30. 10. 2019, aktualizováno 15. 12. 2021

Asi těžko bychom hledali někoho, kdo dnes neví, že klimatizace slouží k ochlazování vnitřních prostoru budov v horkém období roku. Co ale možná každý neví, je, že klimatizací se může velmi efektivně vytápět. Takže, jak vyřešit studené podzimní ráno a otevřené okno přes celou noc? Jednoduše. Sáhnete pro dálkový ovladač u postele a spustíte svou klimatizaci v topném režimu. Na rozdíl od topných těles nebo podlahového vytápění, které sálají teplo svou plochou, probíhá přenos tepla klimatizací přímo do vzduchu, který vás obklopí a zahřeje mnohem rychleji. A co je ještě důležitější, toto teplo je vyrobeno s vysokou účinností chladivového okruhu, a to s COP až 4,5, tudíž oproti jiným zdrojům tepla ušetříte. Pokud sečtete vlastnosti, jako jsou rychlý zátop a vysoká účinnost, budete s ohřevem vzduchu pomocí klimatizační jednotky navýsost spokojeni.

Nejen teplý, ale i čistý vzduch

Každá vnitřní klimatizační jednotka disponuje dvou až třífázovou filtrací (antibakteriální filtr, plazmaster ionizátor, případně i multiochranný filtr), a tak nejenže budete mít zatopeno, ale vzduch vycházející z vnitřní jednotky bude zbaven prachu a roztočů, což je obzvlášť výhodné v případě, že máte v domácnosti koberce nebo zvířata.

Typy klimatizací

+ Splitová klimatizace. Nejrozšířenějším řešením pro klimatizování bytových jednotek je takzvaný splitový (dělený) systém, který se skládá z jedné jednotky vnitřní a k ní příslušející jednotky venkovní. Vnitřní jednotka se instaluje na stěnu a je nejčastěji v provedení podlouhlého boxu, který má celkem nenápadný design, aby v interiéru nepůsobil rušivě. Místnost lze chladit jednotkou s nominálním výkonem od 2,5kW do 6,6kW, přičemž pro standardní místnost s plochou 30 m2 je dostatečné použít právě jednotku o výkonu 2,5kW nebo 3,5kW (zde záleží na orientaci dané místnosti).

Vnitřní jednotky disponují funkcí rychlého vychlazení, anebo naopak komfortního výstupu vzduchu, které zajistí optimální poloha výstupní lamely vzhledem k provozovanému režimu jednotky.

+ Multisplitová klimatizace. Pro větší byty nebo rodinné domy lze použít multisplitový systém. Jak už název napovídá, jedná se o systém, který se skládá z několika vnitřních jednotek napojených na jednu venkovní jednotku. Pro „multisplit“ je k dispozici více druhu vnitřních jednotek než jen nástěnné jednotky používané standardně ve splitových systémech.

Nabízí se možnost zvolit jednotky kazetové se čtyřcestným nebo jednocestným výdechem vzduchu, které se umístí do podhledu. Pokud chceme klimatizační jednotku úplně schovat, je možné vybrat kanálové jednotky, které se instalují do podhledového prostoru (tedy nad podhled), a k nim se připojí vzduchotechnické potrubí a výdechové elementy, které mohou být sladěny s požadavky architekta, potažmo pána domu.

Takzvané parapetní a konvertibilní jednotky mohou být nainstalovány pod okna či případně jinam na svislou stěnu, takže mohou plnit funkci konvektoru.

Výhodou multisplitového systému je, že můžete klimatizační jednotky nainstalovat do více pokojů a chladit si nejen kupříkladu obývací pokoj, ale i ložnici, pracovnu nebo hernu.

A pokud se ráno vzbudíte a zjistíte, že se podzim už přehoupl do zimy, lze samozřejmě zapnout topný režim klimatizace, která bude spolehlivě a účinně hřát. U vybraných klimatizací až do -15 °C v případě venkovní teploty.

Uhlídat tři faktory

Tepelné čerpadlo je i díky dotační politice státu vyhledávaným zdrojem tepla nejen v novostavbách, ale patří mezi nejpoužívanější řešení i při renovaci budov nebo náhradách starých topných systémů. Při výběru tepelného čerpadla je nutné brát v potaz řadu faktorů, které pohlídá instalační firma. Je ovšem důležité být v obraze, a proto odborníci ze společnosti Panasonic doporučují znát alespoň tři klíčové faktory, které je stěžejní mít při výběru čerpadla na zřeteli.

1. Výkon a účinnost

Jaký výkon by mělo mít tepelné čerpadlo, určíte podle toho, jakou tepelnou ztrátovost má váš objekt. Abyste prostory spolehlivě vytopili, musí být výkon čerpadla vyšší, než je tepelná ztráta. U novostaveb najdete tento údaj v průkazu energetické náročnosti budovy nebo energetickém štítku (ze zákona), u starších budov musíte tento údaj spočítat. To samozřejmě za vás udělá instalační firma, která díky svým zkušenostem bere v úvahu nejen potřebné parametry jako plochu vytápěných místností, stavební materiály, izolaci ale i případné lokální výkyvy počasí a ty započítat do rezervy výkonu čerpadla.

2. Efektivita

Efektivitu tepelných čerpadel vyjadřuje hodnota topného faktoru (COP) a koeficient energetické účinnosti (EER) v režimu chlazení. COP udává, kolik tepla je čerpadlo schopno vyrobit z dodané elektrické energie. COP 3 tak znamená, že při dodání 1 kW vyprodukuje tepelné čerpadlo 3 kW tepla. Stejný poměr platí pro EER. Přesnější hodnotou z hlediska provozu jsou ovšem ukazatele SCOP a SEER, jež představují průměrné hodnoty za sezónu počítající s měnícími se podmínkami v průběhu roku. U všech parametrů se vždy zaměřte na to, pro jakou teplotu jsou stanoveny. Hodnota 2,5 při 0 °C je samozřejmě horší než při teplotě – 10 °C. Účinnost čerpadel s klesající venkovní teplotou totiž klesá.

3. Bod bivalence

Bod bivalence je teplota, při které tepelné čerpadlo již nedokáže pokrýt tepelnou ztrátu svojí produkcí a potřebuje pomocný zdroj – například elektrickou spirálu, která je přímo součástí čerpadla. Samozřejmě v okamžiku, kdy tepelné čerpadlo začne využívat pomocný zdroj, přestává účinně fungovat a zásadně se zvyšují náklady na jeho provoz. V našich zeměpisných šířkách se z praxe ukazují jako potřebný bod bivalence teploty v rozmezí -7 °C až -10 °C. Zároveň si pohlídejte, že tepelné čerpadlo, byť s bivalentním zdrojem, je schopno dodávat potřebnou teplou vodu i při velkých mínusových teplotách, například -20 °C.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x