30. 8. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Čeká vás rekonstrukce a budete měnit izolaci? Pak přemýšlejte o provětrávané fasádě, která je pro starší stavby mnohdy nejvhodnějším řešením. Díky své skladbě umožňuje, aby z konstrukce odcházela vlhkost, a navíc dokáže zakrýt i porušenou omítku.

Provětrávaná fasáda patří do skupiny bezkontaktního zateplení. Zatímco u kontaktní fasády jsou všechny vrstvy připevněné těsně na sebe, u větrané se nechává vzduchová mezera. Jde o prostor mezi svrchním pláštěm a izolací, který umožňuje vznik tzv. komínového efektu. To znamená, že vodní páry z konstrukce i vzlínající zemní vlhkost můžou volně unikat a nezůstávají ve zdech domu.

Ani izolace ale nepřiléhá těsně na konstrukci: vkládá se do dřevěných roštů, kovových profilů nebo do kazet. Kvůli nízké paropropustnosti a nedostatečné požární bezpečnosti se pro izolaci nepoužívá fasádní polystyren, ale pouze minerální vata. Vybrat si můžete mezi čedičovou vlnou (např. ISOVER Topsil nebo VENTIROCK od Rokcwool) a skelnou vatou (třeba ISOVER Multimax 30 nebo MINERAL PLUS EXT 035 od Knauf Insulation). Izolaci chrání ještě paropropustná fólie, a teprve potom přichází na řadu finální fasádní obklad.

Skladba provětrávané fasády
Skladba provětrávané fasády.
Zleva: zdivo > rošt s minerální izolací >
> paropropustná fólie > finální fasádní obklad.
Zdroj: Saint-Gobain

Výhody větrané fasády

1. Stavba může dýchat

Hlavní předností odvětrávané fasády je určitě odvod vlhkosti. Když totiž vodní pára zůstane v konstrukci, může způsobovat vznik plísní a postupně narušovat zdivo. Díky odvětrávané fasádě ale volně odchází ven. Nejen, že se tím prodlouží životnost domu, ale vy budete mít zajištěné zdravé bydlení bez zatuchlého vzduchu. Dejte ale pozor. Bezkontaktní zateplení nemůže nahradit sanaci a hydroizolaci. Pokud je vlhkosti ve zdech příliš, bude potřeba dům nejdřív podřezat nebo provést injektáž.

2. Nemusíte se trápit s opravou omítky

Provětrávané fasády jsou oblíbené taky z estetického hlediska: Hravě zakryjí i velké nerovnosti nebo odpadávající omítku. Jednoduše už pak nebude vidět. U kontaktního zateplovacího systému je to jiné: izolant lze instalovat jenom na bezvadně čistý, suchý a rovný povrch, takže musíte podklad předem připravit.

3. Izolace se dá snadno vyměnit

Možná se pár let po rekonstrukci či stavbě rozhodnete, že vám tepelně-izolační vlastnosti fasády nestačí. Žádný problém. Větraná fasáda se dá ve většině případů poměrně snadno „rozebrat“. Vrchní plášť sejmete, rošt posunete a izolaci vyměníte za jiný typ (nebo přidáte na tloušťce).

4. Montáž je rychlejší než u kontaktního zateplení

U provětrávané fasády nečekáte, až podklad vyzraje a vyschne. Tyto technologické přestávky odpadají. Navíc se při instalaci nepoužívají žádné mokré procesy, takže se do práce můžete pustit v jakémkoli ročním období.

Se správnou skladbou zateplení vám zdarma poradí naši techničtí specialisté. Kontaktujte je přes formulář, na e-mailu nebo telefonu.

5. Užijete si víc klidu

Díky své předsazené konstrukci má větraná fasáda výborné akustické vlastnosti. Ty ještě podporuje minerální vlna, která kromě tepelně-izolační funkce plní i tu protihlukovou. Projíždějící auta nebo časté večírky u sousedů budou rozhodně snesitelnější. (Samozřejmě záleží i na tom, jaká máte například okna. I těmi může přicházet hodně hluku.)

Čím obložit provětrávanou fasádu?

Pokud jde o vnější plášť, máte na výběr z celé řady možností. Dřevěné obklady jsou klasika a dodají vašemu domu romantický nádech severu. Pokud nechcete mít s fasádou práci navíc, zvolte sibiřský modřín nebo thermoborovici. (Speciálně upravená finská borovice: dřevo se zahřívá na teplotu 160–200 °C, čímž se zvyšuje jeho tvarová i rozměrová stálost a celková odolnost.) Tyto dřeviny jsou rezistentní proti dřevokazným houbám, vlhkosti i dalším povětrnostním vlivům a vyznačují se dlouhou životností. Oproti tomu smrk je potřeba každé dva až tři roky ošetřovat speciálním nátěrem.

Další variantou je WPC, neboli dřevoplast. Vypadá jako dřevo, ale je stejně odolný jako PVC. Nepotřebuje žádnou údržbu, má skvělé tepelně-izolační vlastnosti a zůstává tvarově stálý. Neublíží mu ani vlhkost a kdyby snad došlo k požáru, hoří velmi obtížně. Navíc je k dostání ve spoustě různých dekorů.

K oblíbeným fasádním obkladům patří taky ty keramické, ať už v přírodní nebo glazované podobě. Nevadí jim střídání teplot ani mrazy a vydrží opravdu dlouhá léta beze změny barvy. A vy určitě oceníte jejich snadnou údržbu: při zašpinění je stačí jednoduše omýt.

Luxusním dojmem pak působí kamenné obklady. Patří k jedničkám, co se týče odolnosti a dlouhověkosti. Jejich nevýhodou je velká hmotnost, a tak se často nahrazují imitacemi. Další elegantní řešení představují betonové obklady s nepřeberným množstvím různých dekorů.

Kolik stojí provětrávaná fasáda?

Cenu fasády jako takové ovlivňuje hned několik faktorů, jako např. její členitost nebo druh zolantu (Více toto téma řešíme v jiném článku.) U bezkontaktního zateplení pak záleží hlavně na finálním obkladu. Obecně lze ale říct, že provětrávaná fasáda stojí zhruba 2× víc než kontaktní systém. Ten se pohybuje kolem 1500 Kč za m².

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x