30. 10. 2019, aktualizováno 28. 7. 2023

Nejznámější a stále nejrozšířenější formou vytápění je ústřední topení s radiátory. Hodí se do všech obytných domů, a to jak do tradičních, tak i těch moderních.

V dnešní době už se navíc nemusíte spoléhat na jejich klasickou podobu mohutného tělesa s masivními žebry nebo topného žebříku. Na trhu je k dostání pestrá paleta nápaditých a originálních tvarů, materiálů i barev, které se mohou stát zajímavým designovým prvkem místnosti, přičemž vlastně vůbec nevypadají jako topná tělesa.

K využití pro vyhřívání celého domu však pouze radiátory nejsou vždy ideální. Vzhledem k tomu, že teplý vzduch v souladu s fyzikálními zákony stoupá nahoru, je důležité si uvědomit, že radiátory zpravidla vyhřívají místnost odshora. Teplotní rozdíl (na podlaze a u stropu) se díky tomu může pohybovat v rozmezí 5 až 8°C. Jinými slovy: zatímco na nohy je nám zima, u stropu může být horko téměř k nevydržení.

Radiátory jsou nicméně ideální pro ložnice, kde si lidé rádi regulují teplo sami a nechtějí plýtvat teplem během dne, kdy tyto místnosti bývají nevyužité. Topná tělesa alespoň v podobě takzvaných žebříků, oceníte také v koupelnách. Odborníci doporučují do koupelen podlahové topení, ale neměla by zde chybět ani již zmíněná koupelnová otopná tělesa pro přechodná období a sušení ručníků.

Teplo přímo od podlahy

Podstatně nižší teplotní rozdíly nabízí varianta podlahového vytápění, které vyhřívá místnost odspoda a nevysušuje v ní tolik vzduch. Podlahové topení navíc pracuje zpravidla s nižšími teplotami a šetří místo pro nábytek, který tím pádem nemusí brát v interiéru ohled na trubky a topné těleso.

Při správném návrhu a správně nastavené regulaci, je polohovka opravdu komfortním a moderním řešením. I tady je ale potřeba vzít v potaz, že reakční doba podlahového topení je poněkud pomalejší. Vytopit místnost bude chvíli trvat, a stejně tak si budete muset malinko počkat, než se zase ochladí. Na rozdíl od radiátorů, u kterých termostatická hlavice dokáže teplo rychle stáhnout, podlahové vytápění si s okamžitým utlumením výkonu neporadí.

Tento fakt může být nežádoucí zejména v prosluněných místnostech s většími okny, které venkovní teplo přirozeně propouštějí. Do dětských pokojů, kde hrozí riziko poranění dětí je nicméně podlahové topení skvělou volbou. Platí to také o předsíních a obývacích pokojích, kde nám většinovou plochu podlahy nezabírá nábytek jako je tomu například v ložnici s velkými postelemi.

Kombinace obojího?

Jak už bylo naznačeno, vytápět celý dům pouze radiátory nebo podlahovkou, není vždy ideální řešení a zpravidla budete muset přistoupit na nějaké kompromisy. 

Prostorný pokoj se zabudovaným topením v podlaze a bez topných těles, se vám může zdát ideální do chvíle, než se vrátíte z lyžování a nebudete si mít na čem usušit promočené věci, nebo si prostě jen rychle zahřát prokřehlé ruce. Jsou to zdánlivě bezvýznamné maličkosti, ale v každodenním životě celé vaší rodiny mohou hrát podstatnou roli.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x