových desek pro rodinné domy použijete pevnostní třídy C16/20, C20/25 nebo C25/30. Pro nepodsklepené stavby na štěrkovém podkladu a základových pásech je vhodná právě C16/20. Ke stavbě domu nad neizolovaným sklepním prostorem se zvýšenou vlhkostí, ovšem bez opakovaného promrzání, se hodí třída C20/25. A poslední ze tříd přijde třeba pod terasu nebo garážové stání, tedy na místa vystavená vlhkosti i mrazu.      

Druhy celkové konstrukce základů jsou hned tři. Standardem je základová deska na štěrkovém podkladu, který překrývá zapuštěné základové pasy vyplněné betonem. Proces výstavby je poměrně snadný, a hodí se tak i pro stavbu základové desky svépomocí. Nevýhodou však bývá nedostatečná tepelná izolace. 

Naopak výborné izolační vlastnosti mají moderní plovoucí konstrukce. U pasivních domů se můžete setkat s plovoucí základovou deskou s podsypem z pěnoskla.  Betonové pasy tady nahrazuje základová jáma vyplněná granulovaným pěnosklem, které se obalí geotextilií, PE folií a nakonec zalije materiálem desky. 

Další variantou je plovoucí základová deska na polystyrenové izolaci, kde mají eliminaci tepelných mostů na starosti desky z extrudovaného polystyrenu XPS.

U obou typů plovoucích desek počítejte s vyšší cenou materiálů i stavebních prací.

Takhle vypadá stavba základové desky.       

Základová deska: cena

Cenu stavby ovlivňuje několik faktorů. Je to hlavně celková plocha a hloubka základů. Vliv na stavební náklady má i terénní situace parcely. Máte spíš rovinatý pozemek, nebo bude základová deska ve svahu? Nákladnější bude i stavba na nevhodném podloží. Téměř vždycky se ale dá něco vymyslet – požádejte o radu profesionálního statika. 

Běžně se cena za vylití základové desky pohybuje mezi 1400–4000 Kč/m2. V případě stavby na klíč je cena vyšší – zahrnuje totiž i vytyčení základů, skrývku ornice nebo bednění. Firmy takovou práci obvykle zvládnou do 3 týdnů. 

Nezapomeňte, že bude potřeba ještě izolace základové desky proti zemní vlhkosti a radonu.

Jak ušetřit?

Při stavbě základové desky svépomocí snížíte náklady až o 50 %. Nicméně ani tak se nevyhnete obvolávání profesionálů z oboru, kteří vám musí zajistit například geodetický průzkum. Počítejte i se zápůjčkou těžké výkopové techniky (půjčují třeba ve Stavebninách DEK) a obstaráváním všech ostatních prací, kvůli kterým se stavba protáhne

Oblíbeným stavebním procesem je zlatá střední cesta: Část prací si zajistíte sami a dokončení necháte na firmě. Konstrukce tak bude levnější, ale zároveň stavěna s potřebným know-how.

U nás na portále bezplatně seženete ověřené firmy na stavbu základové desky i odborníky na statiku. Inspirovat se můžete hodnocením předchozích zákazníků nebo fotkami provedených realizací. Stačí zadat poptávku zdarma.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x