29. 10. 2021, aktualizováno 13. 12. 2023

Zateplení se obyvkle dělá v době od jara do podzimu. Nestihli jste to? Nevadí. I v zimě můžete dokončit fasádu. Stačí vybrat ty správné materiály a sledovat, aby teplota neklesla pod určitou hodnotu. A když budete mít hotovo, je spousta věcí, které se dají udělat v interiéru.

Na otázku „Kdy dělat fasádu“ mají odborníci poměrně jednoznačnou odpověď: Není dobré zateplovat při velkém horku (obecně nad 25 °C) a na přímém slunci. Lepicí hmoty a omítka pak zasychají moc rychle a například šedý polystyren se může na slunci dokonce poškodit (proto se používají ke stínění sítě).

Teplota by však ani neměla klesnout pod 5 °C. Při realizaci fasády se totiž používají mokré procesy, a kdyby voda zmrzla, vzniklé krystalky můžou poškodit tuhnoucí omítku. Existují ale materiály, s nimiž můžete v klidu zateplovat i v zimě.

Speciální tmely pro zateplení domu

Společnost Weber vyvinula hned několik produktů pro realizaci fasády při nízkých teplotách. Zvlášť, když vsadíte na lepicí a stěrkové tmely od Weber. První z nich, webertherm elastik Z, můžete použít až do teploty +1 °C (ne nižší). Bude s vám hodit k lepení deskových izolantů, ať už půjde o polystyren nebo minerální vatu. A po šesti hodinách od aplikace snese tmel teploty i nižší než +1 °C.

Jako druhý materiál k zateplení fasády se nabízí webertherm mínus 7. Ten zvládne ještě extrémnější podmínky. Deskové izolanty s ním můžete lepit při teplotách od 0 °C do +5 °C, k vytvoření podkladové vrstvy pod finální omtíku vám dokonce stačí teplota −7 °C.

Omítky s urychlovačem

Chybí vám jenom finální vrstva fasády? Tak hurá na ni! Když k tenkovrstvým omítkám Weber přidáte urychlovač tuhnutí, snesou už po 4 hodinách od nanesení teplotu až −5 °C. Konkrétně jde o omítku weberpass silikon, weberpass akrylát a weberpas aquaBalance, která reguluje vlhkost.

Venku máte hotovo? Pokračujte s pracemi uvnitř

Pokud zateplení a omítky už máte, můžete se přesunout ke stavebním úpravám v interiéru. Na zimní období je skvělá suchá výstavba, protože sádrokartonu nízké teploty nijak nevadí. Montáž desek můžete provádět i při třeskutých mrazech, jen na tmelení už budete potřebovat aspoň +5 °C. Anebo si zatím jen spočítejte materiál potřebný na SDK konstrukci, Rigips k tomu účelu vytvořil speciální kalkulátor.

Pokročit se dá i s malováním. Weber nabízí hned dva nátěry, které se dají použít od teploty + 5 °C. První z nich, weberdeco fresh, aktivně odstraňuje formaldehyd z interiéru, druhý, weberdeco active má zase zvýšenou ochranou proti plísním.

S výběrem materiálu vám zdarma pomůžou naši specialisté. Můžete u nich poptat i bezplatnou kalkulaci včetně ceníkových cen.

Pokud máte nevytápěný půdní prostor, využijte zimu k jeho zateplení. Hodit se vám budou ucelené zateplovací systémy ISOVER, které mají přesně danou skladbu výrobků. A když ji dodržíte, úspěch je zaručen. Vybírat můžete ze systému ISOVER Step Cross a ISOVER Double Tram.

Nechce se vám do zimy? Shánějte zatím řemeslníky

Možná, že už máte zmíněné práce hotové nebo prostě nemůžete ve stavbě pokračovat. I tak pro vás máme tip! Zkraťte si čekání na jaro hledáním dalších řemeslníků a stavebních firem. V naší databázi najdete skoro 40 000 dodavatelů, navíc s ověřenými referencemi od zákazníků. Takže víte, do čeho jdete. Stačí si vybrat řemeslníka, jehož práce se vám líbí nejvíc, anebo zadat zdarma poptávku, a my vám s hledáním pomůžeme.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x