27. 7. 2021, aktualizováno 8. 2. 2023

Na velikosti nezáleží. Proměna bydlení je vždycky velká věc. A pokud jde o rekonstrukci panelového bytu, ta má hned několik specifik. My jsme je pro vás sepsali a přidáváme taky ukázky zdařilých přestaveb. Tak se nechte inspirovat, ať už bydlíte v 1+kk nebo ve čtyřpokojovém bytě.

Každá rekonstrukce panelového bytu je jiná, ale přesto má jedna s druhou něco společného: umakartové (v lepším případě zděné) jádro, lino na podlaze a nádech minulého režimu. Není divu, že si jejich obyvatelé a majitelé přejí změnu. Pokud je to i váš případ, máme tu pár drobných rad, jak k rekonstrukci přistupovat a na co nezapomenout.

1. Rozmyslete si, co všechno chcete změnit

Tohle je vůbec nejdůležitější fáze, bez které nemůžou přijít další. Zeptejte se sami sebe, co od rekonstrukce čekáte. Chcete jenom vyměnit staré bytové jádro? Nebo to vezmete od podlahy a předěláte všechno? Pomoct vám může taky bytový architekt nebo firma, která připravuje návrhy bytů. Objednejte si u nich vizualizaci a hned získáte lepší představu o tom, jak bude vypadat výsledek.

2. Stanovte si rozpočet

Otázka, která dřív nebo později přijde: Kolik stojí rekonstrukce bytu? Cena se odvíjí od rozsahu, použitých materiálů i vybavení, které si pořídíte. A záleží taky na tom, jestli rekonstruujete s firmou, nebo svépomocí. Pokud chcete aspoň zhruba vědět, co do rozpočtu zahrnout, mrkněte do článku, který jsme na tohle téma napsali. A jestliže oslovíte firmu na rekonstrukci bytu, počítejte s tím, že přesnou cenu vám neřekne v první zprávě. Nejdřív musí dodavatel přijít na prohlídku, aby zjistil stav bytu a určil, jaké stavební práce budou potřeba.

3. Zajděte na stavební úřad a vyřiďte oznámení SVJ

Rekonstrukce panelového bytu se neobejde bez několika administrativních záležitostí. V první řadě si zjistěte, jestli potřebujete stavební povolení, ohlášení, nebo zda můžete pracovat i bez nich. To vám nejlíp řeknou na místním stavebním úřadě.

Pokud byt není váš, pak budete muset navíc získat souhlas majitele (např. bytového družstva nebo města). A každém případě nezapomeňte rekonstrukci oznámit společenstvu vlastníků jednotek a sousedům.

Rekonstrukce panelového bytu: proměna garsonky

Že si i na malém prostoru dají dělat velké věci, dokazuje tahle přestavba. Pouhých 24 m² se změnilo téměř k nepoznání. Bylo potřeba opravit koupelnu, vybourat kuchyňský kout i vestavěnou skříň, udělat nové elektroinstalace a rozvody. Jednoduše kupa práce, která ale stála za to. Majitelka bytu byla tak spokojená, že firmě udělila Kozlovu pečeť poctivosti.

Rekonstrukce bytu 2+1

Další proměna, která si vysloužila Kozlovu pečeť poctivosti. A není divu. Během 2,5 měsíce prošel byt kompletní přestavbou, od vstupních dveří přes koupelnu a kuchyň až po krásné dva pokoje. Tahle rekonstrukce bytu 2+1 je za nás hodně povedená!

Přestavba bytu 3+1 na 3+kk

Od garsonky jsme se už dostali k trochu jiným dimenzím. Při téhle rekonstrukci bytu 3+1 se propojil obývací pokoj s kuchyní, zvětšila se koupelna a záchod se mírně přesunul. Firma za práci opět dostala Kozlovu pečeť poctivosti, a že je opravdu zasloužená, dokládá i hodnocení zákazníka: „Všechny nečekané problémy vyřešili, připomínky zapracovali a pomohli nám i s pár maličkostmi nad rámec samotné rekonstrukce.“

Firmu na rekonstrukci bytu seženete u nás

Doufáme, že jste nabrali dostatek inspirace k vlastní přestavbě. Teď už zbývá jediné: pustit se do práce. A pokud se na to necítíte sami, jsme tu my. Máme v databázi přes 2000 ověřených dodavatelů s hodnocením, kteří se na rekonstrukce bytů specializují. Stačí, když zadáte zdarma poptávku, my ji rozešleme firmám a vy si brzo budete moct vybrat z prvních nabídek.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x