27. 11. 2019, aktualizováno 17. 12. 2021

Hydraulické vyvažování plošných vytápění

U hydraulického vyvažování ve stávajícím systému se celková potrubní síť v budově přesně proměří a nastaví tak, aby se do každého topného okruhu dostalo správné množství vody a tepla. Přitom platí, že se všechny průtokové cesty otopné vody vzájemně odladí. Potřebná průtoková množství se dají určit na základě výpočtu tepelného výkonu (DIN EN 12831). Jmenovitá potřeba tepla jednotlivých místností se opět provádí podle přesného výpočtu potřeby tepla. Nejsou-li tato data k dispozici, dají se stávající vytápěné plochy zjistit například z výpočetních formulářů společnosti Taconova, které je možné stáhnout z internetových stránek www.taconova.com.

Obzvláště v oblasti plošného vytápění je zapotřebí kromě hlavního rozvodu ve sklepě nebo technické místnosti, při kterém se rozvádějí hlavní průtoková množství v rámci hydraulického vyvažování na části budovy, dodatečně jemný rozvod pomocí spolehlivých rozdělovačů plošného vytápění na úrovni pater. V této oblasti použití je osvědčeným specialistou TopMeter od společnosti Taconova. S inteligentním vyvažovacím ventilem provádí kvalifikovaný topenář regulování přímo na sloupci rozdělovače pouze obvyklým pohybem ruky. Varianta TopMeter Plus má všechny dosavadní funkce a výhodou je obzvláště následující vlastnost: mohou se zde zálohovat provedená nastavení. Společně s rozdělovačem topných okruhů TacoSys Pro z nerezové oceli tak vzniká dokonalá kombinace. TacoSys Pro se může používat až pro dvanáct topných okruhů a je již z výroby vybaven všemi potřebnými hlavními komponenty připravenými pro montáž.

Pokud jde o regulaci teploty ve spojení s prostorovým termostatem, zakládá k patentu přihlášený ventil se servopohonem TacoDrive novou kategorii výrobků. Inovativní zásuvné spojení má výhodu nejen při montáži, ale i přiřazení prostorových zón lze v případě potřeby rychle upravit. Další výhodou je spojení servopohonu a ventilu do jedné konstrukční skupiny, což zajišťuje vhodnou adaptaci rozvodného ventilu a pohonu.

Obzvláště komfortně probíhá rozvod tepla na úrovni podlaží za bytovými předávacími stanicemi. Sjednocují ve formátu jedné skříně rozdělovače funkce regulovaného předávání tepla, ohřívání pitné vody a také záznam spotřeby v jednotce připravené k instalaci. Takto ohřívají k připojení připravené modulární all-in-one stanice série TacoTherm Dual pitnou vodu na principu průtoku a regulují na přání přesně na stupeň výstupní teplotu teplé vody. Navíc regulují a rozdělují otopnou vodu na topných plochách – jak pro radiátory, tak i pro podlahová topení. Vysoký stupeň prefabrikace a bezúdržbové systémy snižují cennou dobu montáže a servis se stává takřka zbytečným.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x