22. 6. 2023, aktualizováno 22. 6. 2023

Máte sjednané pojištění majetku? Pak jsou vám k dispozici taky asistenční služby pojišťovny. Běžně se za ně nic nepřiplácí, proto o nich spousta pojistníků ani neví. Přitom asistenční služby vyřeší řadu nepříjemných situací a mohou vám ušetřit tisíce korun.

Zabouchnuté dveře, včelí roj nebo rozbitá pračka

Minimálně základní asistenční služby najdete ve všech majetkových pojistných smlouvách, tedy u pojištění nemovitosti i domácnosti. V jakých případech vám asistenční služby běžně pomůžou?

  • Stav nouze: Do této kategorie spadají havarijní situace vyžadující rychlý zásah technické služby, která zabrání vzniku či rozšiřování škod. V praxi se jedná například o prasklé vodovodní potrubí. Pojišťovna k vám vyšle technika na své náklady.
  • Zabouchnuté dveře: Zabouchli jste si dveře nebo zlomili klíč v zámku? Za zámečníka byste zaplatili nejméně 500 korun, u bezpečnostních dveří ještě víc. Přitom máte dost možná tyto služby zahrnuté v pojištění majetku.
  • Ohrožení agresivním hmyzem: Asistenční služby vyřeší i problémy s včelím rojem poblíž vašeho domu nebo se postarají o likvidací sršního hnízda.
  • Nenadálý výskyt hlodavců: Součástí asistenčních služeb bývá taky zajištění odborných deratizačních a dezinsekčních firem.
  • Porucha domácích spotřebičů: Pokud vám přestala fungovat pračka, myčka či lednička, nemusíte shánět opraváře na internetu. Stačí kontaktovat asistenční službu pojišťovny.

Rozsah služeb se u jednotlivých pojišťoven a produktů liší. K méně obvyklým asistenčním službám patří například oprava zahradní techniky a dílenského vybavení, IT konzultace po telefonu nebo cykloasistence. Poskytování pomoci klientům je většinou bezplatné. V některých případech se na výjezd uplatňují určité finanční limity, případně je omezen počet zásahů v pojistném roce.

Zjistěte si rozsah asistence předem

Během nouzových situací nejspíš nebudete mít čas hledat pojistnou smlouvu a zjišťovat, co všechno vám pojišťovna v rámci asistenčních služeb garantuje. Rozsah služeb si tedy pro jistotu nastudujte dopředu.

Ideálně si do všech mobilů v domácnosti uložte telefonní číslo na asistenci, ať ho máte v případě potřeby po ruce. Od věci určitě není, když si ke kontaktu připíšete číslo pojistné smlouvy. Nicméně pracovníci pojišťovny si vás dokážou ověřit i jinými způsoby, například na základě rodného čísla. Po kontaktování asistenční služby už stačí postupovat podle instrukcí operátorů.

Asistence jako jeden z parametrů při výběru pojištění

Asistenční služby vám můžou pomoct v mnoha složitých situacích. Zároveň vám ušetří peníze, které byste jinak utratili za alternativní řešení. Úroveň asistence proto berte v potaz už při výběru pojištění majetku. Hlavně u základního pojištění jsou asistenční služby poměrně omezené a v některých momentech nedostatečné.

V nabídkách pojišťoven se rychle zorientujete díky různým srovnávačům, například online kalkulačce od Srovnejto.cz. Ta vám rychle porovná nejenom ceny pojištění, ale taky další dílčí parametry. Vybrané pojištění si případně v kalkulačce můžete rovnou sjednat – vše zařídíte online z pohodlí domova.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x