6. 6. 2019, aktualizováno 4. 7. 2022

Omítka chrání karbonové lamely

Podstata této metody spočívá v nalepení uhlíkových lamel do tažených zón železobetonových konstrukcí, kde lamely přebírají funkci tahové výztuže. Přestože samotná lamela je pásek o šířce pouhých 50 -100 mm a tloušťky několika milimetrů, její únosnost je obrovská. Tato technologie se využívá všude tam, kde vyvstanou požadavky na zvýšení únosnosti železobetonových konstrukcí při změnách užívání budovy. Dále také při zásazích do nosné konstrukce budov v rámci jejich rekonstrukcí. Zvyšuje se tak únosnost stropů, sloupů (příčný tah) nebo nosníků. Velmi časté je zachycení smykových či tahových sil u nově zřizovaných otvorů v nosných stěnách.

Vlastní technologie je prostorově úsporná a nedestruktivní. Jedinou její slabinou bývá funkčnost lepidla v případě požáru. Rozhodující je teplota sklovatění lepidla, která se pohybuje mezi 50 až 1300 °C. Při něm lepidlo ztrácí svoji funkci a konstrukce únosnost. Jednou z možností, jak lamelu a lepidlo jednoduše, a tedy i levně ochránit, je aplikace nástřiku Vermiplasteru. V tabulce jsou uvedeny kritické teploty návrhu sklovatění lepidla a podle požární odolnosti tomu odpovídající tloušťku ochrany Vermiplasterem. Tloušťky  se pohybují od 20 do 95 mm. Je nutné podotknout, že maximální tloušťka aplikace Vermiplasteru v jednom kroku je 22 mm, ve dvou krocích 40 mm a ve třech 60 a ve čtyřech 80 mm.

Postup práce

Jednotlivé pracovní kroky se aplikují, jak je u sádrových produktů obvyklé, mokrý do mokrého, tedy každý následující krok po zhruba 60 minutách po předchozím. Nikdy by se nemělo stát, že další krok se aplikuje až druhý den! Dochází tím ke snížení přilnavosti jednotlivých vrstev. Pro vrstvy větší než 36 mm je nutné do Vermiplasteru vložit a mechanicky připevnit k podkladu keramidové nebo ocelové pletivo o velikosti ok 15 x 15 mm. Osová vzdálenost kotvicích prvků by měla být maximálně 500 x 500 mm. Výsledný povrch omítky je hrubý, ale podle potřeby je ho možné vyhladit tak, aby se nesnížila jeho celková požárně účinná tloušťka. Další zásadou je minimální šířka ochrany za hranu lamely. Ta by neměla klesnout pod 100 mm.  Překvapující byla i vynikající přilnavost Vermiplasteru k samotným karbonovým lamelám, která znovu ukázala, jak úžasná je přilnavost sádrových produktů k mnoha jinak problematickým podkladům.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x