26. 9. 2022, aktualizováno 22. 11. 2023

Stačí změnit pár věcí a vaše výdaje se sníží o tisíce ročně. V každé domácnosti jde ušetřit za energie, aniž byste se museli výrazně omezovat. Úsporu přinese třeba správně nastavená teplota bojleru nebo modernější sprchová hlavice.

Cenu energií ovlivnit nemůžeme. Co ale můžeme, je snížit svou spotřebu. Pojďme se teď podívat na nejčastější otázky a odpovědi ohledně úspory energií.

Jak ušetřit za energie v domácnosti?

Pomocí různých opatření, která sníží vaši spotřebu. V první řadě jde o ta s dlouhodobým efektem, jako třeba zateplení fasády, zateplení střechy nebo pořízení fotovoltaické elektrárny. Taková opatření ale vyžadují velkou počáteční investici a nějakou dobu trvá, než se vám vložené náklady začnou vracet. Pak jsou tu ale způsoby, jak začít energie šetřit okamžitě. Pomůže třeba, když vyměníte staré spotřebiče za úspornější, vypnete troubu o něco dřív nebo snížíte otáčky při praní. Další tipy najdete níže.

Co je největším žroutem elektřiny?

Jednoznačně elektrické spotřebiče. Proto se vyplatí vyměnit ty starší, energeticky náročné, za novější a úspornější modely. Od roku 2021 platí nová stupnice energetických tříd (štítků). Spotřebiče se zařazují do kategorií od A (nejúspornější) po G (nejméně úsporné).

Jak doma šetřit elektřinou?

Možností je spousta. Pomůže například, když budete zhasínat při odchodu z místnosti, a vyměníte staré žárovky za LEDky. Večer pak stačí rozsvítit lampičky namísto velkého světla. A nezapomeňte úplně vypínat spotřebiče. Když zůstanou ve stand-by režimu (např. počítat v režimu spánku, televize vypnutá jen ovladačem), pořád spotřebovávají určité, i když malé množství energie.

Jak ušetřit za elektřinu ve firmě?

Opět jde hlavně o úsporná opatření a změnu návyků. Vyplatí se třeba regulovat teplotu a osvětlení podle směn nebo investovat do LED žárovek. Další tipy jsme pro vás sepsali do článku.

Desítka možností, jak ušetřit v kuchyni

Právě v kuchyň nabízí snad nejvíc možností pro úsporu. Proč? Máme v ní spoustu spotřebičů. A i když už máte nové, energeticky úspornější modely, pořád existuje řada věcí, které vám spotřebu ještě sníží: 

Lednice a mrazák

  • teplotu nastavte na 5–7 °C, mrazák na −18°C
  • pravidelně odmrazujte, námraza spotřebuje víc energie
  • lednice zaplněná z 80 % žere míň než ta zaplněná z 50 %
  • nedávejte do lednice teplé pokrmy 
  • dejte lednici dál od zdrojů tepla: topení, trouba, sporák

Sporák a trouba:   

  • Staré litinové plotýnky vymeňte, ideálně za indukci, ta je nejúspornější. 
  • Malý hrnec dávejte na malou plotýnku. 
  • Vařte s pokličkou. 
  • Vodu ohřívejte v rychlovarné konvici. 
  • Vypínejte troubu o něco dřív, pokrm v ní dojde. 
  • Ohřívejte vodu spíš v rychlovarné konvici než na sporáku. A jen takové množství, jaké doopravdy spotřebujete.

Mytí nádobí:

  • Myjte nádobí raději v myčce (pokud máte) než ve dřezu.
  • Když už dřez, tak raději mytí v napuštěné vodě než pod tekoucí.
  • Pořiďte si úsporný perlátor, který sníží průtok.

Píšeme i o dalších opatřeních na úsporu energií. Přečtěte si třeba, kolik vám ušetří tepelné čerpadlo, proč je kondenzační kotel lepší než ten klasický a jakou úsporu přinese solární ohřev vody. Všechny články jsou na jednom místě, v našem Magazínu.

Koupelna: úspora od sprchy po pračku

  1. Vyměňte koupel za sprchu: zatímco koupelí spotřebujete cca 150 l vody, při sprchování je to jen 30–50 l. Pokud už si horkou vanu dopřejete, použijte vodu na splachování záchodu. 
  2. Kupte si novou sprchovou hlavici. Starými modely běžně proteče až 20 l vody za minutu, těmi novými jen kolem 6 litrů. 
  3. Teplotu bojleru nastavte mezi 50 a 60 °C. Pokud jste doteď vodu ohřívali na 80 °C, můžete ušetřit tisíce ročně. 
  4. Perte chytře a úsporně. Snažte se pračku maximálně naplnit, abyste energii využili. Méně špinavé prádlo stačí prát na 30 °C a snížit můžete i otáčky, třeba na 800.

Jak ušetřit na vytápění

Samozřejmě, první pravidlo zní: nepřetápět. Doporučená teplota pro obývák je zhruba 20 °C, v ložnici dokonce jen kolem 18 °C, to samé platí pro kuchyň. V koupelně si naopak klidně přitopte, tam se hodí mít cca 22 °C.

Kromě správně nastavené teploty existuje ale celá řada dalších věcí, které vám výdaje za vytápění výrazně sníží:

  • Před topnou sezónou si odvzdušněte topení. Opakujte jednou za 3 měsíce. 
  • Pořiďte si koberce, často jde totiž chlad takzvaně „od noh“.
  • Podlahové topení naopak kobercem rozhodně nezakrývejte. 
  • Udržujte volný prostor před radiátory.
  • Záclony a závěsy zkraťte kousek nad radiátory, aby nebránily proudění tepla.
  • Nevypínejte topení při odchodu úplně, jen ho ztlumte na minimum nebo snižte teplotu na termostatu. Když se byt příliš vychladí, stojí víc energie ho zase zahřát.
  • Větrejte rychle a naplno, spíš než dlouho a jenom ventilačkou.

Instalatéry, topenáře i hodinové manžely sežente u nás

Na revizi nebo výměnu kotle budete potřebovat odborníka. Mrkněte do naší databáze a vyberte si. Nebo jen zadejte bezplatnou poptávku a my vám najdeme vhodnou firmu či řemeslníka z vašeho okolí. Kromě topenářů u nás najdete samozřejmě i elektřikáře anebo hodinové manžely, kteří vám klidně pomůžou s výměnou žárovek či zapojí nový spotřebič.

4.8 4 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
Pavel
1 rok před
Iva
Iva
1 rok před

Tak to nejsou žádné novinky, to spoustu lidí dávno dělá.

2
0
Přidejte svůj názor.x