24. 7. 2023, aktualizováno 26. 7. 2023

Správně provedená elektroinstalace je nutná k provozu domácnosti. A nejen to. Budete ji potřebovat i ke kolaudaci. Elektroinstalace se řeší ještě před vylitím základové desky (podrobný popis všech rozvodů se uvádí už v projektové dokumentaci) a podléhá přísným normám, takže montáž i revizi musí provést odborníci.

Kudy vedou elektrorozvody

Rozvody elektřiny se vždycky provádí postupně. Základem jejich úspěšné realizace je přítomnost normované skříně neboli kapličky na okraji stavebního pozemku. Tady najdeme hlavní jističe, ze kterých teprve putují kabely přímo do domu. Před touto fází je ale potřeba vyvést v základech stavby ohebné kabelové chráničky, známé taky jako husí krky. A to v místech, kde chceme, aby do našeho domu rozvody vstupovaly.

Z hlavních jističů pak elektrorozvody vedou do vnitřního rozvaděče s jističi v domě. Odtud směřují do celé stavby, kde se propojují v elektroinstalačních krabicích a vyvádí ze stěn. V konečné etapě stavby, po omítnutí a vymalování interiéru, se k nim montují jednotlivé vypínače, zásuvky a svítidla.

Druhy elektroinstalací 

Návrh elektroinstalace obvykle zpracovává projektant. Nicméně během plánování můžeme rozvody měnit i podle vlastních specifických požadavků. Někdo dá přednost běžné elektroinstalaci, někoho zase může oslovit moderní systémová („chytrá“) varianta, která místo klasických vypínačů využívá pohybové senzory a speciální ovladače napojené na centrální řídící jednotku.

Rozhodnout se můžeme i pro orientační osvětlení na chodbách, vypínatelné zásuvky, pořízení datového rozvaděče, místa k instalaci fotovoltaiky nebo třeba venkovní zásuvky, případně Wallbox k nabíjení auta.

Kam patří vypínače a zásuvky

Důležitým faktorem je dostatečný počet a vhodné rozmístění zásuvek v interiéru. To samé platí i pro vypínače.  Zásuvky se běžně umisťují asi 20 až 30 cm nad podlahu, jednotlivě nebo po dvojicích. Pro co nejlepší rozložení zásuvek je už předem třeba uvažovat, kam dáme který spotřebič.

Vypínače bývají ve výšce 110 až 120 cm nad podlahou. V jiné výšce je můžeme najít v kuchyních a koupelnách, v řadě společně se zásuvkami. Při jejich umisťování je dobré řídit se pravidlem jednoho vypínače na každé dveře, obzvlášť v případě místností a delších chodeb.

Jak je to s elektroinstalací v koupelně

Vedení elektrických rozvodů v koupelně je o něco komplikovanější. Právě tady představuje elektřina největší riziko pro naše zdraví, kvůli vysoké vlhkosti prostředí. Rozmístění rozvodů se proto řídí přísnějšími pravidly.

Zásuvky a svítidla už nemůžeme montovat libovolně – musí být v předepsané výšce a vzdálenosti od vany, vodovodní baterie a kohoutků. Taky potřebujeme samostatné přívody elektřiny pro pračku, žebříkové radiátory nebo třeba odvětrávací systém.

Technická norma ČSN 33 2000-7-701 dokonce rozděluje koupelnu na 4 zóny. Nultá zóna označuje prostor vany, kde nesmí být žádné spínače a rozvody. Zóna 1 zahrnuje prostor pod vanou i nad předešlou zónou, a to do výšky 2,25 m nad podlahou. Je opět bez klasických zásuvek a spínačů, dovolené jsou rozvody s napětím 12 V, sprchové čerpadlo a ohřívač vody.

Zóna 2 navazuje svou šířkou 0,6 metru nad zónu 1. Nenajdeme tu žádné vypínače, můžou tu ale být zařízení od čerpadla a ventilátorů po svítidla a topení. Zóna 3 pokračuje dalšími 2,4 metry a dají se v ní instalovat zásuvky s proudovým chráničem.

Nákres zobrazující koupelnu a v ní vyznačené 4 zóny pro elektroinstalace
Elektroinstalaci v koupelně je potřeba provést tak, abychom respektovali zóny stanovené normou

Na konec přijde revize elektroinstalace

Po úspěšném dokončení stavby a rozvodů nás čeká nezbytná formalita v podobě revizní zprávy. Tu mimo jiné potřebujeme i pro jednání s distributorem elektrické energie a kolaudaci objektu. Je to posouzení provozuschopnosti elektroinstalace a vždycky ji provádí certifikovaný revizní technik. Skládá se z vizuální a „hmatové“ prohlídky, při které elektrikář zjišťuje, zda nejsou vodiče uvolněné. Následuje kontrola technické dokumentace, ověření shody se skutečným provedením a kontrolní měření.

Firmám a u částí některých objektů pak vzniká i povinnost pravidelné revize. Ta nám odpadá, pokud máme vlastní rodinný dům. Nicméně i tak se doporučuje provádět ji v intervalu každých 5 let. Dobrovolná revize přijde vhod, pokud pozorujeme problémy s elektřinou nebo kupujeme nové bydlení. Žádá si ji taky rekonstrukce a oprava elektroinstalace.

Instalace elektrorozvodů je záležitost, kterou musíte svěřit odborníkům. Sami si můžete třeba vysekat drážky pro kabely podle projektu, ale vedení elektroinstalace a zapojení opět přísluší profíkům. Elektrikáře i revizní techniky najdete u nás na portále. Stačí zadat poptávku a my vás s nimi bezplatně spojíme.

4 4 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Troadix
Troadix
9 měsíců před

Nebylo by od věci, kdyby se autor článku alespoň rámcově seznámil s problematikou a nepsal tu nesmysly, necitoval zastaralé normy a podobně. Tento článek patří spíše na novinky.cz než na portál, který chce vypadat důvěryhodně.

NejŘemeslníci
Admin
8 měsíců před
Odpovědět  Troadix

Dobrý den,
děkujeme za komentář! Snažíme se informace ověřovat, přesto se může stát, že se v článku objeví chyba, protože nejsme studovaní odborníci. Můžete prosím upřesnit, které informace jsou špatně? Budeme za to rádi a hned potom článek opravíme. Děkujeme!

Tomáš z týmu NejŘemeslníci.cz

2
0
Přidejte svůj názor.x