29. 6. 2018, aktualizováno 16. 12. 2021

Trávíte, zejména v letních měsících, hodně času na zahradě a chcete si pobyt venku udělat příjemnější?

V tom případě jste na správném místě. Podívali jsme se totiž za vás na to, jaké pergoly odpovídají aktuálním trendům a jak si ve vašem venkovním “obýváku” dopřát co největší komfort s co nejmenší potřebou údržby.

Pokud se do budování nebo renovace terasy pustíte, máme pro vás i “odškrtávací” seznam bodů, abyste na nic nezapomněli. Nezapomeňte si u nás zadat poptávku, ať dostanetekvalitní nabídky od ověřených firem.

 

Co letí na českých zahradách?

Už několikátou sezónu převládá na českých zahradách návrat k místním rostlinám a materiálům. Postupně upouštíme od exotických dřevin a rostlin, kterým se v našich podmínkách příliš nedaří a vracíme se k tomu, co je naší přírodě vlastní.

U pergol nejvíce používáme klasicky dřevo. Ale místo dřevin dovážených z tropů se v posledních letech spoléháme spíše na místní nebo severské materiály. Velice populární je například finská borovice. A to u pergol přidružených k domu i u těch samostatně stojících.


Vhodně zvolená dřevina vám totiž ušetří spoustu starostí s údržbou.

Není to ale tak, že byste se o dřevěnou pergolu nemuseli starat vůbec. Je potřeba ji pravidelně impregnovat a po několika letech provést kompletní údržbu včetně přebroušení a nového nátěru.


Reference: “Součinnost s rekonstrukcí domu byla bezproblémová a vždy včas a montáž během tří dnů také perfektní.”

Pokud se vám ale dřevo nezdá jako vhodný materiál nebo se do povětrnostních podmínek na vaší zahradě zkrátka nehodí, můžete zvolit jako materiál pro pergolu třeba kovovou konstrukci nebo hliník. Je momentálně moderní. A správně udělaná hliníková pergola je praktická a naprosto bezúdržbová.

Výhodou použití hliníku je mimo jiné snadné zapracování moderních technologií, jako je například pojízdná střecha nebo uzavíratelné stěny.

Aby na vás nepršelo

Pro většinu z nás je základním požadavkem pergoly právě zastřešení, které zajišťuje, že se tento prostor dá obývat většinu roku. U zastřešení máte na výběr z ještě větší škály možností, než u samotné konstrukce. Záleží samozřejmě na vašich preferencích a finančních možnostech. Použitelnými, ale dnes ne moc populárními variantami, jsou klasické asfaltové (“šindele”) nebo plechové střešní krytiny. Oba dva typy byly v minulosti trendem. Dnes jsou ale nejpoužívanější a nejvíc v módě lehké polykarbonáty. A těm s přehledem vévodí průsvitné nerozbitné polykarbonátové vlnovky s povrchovou krupičkou. Pokud chcete klasickou terasu, na které se budete opalovat, ale občas ji budete potřebovat zastřešit, můžete zvolit i výsuvnou markýzu.

Tradiční volbou jsou výsuvné látkové markýzy. Můžeme je rozdělit na tři základní typy: kazetové, polokazetové a bez krytu. Cenově nejnáročnější je kazetový typ, který je zároveň limitován velikostí a proto není příliš vhodný na krytí velkých ploch. Zároveň ale nejlépe chrání samotnou látku před vlivy počasí.

Při výběru markýzy byste se měli zamyslet nejen nad její velikostí, ale také zda nebude nevhodně kontrastovat s fasádou, střechou nebo vzhledem domu. Nejdůležitější je ale samozřejmě její ukotvení. To by mělo být dodrženo podle normy ČSN EN 13561 pro markýzy osazené do stavby a doporučujeme ho nechat odborníkovi.

Terasy jsou velké téma a proto se na ně podíváme samostatně: Terasy – základní typy a dnešní trendy.

Něco navíc

Klasickým pergolám, kde k sezení posloužil vyřazený nábytek z půdy a grilovalo se mimo střechu na ohništi, už dávno odzvonilo. Dnes už to vidíme spíš jako milé “retro” a posezení mimo domov si děláme co nejpohodlnější. Uzavíratelná pergola, ze které se jednoduchým pohybem stane zimní zahrada už dnes není nic neobvyklého. Čím dál populárnější jsou ale i venkovní kuchyně. Tedy nejen gril, ale kompletní kuchyně s veškerým základním vybavením. V takové kuchyni zvládnete grilované speciality, saláty i přílohy. A součástí je v drtivé většině i plnohodnotná lednice.

 

 

Tady se můžete podívat na hodnocení spokojené zákaznice a nechat se inspirovat.

Zahradní nábytek

Nábytek do zahradního posezení je kapitolou sám o sobě. Chceme, aby byl hezký, pohodlný, ale zároveň odolný – kdyby přece jen zmoknul.

I tady můžeme vybírat z klasických materiálů, jako je dřevo nebo ratan nebo z materiálů moderních – plast, dřevoplast nebo hliník. A plastem samozřejmě nemyslíme jenom klasická zahradní křesílka, která začala povolovat, jakmile se hodně rozehřála 🙂

V posledních letech byl velkým trendem paletový nábytek. Není asi nikdo, kdo by ho v nějaké podobě nepotkal. Nábytek z palet je poměrně cenově dostupný a hlavně vám dává možnost takzvaně “udělat si sám”.

Ne všichni si ale chtějí nebo mají čas nábytek vyrábět. Proto je tu spousta možností. Venkovní nábytek včetně doplňků můžete nakoupit v hobby marketu, na internetu, na řemeslných jarmarcích nebo ve specializovaných prodejnách. A nebo si ho můžete nechat na zakázku vyrobit. Dřevěný masivní nábytek na míru získává na popularitě spolu s návratem k místním materiálům. A věřte, že poctivý stůl z masivu vám bude dělat radost dlouhá léta nehledě na počasí.

 

Reference: “Jsem velmi spokojena s realizací poměrně velké zakázky, kde truhlářské, přípravné a dokončovací práce byly provedené na vysoké úrovní.”

Teď už víte, co je IN na českých zahradách. A pokud jste načerpali inspiraci, zadejte si poptávku a pusťte se s námi rovnou do díla.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x