6. 4. 2021, aktualizováno 28. 11. 2023

Rekonstrukce koupelny znamená většinou několik perných dní bez vany a umyvadla. Jak to urychlit, abyste se nemuseli sprchovat u sousedů? Vsaďte na suchou cestu – zelený sádrokarton. Ten je totiž dělaný přímo do vlhkých prostor. Práce s ním navíc pěkně odsýpá, a tak bude vaše koupelna zase brzo jako ze škatulky.

Klasický bílý sádrokarton se sice do vlhkého prostředí nehodí, ale ten zelený ano. Je impregnovaný a vydrží až 75% přerušovanou vlhkost při teplotě 20°C. (Přesné parametry se u konkrétních desek mírně liší.) K renovaci koupelny můžete samozřejmě využít i klasické zdivo nebo pórobeton. Jsou ale věci, ve kterých má sádrokarton navrch:

  • Nízká hmotnost: oproti cihlám a pórobetonu sádrokarton skoro nic neváží. Svou hmotností může vesele konkurovat umakartu. 
  • Snadná a rychlá instalace: SDK desky se upevňují na kovovou konstrukci pomocí vrutů. Nemusíte čekat věky, než vám uschne malta. 
  • Rovný povrch: lepení obkladů na sádrokarton bude hračka, je totiž už z výroby bez nerovností. 
  • Zvuková izolace: už základní typ sádrokartonu skvěle tlumí hluk. Ještě lépe to dovedou akustické SDK desky, které seženete i v impregnované variantě.

Jakou sádrokartonovou desku do koupelny zvolit?

I u impregnovaného sádrokartonu si můžete vybrat z několika typů. Prvním z nich je běžný sádrokarton do vlhka se zelenou lícní stranou, který má oproti klasickému bílému sádrokartonu nižší nasákavost. Pořídit si ale můžete i impregnovanou protipožární desku – poznáte ji podle zelené lícové strany a červeně zbarvené hrany. 

Nebo vsaďte na vysokopevnostní desku Habito® H od Rigips. větší nosnost než základní, bílý sádrokarton, izoluje hluk a navíc se hodí do vlhkých prostor. A pokud chcete mít doma čistší vzduch, přijde vám vhod impregnovaná deska RBI (H2) Activ‘Air®. Ta totiž umí snížit koncentraci formaldehydu v místnosti o víc jak 70 % po dobu delší než 50 let.

Zelený sádrokarton – cena

Možná vás ještě napadá, na kolik vlastně impregnovaný sádrokarton přijde. Cena se liší značku od značky, ale základní typ zeleného sádrokartonu se běžně pohybuje mezi 135 a 160 Kč za m² (při tloušťce 12,5 mm). A pokud budete kupovat jednotlivé desky, počítejte s cenou kolem 340 Kč/kus (při rozměrech 12.50 × 2000 × 1250 mm).

Protipožární impregnovaný sádrokarton stojí o něco víc: za m² tloušťky 12,5 mm zaplatíte běžně od 160 do 190 Kč, jedna deska s  rozměry 12.50 × 2000 × 1250 mm pak stojí zhruba 380–410 Kč.

Jak sádrokarton do koupelny nainstalovat?

Konkrétní postup vždycky záleží na tom, co přesně plánujete. Pokud chcete „jenom“ vyměnit obklady, umyvadlo a další vybavení, čekají vás tyto práce:

1. Vystěhovat koupelnu, tedy odmontovat všechny skříňky a umyvadlo.

2. Odstranit staré obklady a podklad očistit.

3. Postavit konstrukci ze sádrokartonových profilů. (Elektroinstalace by měla procházet vnitřní stranou konstrukce.)

4. Vložit tepelnou izolaci mezi původní stěnu a budoucí sádrokartonový obklad. Dobře poslouží minerální vlna, která zároveň funguje i jako izolace hluku.

5. Vyztužit místo pro zavěšení umyvadla a skříněk: můžete si vybrat mezi pórobetonem a klasickým zdivem, případně k zavěšení použít speciální nosné konstrukce pro sanitární držáky. Anebo tu jsou už zmíněné desky Habito® H.

6. Pomocí vrutů připevnit SDK desky ke konstrukci. Nezapomeňte si před zaklopením označit vývody elektroinstalace či potrubí. Pak byste je už jen těžko hledali

7. Přilepit obklady. Jejich prodejce vám nejlépe poradí, jaké lepidlo zvolit.

Jak taková práce v budoucí koupelně ze sádrokartonu vypadá, můžete vidět níže na fotkách. V rámci této rekonstrukce potřeboval majitel zvětšit koupelnu v podkrovním bytě. Došlo na bourání staré příčky, úpravu rozvodů a odpadů, stavbu nové SDK příčky a předstěn. Dispozice koupelny se úplně změnila, místo vany je teď sprchový kout a zbylo i místo na saunu.

Majitel potřeboval zvětšit koupelnu v podkrovním bytě.
Dispozice koupelny se úplně změnila,
došlo na bourání staré příčky.

Důkaz místo slibů: reálné rekonstrukce koupelen s využitím sádrokartonu

Abychom nezůstali jenom u planých řečí, ukážeme vám několik renovací koupelen, kde se majitelé rozhodli pro suchou výstavbu. Přesvědčte se sami, že sádrokarton odvedl špičkovou práci:

Rekonstrukce koupelny a WC v cihlovém domě: sádrokarton tu posloužil jako materiál na strop. A výsledek? „Byla to bezvadná spolupráce od přípravných prací až po realizaci posledních detailů… S výsledkem jsem moc spokojená, uvedla zákaznice.

Nová koupelna s ojedinělým SDK podhledem: I v tomto případě byl SDK desky použity k rekonstrukci stropu – konkrétně k vybudování sádrokartonového podhledu s osvětlením. A jak je znát z recenze zákaznice, nová koupelna slaví úspěch: „Výsledek přesně podle našich představ, rozhodně doporučujeme!“

Přemýšlíte o rekonstrukci koupelny? Zkuste to se sádrokartonem. Jeho montáž zvládnete i sami, levou zadní. A pokud přece jen chcete poptat raději firmu, zkuste to u nás. Věříme, že mezi NejŘemeslníky si snadno vyberete!

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x