13. 5. 2019, aktualizováno 19. 3. 2024

Počítejte s větším zatížením

Jestliže máte v plánu pevné zastřešení, pak na sloupky a vaznice, případně vazné trámy, volte rozměr hranolů nebo trámků alespoň 90×90 mm. O mnoho subtilnější by neměly být ani krokve, mezi nimiž nenechávejte velké mezery. Konstrukce musí vydržet nejen poryvy silného větru, ale i tíhu listí a sněhu. Stabilitu pergoly podpoří rohové konzole nebo kování ve tvaru „T“.

Z hlediska pevnosti stavby jsou nejlepší tesařské spoje, případně kombinované s vhodně dimenzovanými vruty (průměr 8–10 mm, délce 80–300 mm), šrouby nebo závitovými tyčemi.

Rovněž zvažte, jestli místo střechy necháte popínavé rostliny, ať se činí, nebo zda pergolu zastřešíte. Krytina pro zastřešení pergoly. Výběr vhodné krytiny pro zastřešení pergoly je individuálním rozhodnutím majitele, neboť každá krytina má své výhody a nevýhody. Důležité je, abyste si rozmysleli volbu s ohledem na vzhled, cenu, životnost, hmotnost a průsvitnost. Pokud máte v těchto bodech jasno, pak již stačí zvolit dle vašich preferencí jednu z níže uvedených krytin:

+ zastřešení pergol plechovou krytinou

+ zastřešení pergoly klasickou pálenou taškou

+ zastřešení pergol polykarbonátem

+ zastřešení pergol tvrzeným sklem

+ zastřešení pergol térovou krytinou

+ zastřešení pergol sklolaminátem

+ zastřešení pergol textilní plachtou

Každý materiál má logicky jiné vlastnosti. V současné době se s ohledem na užitné vlastnosti a nízkou cenu velmi často používá sklolaminát nebo polykarbonát, a to ať už komůrkový, trapézový nebo vlnitý. Polykarbonát je lehký, pružný a dobře propouští světlo. Na zastřešení pergoly stačí běžný jednokomorový polykarbonát o tloušťce 1 cm. Oproti tomu sklolaminát je pevnější, méně náchylný na poškrabání a propouští přirozenější barvu světla. U obou těchto materiálů vám doporučíme pořídit takový typ, který má strukturovanou spodní část, díky níž zabráníte světelným odleskům a utlumíte intenzitu přímého slunečního záření. Totéž umí zprostředkovat i barevná úprava tzv. kouřového zabarvení polykarbonátu.

Někomu se však nelíbí vzhled polykarbonátu, takže raději zvolí klasickou pálenou tašku, sklo, betonovou nebo térovou krytinu.



0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x