30. 10. 2019, aktualizováno 28. 7. 2023

Zatímco ještě v 90. letech tepelnou náročnost budov nikdo příliš neřešil, dnešním trendem jsou jednoznačně nízkoenergetické a pasivní domy. S klesající spotřebou tepelné energie se mění i ekonomická návratnost jednotlivých typů kotlů. Obecně platí, že nízká spotřeba tepla v domácnosti prodlužuje návratnost počáteční investice. Ve velkém nebo špatně izolovaném domě se drahý a účinný kotel rychleji zaplatí díky nízkým provozním nákladům. Nízkoenergetické domy si často vystačí jen s levným kotlem na elektřinu. V praxi ale neklesá ani poptávka po dražších typech kotlů, protože se na ně vztahují kotlíkové dotace.

Pokud rekonstruujete starší dům, měli byste vyměnit i kotel. Při zateplení, výměně oken nebo nové izolaci střechy se výrazně změnily tepelné ztráty v objektu. Pokud výkon stávajícího kotle nelze snížit, vyplatí se investovat do nového zařízení.

Před výběrem konkrétního typu je třeba zodpovědět následující otázky:

• Čím chci topit – pevnými palivy, elektřinou nebo plynem?

• Jak velkou tepelnou ztrátu má nemovitost, kterou chci vytápět?

Pevná paliva

Vytápění dřevem nebo uhlím patří aktuálně k cenově nejdostupnějším variantám. Jejich nevýhodou je zejména nutnost doplňovat palivo a vynášet popel. Nízká cena paliva je vykoupena nutností skladovat velký objem paliva, případně prací, kterou musíte věnovat zpracování otopu (sekání dřeva, skládání atd.). Topný systém, využívající pevná paliva je vhodné doplnit akumulačními nádržemi, které budou uchovávat teplou vodu na topení v systému a postupně ji vracet do oběhu.

Prémiovým pevným palivem jsou dřevní pelety, které se spalují ve speciálních kotlích s automatickým doplňováním paliva ze zásobníku. Tato varianta je méně náročná na obsluhu, některé typy kotlů lze dokonce zapálit na dálku. I zde je třeba počítat s dostatkem místa na uskladnění pelet po celou topnou sezónu, protože v zimě je jejich cena vyšší až o desítky procent.

Plyn

Pokud je dům připojen na plynovou přípojku, je vytápění plynem nejlepší volbou z hlediska poměru ceny a uživatelského komfortu. Cena plynu dlouhodobě klesá, a i když jsou náklady na vytápění stále vyšší než u dřeva nebo uhlí, nabízí plynové kotle výrazně vyšší uživatelský komfort. Majitelům plynových kotlů kromě nutnosti pravidelného přikládání také zcela odpadá starost s dopravou, skladováním a hlídáním kvality paliva. Využití kondenzační technologie a nízkoenergetických komponentů plynových kotlů v posledních letech natolik zvýšily účinnost vytápění plynem, že se investice do kondenzačního kotle u průměrného domu vrátí v podobě úspory na palivu během čtyř let. 

Velký vliv na cenu vytápění plynem má i volba jeho dodavatele. Liberalizace trhu vedla k větší konkurenci a rozdíly v cenách jsou až v řádech desítek procent. Plyn lze také považovat za nejekologičtější palivo, protože jeho spalováním nevznikají žádné emise pevných částic.

Elektřina

K nejdražší variantě vytápění se řadí elektřina, a to i přes to, že získáte několikahodinový nízký tarif pro využití v celé domácnosti. Výhodou však je komfort, který vytápění elektřinou nabízí. Nemusíte se starat o palivo, odpadá nutnost plynových rozvodů, revizí spalinových cest a spotřebičů. Protože se v elektrokotli nic nespaluje a má velmi jednoduchou konstrukci, jedná se o účinné a bezúdržbové zařízení. Lze jej doporučit zejména jako doplňující zdroj paliva nebo pro nízkoenergetické domy, kde je malá spotřeba paliva.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x