Chci začít
Uživatel_327163 řešil/a:

Statický Statický posudek - vliv odbourání části domu

Vybral/a si řemeslníka Jan Čapek Ing., který to vyřešil na:
5,0
V oboru statika staveb máme dalších 156 zkušeností od zákazníků:
Reference
Detaily a cena
Dodavatel
Zadání poptávky zákazníkem:

Posudek vliv odbourání domu na celkovou stabilitu a únosnost domu ,spor se sousedem.
Výsek z výpočtu.
B) P O S U D E K
Statický systém a nosné konstrukce domu.
Podélný systém , tři nosné stěny (krajní a střední) jsou podélně a na ně příčně uložené dřevěné trámy nad přízemím domu.Příčná stabilita je zajištěna krajními štítovými zdmi tl.30 cm a střední zdí umístěnoumimostředně ca 1 m od těžiště vůči ose domu v příčném směru. Krajní stěna a střední stěna jsou původní ,dle údaje majitele smíšené zdivo ,CDM nebo tvárnice ,stavěné svépomocí. Podélné stěny původní části v jižní části domu jsou dtto stejného materiálu tl.od 20 cm do 30 cm. V přízemí je stěna pouze 20 cm (s omítkou) a v patře 30 cm. Zděný pilíř v přízemí ,rozm 90 x 40 cm byl dle prohlídky odbourán ,dtto jak výše zmíněno střední příčka byla částečně zbourána. Nosné stěny severní části domu jsou tl.30 cm ,materiál cihelné stěny nebo i smíšené zdivo .Příčné stěny zajišťující stability celého objektu jsou propojeny s jižní částí .Tl..stěn je dtto 30 cm.
Stropy severní části domu jsou jednak trámové dřevěné s podbitím prkny a omítkou na rákos, jak bylo obvyklé ve 30-tých letech minulého století a nad místnostmi č.1.02-1.06 podle údaje majitele nahrazeny při opravě tzv.“košickým plechem“ s dobetonávkou a sítí .
Stropy nad přízemím jižní části jsou dřevěné umístěné příčně objektu a v místě podél schodiště přerušené s podepřením na dřevěném průvlaku 140/220 a sloupku z oceli 100/100/3 nebo ze dřeva 180/180 dle projektu. Podélná stěna je přerušena v přistavěné části na celou výšku přízemí schodištěm v délce ca 3,60 m.
Sklon střechy je 30 st. ,krytina břidlice na prknech tl.min.24 mm ,laťování,(latě,kontralatě) ,pojistná a parozábrana ,tepelná izolace ,OSB desky ,podhled SDK.
Krovy v původní části domu jsou klasické dle údaje majitele klasické s jednoduchým hambálkem , v době prohlídky nepřístupné . Nad obývacím pokojem v patře je proveden typický hambálkový krov s kleštinami 2 x 60/180 mm doplněný podélnými vaznicemi 200/300 mm na světlost 7,38 m uložené na štítovou zeď a střední příčnou zeď.
Základy objektu.
Sonda podél základů nebyla prováděna .Podle mé zkušenosti většina základů staveb pocházejících z 30-tých let minulého století a bohužel i pozdějších mívá hloubku pouze 80 cm nebo v řadě případů menší což je nedostačující zvláště při založení na jílovitých zeminách, kde podle zatřídění F1-F8 je předepsaná hloubka až 1,60 m (pro F7,F8). V projektu jsou základy domu bez kót. Pro podrobnější statický posudek založení by bylo nutné zajistit geologický průzkum na základě vrtaných sond nejméně 2 m pod úroveň terénu.
Základy jsou plošné se šířkou podle tl.zdí ,odhaduji max.40 -50 cm (vyjimečně).
Obvyklé zatížení základů u běžných rodinných domů je ca do 100 kN/m a kontaktní napětí v základové spáře se pohybuje od 150 do 200 kPa.

Riziková místa domu.
1) Oslabená podélná zeď mezi severní a jižní částí domu tl.200 mm vč.omítky.
2) Zděné pilíře mezi severní a jižní částí domu,původní zdivo pilíře oslabené sekáním pro rozvaděč v m.č.1.01 a pilíř v rohu na západní straně domu. Oba pilíře jsou zatíženy průvlakem na světlost 5,78 m zatíženým jednak stropem od severní strany domu a hlavně od stropu m.č.1.13 ,zdiva severní část domu a střecha. Zeď tl. 20 cm (s omítkou) na zatížení od stropů a horní části domu se střechou nevyhoví statický a proto musí být zatížení přeneseno průvlakem.Dalším rizikem je výztuž ,její uspořádání a velikost průvlaku,kvalita betonu atd. Obávám se také jeho narušení v případě bourání.
3) Ztužení domu v příčném směru.
Vodorovným silám od větru a hambálkového krovu odolávají příčné ztužující stěny jak jižní ,tak severní částí ,kterou je dům částečně také chráněn proti účinkům větru.
Nejvíce zatížená je střední zeď z původního zdiva nejisté kvality přerušená dveřním otvorem mezi m.č.1.09 a 1.11 oslabená v m.č.1.01 sekáním pro rozvaděč k níž jsou pouze přizděny části podélných stěn bez provázání jak je obvyklé.
Stabilitě objektu přispívají také příčné boční stěny severní části objektu který také chrání objekt jižní části od sání větru.
4) Základ pod pilíři mezi severní a jižní částí objektu.
Základ je zatížen osovou silou z přiloženého výpočtu Nd = min.3,05 x 91 kN/m = 278 kN.
Potřebná plocha základu při Rd = 200 kPa je Amin =278 x 1,10/200 = 1,53 m2.
Pro tuto plochu je nutná patka min.1,24 x 1,24 m kterou zde ale nepředpokládám.
Při podélném pasu šířky 0,50 m (více nepředpokládám) by musel mít pas délku 3,00 a být vyztužen ocelí ale na toto zatížení by již nebyl možné roznášení ,pouze pokud by bylo uvažováno roznášení pod příčný pas přitížený zatížením od větru a vod.sil od krovu se kterými v tomto zjednodušeném výpočtu neuvažuji.
Zvýšení zatížení základu krátkodobou složkou od větru a dlouhodobě působící od krovu
(vodorovná síla při sklonu je dle výpočtu ca 18 kN/1 hambálek ),uvažováno pružné uložení na vaznicích, které překračují přípustný průhyb 1/300 rozpětí. Vodorovná síla se přenáší z důvodu chybějícího propojení lehkého dřevěného stropu nad 1 NP přístavby jižní části a chybějícího nad 2NP.

Hodnocení práce zákazníkem:

Hodnotím jako nejkvalitnější práci z mé strany jsem velice spokojen , Lofler

Další profíci z oboru.

Ukázat další firmy…

V kategorii Statika staveb máme
přes 160 referencí = víme, jaká firma z vašeho okolí je dobrá.

Statika

4.7
— Kč
Zadání
HLEDÁM STATIKA K POSOUZENÍ STAVBY
Hodnocení
S prací Ing .Kramáře jsem spokojená : posudek vypracoval v řádném termínu, komunikace byla výborná.
Dodavatel
Ing. Vladimír Kramář
Brno

Statik

4.7
— Kč
Zadání
Zdravím, máme dům na jílu v kopci, stěny praskají, potřebujeme poradit, co by se s tím dalo dělat. Je třeba to vidět. Předem díky za nabídku - pro… Více
Hodnocení
Realizace proběhla zcela dle dohody. Domluvený termín dokončení byl dokonce zkrácen, což před Vánocemi velmi kvituji. Pan Sýkora byl velmi ochotný, podrobně vysvětlil výhody zvolené technologie v po… Více
Dodavatel
VS-SANACE s.r.o.
Praha 9

Oprava/stavba stropu

4.7
38 172 Kč
Zadání
Dobry den, mame v pokoji o rozloze 17,6m2 proveseny strop, nahore v mistnostech nad nim je vybrana podlaha na prkna, ocistena od mazaniny a skvary, … Více
Hodnocení
Realizace byla provedena kvalitne ve velmi kratkem terminu, vcetne podlah v sousednich mistnostech. Dekujeme
Dodavatel
Krakatoa Consulting,s.r.o.
Praha 10

Statika staveb

4.0
— Kč
Statika staveb
Statika staveb
Statika staveb
Zadání
Přeji krásný den, zdědila jsem více jak 100let starý dům, který byl částečně rekonstruovaný. Během dvou let začal nezvykle praskat. Praská okolo str… Více
Hodnocení
Rychlé sjednání zakázky. Pan Sýkora odborně vysvětlil způsob zabezpečení domu proti posunu a praskání, byl vstřícný k nápadům, jak zlepšit účinnost postupu. Práce proběhla bez problémů, asi mohla bý… Více
Dodavatel
VS-SANACE s.r.o.
Praha 9

Posouzení statiky domu, návrh zabezpečení

5.0
— Kč
Posouzení statiky  domu, návrh zabezpečení
Posouzení statiky  domu, návrh zabezpečení
Posouzení statiky  domu, návrh zabezpečení
Zadání
stodola z 30 let , kamenná stavba , praskliny na štítové stěně. Hledám statika a řešení - jak opravit, pokud možno bez bourání. Oblast Votice - … Více
Hodnocení
V pořádku
Dodavatel
VS-SANACE s.r.o.
Praha 9

Statika staveb

5.0
— Kč
Statika staveb
Statika staveb
Statika staveb
Zadání
Pěkný den, sháním statika na rodinný dům. Hlavně jde o střechu. Měl jsem tu pokrývače, a všiml si, že kovové profily (omlouvám se za laický výraz), … Více
Hodnocení
Pan Hozman se mi ozval ještě ten den, co jsem zadal poptávku a hned jsme se domluvili na termínu návštěvy. Během pár dnů dorazil, všechno jsme společně prošli a na všechny mé dotazy zodpověděl. Pán … Více
Dodavatel
Ing. Tomáš Hozman
Praha

Víme, kolik řemesla stojí a umíme vás inspirovat

Chcete znát průměrnou cenu práce nebo se inspirovat podobnými referencemi?

Vyberte si související téma:

Potřebujete poradit?