30. 10. 2019, aktualizováno 28. 7. 2023

Topením lze uspořit až třetinu nákladů. Samozřejmě se to liší u těch, kteří žijí v bytech a těch v rodinných domech. Všechno však souvisí se vším. Je dobré se zaměřit na způsob vytápění, ohřev vody a nastavit správnou regulaci. Zásadní je jednoduché pravidlo – nepřetápět! Ideální teplota se v obytných místnostech pohybuje mezi 20 a 22 °C, v ložnici může být ještě o něco chladněji. K tomu slouží termoregulační ventily na každém topném tělese. Nárůst teploty o 1°C zvýší spotřebu energie za vytápění asi o 6 %. Teplotu na topném tělese byste měli na noc snížit. Ne však vypnout, aby se místnost úplně nevychladila. Vychlazená místnost potřebuje pro vyhřátí vyšší průtok topné vody. Až o třetinu spotřebu navýší i neodvzdušněné topení!

Ušetřit se dá také tím, že dovolíte teplu volně se šířit – odstraníte nábytek před topením nebo odhrnete dlouhý závěs. Domov se tak prohřeje, aniž byste museli přidávat stupně na topení. 

Největší spotřeba energie domácnosti nastává s příchodem zimy, kdy vytápění představuje až 56 % nákladů. Investice do úspornějšího systému vytápění přinese nižší náklady i v budoucnu. Například jednoduchou výměnou starého litinového radiátoru za nový deskový, takzvanou klasiku, můžeme ročně ušetřit dvacet až třicet procent. Právě radiátory jsou důležitou součástí otopného systému, ale mnoho lidí je při rekonstrukcích topení opomíjejí. Moderní kotle pracují s teplotou otopné vody 40 až 50°C, starší radiátory bývají konstruovány na teplotu vyšší. Právě proto je dobré staré radiátory vyměnit za nové určené pro nižší teplotní spád. Zkušená firma zvládne vyměnit čtyři radiátory zhruba za 5 hodin a investice do nového účinnějšího topení je navíc velmi nízká. 

Nové moderní radiátory lze bez problému kombinovat se všemi zdroji tepla, včetně tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů. Lze tedy říci, že se hodí do každé budovy a že řešení energetických úspor prostřednictvím výměny radiátorů je velmi jednoduché. Navíc, pokud se rozhodnete v průběhu rekonstrukce pro moderní podlahové konvektory, i zde naleznete vhodný typ. Existují konvektory se speciální výškou 67 mm, a to včetně ozdobného rámečku. A právě jejich výška je jejich největší výhodou. Tento konvektor je i s ventilátorem, takže zajistí vyšší účinnost v místech s vyššími tepelnými ztrátami.

Peníze vyhozené okny

Okny uniká z bytu nejvíce tepla, proto bychom při jejich rekonstrukci neměli zbytečně škudlit. Vlastnosti stávajících oken se dají výrazně zlepšit instalací kvalitního profilového těsnění. Na skla můžete použít speciální fólie, jež posílí jejich tepelně-izolační atributy. Je to ovšem stále jen dočasné řešení, a je zapotřebí zvážit, jestli je zvolená investice rentabilní – s ohledem na časovou osu a procento úspory. Je nutné si uvědomit, že pokud vyměníme těsnění ve starém profilu okenního rámu, tak si sice pomůžeme v jeho těsnosti, ale samotný tepelný prostup, oproti nově používaným profilům, bude stále špatný.

Jestliže jste na jaro naplánovali investici do nových oken, upřednostněte okna od osvědčeného výrobce, který je schopen dobře poradit a najít optimální řešení. 

Použitím trojskla se vždy nemusí dosáhnout lepších výsledků oproti dvojsklu. Tento mýtus může být pro laiky zcela zavádějící. Důležité je rozlišit, chceme-li zdokonalit tepelnou nebo zvukovou izolaci. Podstatná je rovněž potřeba prohřátí místností, či naopak zabránění prostupu slunečního záření. Zkušení odborníci na základě těchto indicií určí správné složení skel, navrhnou typ rámů či křídel. Vhodně zvolenými prvky lze snížit náklady na energie až o 30 %.

Zajímejte se o solární zisk okna, jelikož tato veličina určuje míru slunečního záření, respektive tepla, které oknem prostupuje do pokoje. Na východní a severní strany fasády je vhodnější volit okna s vyššími solárními zisky, aby v zimě mohly i ty nejslabší sluneční paprsky pronikat do interiéru a alespoň trochu jej prohřát. Na jižní stranu je pak lepší dávat okna s nižšími solárními zisky, aby se v létě místnost příliš nepřehřívala.

Pokud se pustíte do rozsáhlejší rekonstrukce, nezapomínejte na zateplení zdiva a řešení detailů napojení konstrukcí s eliminací tepelných mostů, díky kterému zabráníte dalším nežádoucím ztrátám tepla. Taktéž je nutno zvážit možnost nebo případnou nutnost instalace automatické výměny vzduchu s využitím rekuperace.

Kapka po kapce

Loni v ČR každý člověk spotřeboval v průměru 88 litrů vody za den, v Praze to bylo dokonce 106 litrů. Zdá se vám to moc? Přečtěte si, jaká konkrétní opatření můžete podniknout, abyste šetřili vodu i peněženky. 

V průměru stojí litr vody takřka desetník. To je při zmíněných spotřebovaných 88 litrech vody denně bezmála 2700 Kč za rok. Každý asi tušíme, jak moc jsme se pohybovali nad nebo pod tímto cenovým průměrem. Více jak 70 % naší denní spotřeby připadá na sprchování či koupání a splachování toalety. Nezanedbatelné množství vody odteče také při praní prádla, mytí nádobí a v neposlední řadě při úklidu a zalévání zahrady, kde se množství u jednotlivých domácností může výrazně lišit.

Pokud chcete být ekologičtější a v důsledku i ekonomičtější, nemusíte hned rekonstruovat celý dům nebo byt. I zdánlivé drobnosti ve vybavení, zejména kuchyně a koupelny, mohou přispět k tomu, že ušetříte i tisíce korun ročně. 

Pračka. Pokud víte, že máte doma pračku starou více než deset let, je pravděpodobné, že její spotřeba vody se pohybuje mezi 80-90 litry při jednom praní. To je přibližně dvakrát více, než kolik spotřebují pračky nové. Sami posuďte, jestli není načase ji vyměnit.

WC. U toalety se zaměřte taktéž na stáří a zároveň na duální splachování, tedy aby byla vybavena dvěma nádržkami na vodu – větší a menší. Tímto systémem můžete ušetřit až 8 litrů při jednom spláchnutí. Za předpokladu, že denně spláchneme 6krát a litr pitné vody v domácnosti stojí přibližně 8 haléřů, se jedná ročně o úsporu přibližně 1400 Kč na osobu.

• Osobní hygiena. Šetrní bychom měli být také při osobní hygieně, tzn. dávat přednost rychlé sprše před napouštěním vany a zastavovat vodu jak při sprchování, tak při čištění zubů.

• Myčka. V kuchyni se zaměřte především na způsob mytí nádobí. Pokud ještě nemáte myčku, popřemýšlejte o její koupi. „Jestliže umýváte nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů. Pokud však jedenkrát denně naplníte myčku na její plnou kapacitu, spotřebujete pouze 20 litrů vody,“ poukazuje na výrazný rozdíl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací.

Menší zlo

Až 8 % spotřeby částky za elektřinu připadá na osvětlení. Vyměňte tedy klasické žárovky za ty kompaktní. Při výměně 75W žárovky za úspornou 15W žárovku ušetříte při třech hodinách svícení denně asi tři sta korun za rok. Pokud je vyměníme všude, mluvíme o úsporách v tisících korun. Jako energeticky nejnáročnější spotřebič v domácnosti je lednička. Spolu s mrazákem může být zodpovědná za dalších 20 % spotřeby elektřiny. Nastavte si správnou teplotu, pravidelně odmrazujte – 5mm ledu na stěnách mrazáku představuje o 30 % vyšší náklady na provoz. Případně zvažte nákup nového spotřebiče, ideálně ve třídě A+++.

1 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x