6. 4. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Obor suché výstavby se vyvíjí poměrně rychle. Abyste udrželi krok s dobou, je potřeba sledovat novinky, učit se další a další postupy montáže, a hlavně nezapomínat na certifikace. Existuje ale celá řada možností, jak tohle všechno zvládnout.

Sádrokartonářem se člověk nestane přes noc, to jste asi zažili sami. Neobejdete se bez technických znalostí, praxe, a pro montáž protipožárních konstrukcí musíte mít dokonce speciální certifikaci. Naštěstí jsou v Česku možnosti, jak potřebné dovednosti a povinná osvědčení získat.

Vzdělávejte se s jedničkami v oboru (a se slevou od NejŘemeslníků)

Cvik dělá mistra. A vy se jím můžete stát, díky kurzům a certifikacím od Rigips a Knauf. Tihle přední výrobci sádrokartonu jdou řemeslníkům a montážním firmám naproti. Nejen, že neustále přicházejí s novými produkty a technologiemi, ale připravili taky celý systém vzdělávání v oboru suché výstavby.  

U Rigips můžete začít klidně úplně od píky a postupně se vypracovat na skutečného profíka. Jejich Škola suché výstavby nabízí totiž jak základní, tak pokročilé kurzy, certifikace i jejich pravidelné obnovování. A to nejlepší: pokud máte účet u NejŘemeslníků, získáváte na každé školení slevu 500 Kč. 

Kromě vzdělávacích kurzů nabízí Rigips taky celou řadu užitečných materiálů (zdarma), jako je třeba Velká kniha sádrokartonu, technické listy, certifikáty, montážní návody a katalogy. U Knauf pak můžete absolvovat Knauf Akademii a samozřejmě i certifikační školení na montáž protipožárních konstrukcí. 

Cech suché výstavby nabízí školení zdarma a prestižní členství

Spolek, který si možná pamatujete ještě pod názvem Cech sádrokartonářů, sdružuje profíky z oblasti suché výstavby: řemeslníky, montážní firmy, výrobce, prodejce, ale i střední odborné školy. Přidat se můžete i vy, a získáte tak celou řadu výhod:

  • Můžete se zdarma účastnit seminářů a školení Cechu.
  • Certifikát na provádění protipožárních konstrukcí vám bude platit 5 let místo klasických tří.
  • Budete mít přístup k jinak neveřejným článkům a informacím z oboru.
  • Jako první se dozvíte o nových materiálech a technologiích z oboru suché výstavby.
  • Stanete se automaticky členem Profesní komory požární ochrany, Hospodářské komory ČR a Svazu podnikatelů ve stavebnictví.
  • Můžete připomínkovat zákony a technické normy.

Co musíte udělat, abyste se stali členem? Stačí vyplnit přihlášku, doložit Výpis z Obchodního rejstříku, Živnostenský list, ukázku 3 staveb a mít aspoň 5letou praxi v oboru.

Rigips kalkulátor pro profíky: naplánujte SDK konstrukci do posledního detailu

Přišla vám zakázka na příčku, podhled, nebo třeba rovnou na montáž sádrokartonu do dřevostavby? Běžte na to od podlahy a zároveň si ulehčete práci: v Rigips kalkulátoru si jednoduše vyberete přesně tu sádrokartonovou konstrukci, kterou potřebujete (ke každé najdete technický list montážní návod i CAD detail), a během chvilky získáte soupis potřebného materiálu včetně cen.

Software se dá využít pro rychlou kalkulaci (zjistíte cenu materiálu za 1 m² konstrukce), ale i ke vkládání vlastních konstrukcí, které můžete zpětně upravovat, sdružovat do projektů nebo exportovat.

Anebo si nechte rovnou zpracovat bezplatnou profikalkulaci od našich technických specialistů. Můžete se s nimi poradit i o skladbě konstrukce nebo obecném montážním postupu.

Pomůcka pro sádrokartonáře: Profikalkulátor Rigips
Pomůcka pro sádrokartonáře: Profikalkulátor Rigips

Parťáka i zbytky materiálu seženete u NejSádrokartonářů

Tipy a vychytávky kolem sádrokartonu můžete sledovat i na Facebooku. Vytvořili jsme totiž skupinu NejSádrokartonáři, kde se „schází“ profíci z oboru. Můžete se tam zeptat na radu, sdílet svoje zkušenosti, ale třeba taky najít parťáka, pokud toho máte moc. Občas se taky najde někdo, komu zbyl materiál, a tak ho ve skupině nabídne ostatním.

Zakázky získáte u nás

Sečteno a podtrženo, pokud jste sádrokartonář (nebo se jím chcete stát), neváhejte a využijte všechno, co můžete.

Pak samozřejmě zbývá ještě jedna důležitá věc  – sehnat práci. A od toho jsme tu my. Firmám a řemeslníkům posíláme tipy na zakázky z jejich oboru a lokality. Měsíčně nám takto přijde 6 tisíc poptávek – a některé čekají i na vás!

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x