14. 11. 2019, aktualizováno 17. 12. 2021

Dlouho vydrží

Obrovským plusem je i dlouhá životnost, udávaná nejčastěji v délce 25 000 hodin, což je 25krát více než u klasické žárovky. Potěší i rychlý start a skutečnost, že žárovce nevadí časté rozsvěcování a zhasínání. A samozřejmě neobsahuje rtuť. 

Nový vynález vědců z amerického MIT by však mohl tuto situaci zcela otočit. Podle vědců by s využitím této technologie mohly klasické žárovky v budoucnu dosáhnout až 40procentní účinnosti. Speciální nanofotonické struktury umožňují vědcům upravit žárovku tak, aby propouštěla pouze část spektra záření, jež vlákno žárovky vyzařuje. Velká část neviditelné složky spektra, zejména infračerveného záření, se pak od vnitřního povrchu žárovky odráží zpět k vláknu. Sami vědci popisují tento princip jako „recyklaci světla“. 

První prototypy zhotovené vědci však zatím ani zdaleka nedosáhly svého možného maxima účinnosti, které může být podle autorů až 40 procent. Přesto však se 6,6 procenta dosáhly více než dvojnásobku účinnosti klasických žárovek a vyrovnaly se i některým zářivkám či LED svítidlům

Zhruba 150% tempem aktuálně roste evropský trh z chytrými prvky pro domácnosti. Některé klasické žárovky s wolframovým vláknem mají nižší účinnost ve srovnání s nejmodernější technologií LED. Že by návrat ke klasice?

Konec halogenů

Téměř každý druhý Čech neví o „zákazu halogenových žárovek“. Řada spotřebitelů vůbec netuší platné 6. fázi evropské směrnice o zákazu výroby nehospodárných světelných zdrojů – konkrétně halogenových žárovek, ukázal spotřebitelský průzkum společnosti LEDVANCE. Přitom tento zákon již platí od loňského roku.

Více než každý druhý spotřebitel v Česku neví, že další typy halogenových žárovek nebudou již od září 2018 uváděny v rámci ČR i celé EU do oběhu. Tato hodnota je ještě o dalších 19 % vyšší, pokud do výsledku zahrneme spotřebitele, kteří o „zákazu“ slyšeli, ale nejsou si vědomi jeho přímých dopadů. Opravdu pozoruhodným zjištěním je skutečnost, že řada lidí, kteří o tomto „zákazu“ neslyšeli, se v oblasti osvětlení a osvětlovacích technologiích považuje za znalce.


0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x