5. 3. 2021, aktualizováno 8. 3. 2022

Osmý březen se blíží a my chceme vzdát hold všem ženám řemeslnicím. Protože i na našem portále najdete podlahářky, malířky pokojů, co se nebojí ani práce ve výškách, nebo ženy, které se postarají o celkovou rekonstrukci zahrady. Mají to ve své branži těžší než muži? A jakým výzvám nejčastěji čelí? My jsme se jich na to zeptali.

Že je některá práce jenom pro chlapy už dnes zdaleka neplatí. Přesto se ženy, které ovládají i technicky a fyzicky náročné práce, občas setkávají s předsudky. A právě proto jim věnujeme dnešní článek – Mezinárodní den žen by totiž neměl být svátkem, kdy se vyprodají karafiáty, ale hlavně připomínkou boje za rovnoprávnost.

Výzvu představuje fyzická náročnost i péče o rodinu

Ivana Klára Čížková provádí úpravy zahrad a do každého nového projektu se pouští s nadšením. Uznává ale, že přicházejí i náročnější okamžiky: „Jsou práce, které vyžadují větší fyzickou sílu. Třeba tahání vzrostlých stromů a keřů ve velkých kontejnerech nebo nošení kamenů na stavby chodníčků, zídek apod.

Zahrada navržená a zrealizovaná Ivanou Klárou Čížkovou

Fyzická náročnost ale není jediná překážka, se kterou se řemeslnice občas potýkají. Mezi ty další patří nutnost skloubit práci s rodinou. Všechny schůzky a realizace je potřeba pečlivě naplánovat a zároveň mít připravenou strategii pro akutní situace, když se doma něco děje. Na tom se Ivana shoduje s návrhářkou interiérů Andreou Justovou.

Kromě toho musí ženy někdy čelit i nedůvěře ze strany zákazníků. Jak podotkla Miroslava Popelková, která provádí zednické práce, „ženy nemají takový respekt jako muži, musí více dokazovat odbornost a znalosti.“  Iva Urbanová, designérka nábytku a interiérů ale namítá, že taková nedůvěra se týká spíše ryze technických dovedností. „Mám pocit, že u designu mají lidé více důvěru k ženám, např. co se týče citu pro barevnost, detailů i praktického uspořádání.“

Návrh interiéru od Ivy Urbanové

Ženské zbraně? Skvělý cit pro detail i komunikaci

Mohlo by se zdát, že ženy v řemesle musí vynaložit obrovské úsilí, aby se vyrovnaly mužům. To však není tak úplně pravda. Naopak s přehledem zvládají věci, které mohou být pro některé řemeslníky náročné. Firmy si například pochvalují, že sjednávání zakázek a následná komunikace jde lépe ženám než mužům.

Ukazuje se také, že ženy mívají lepší smysl pro detail. Což se hodí třeba u složitých pokládek parket nebo v oboru malířství, hlavně u dekorativních maleb. Ty kromě přesnosti a citu vyžadují i notnou dávku odvahy a dobrou fyzičku. „Když maluji ve výšce z lešení, tak je to někdy trochu adrenalin. Navíc musím dílo neustále kontrolovat z odstupu, a to je pak fajn tělocvik,“ prozradila nám malířka Olga Cermanová.

Olga Cermanová při práci na dekorativní malbě o velikosti 17,5 m²

Ve výsledku rozhodují zkušenosti a odbornost

Už dávno neplatí, že fyzicky a technicky náročná práce se hodí jenom pro muže. A jak říká návrhářka interiérů Iva Fukalová, „pokud je někdo dobrý, fungují reference spokojených zákazníků a až tolik se nerozlišuje, jestli se jedná o řemeslníka, či řemeslnici.“

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x