28. 6. 2021, aktualizováno 23. 1. 2024

I na malém prostoru můžete vytvořit velké věci. Proměna panelákové koupelny je toho důkazem. Řekněte sbohem umakartu nebo starému zděnému jádru a pusťte se do práce. Ne vždycky je ale při rekonstrukci koupelny v paneláku nutná celková změna dispozice, častokrát postačí výměna některého vybavení nebo rozvodů.  

Klíčové je mít předem jasno, jak koupelnu moderně a funkčně uspořádáte. V případě rozsáhlejší úpravy se připravte taky na obíhání sousedů nebo stavebního úřadu – k zásahu do nosné konstrukce domu totiž potřebujete stavení povolení, a navíc musíte takové plány oznámit SVJ.

Rozvrhněte si prostor

Koupelny v paneláku bývají malé, a tak je i celá rekonstrukce omezená místem. Proto je potřeba všechno předem naplánovat a změřit (to raději hned dvakrát). Jako první si položte otázku: Sprchu, nebo vanu? Při rozhodování vezměte v úvahu nejen prostor a svoje preference, ale i životní situaci. Pokud máte malé děti, bude se vám víc hodit vana, jestliže bydlíte sami, dost možná vám bude v paneláku stačit menší sprchový kout.

Pořád nevíte, jestli vanu nebo sprchový kout? Přečtete si článek, který jsme na tohle téma sepsali.

Jakmile budete mít jasno, přemýšlejte nad dalším vybavením: chcete mít v koupelně jen pračku, nebo i sušičku? Jaký koupelnový nábytek potřebujete? Abyste si dokázali nový prostor lépe představit, nechte si u bytového designéra zpracovat vizualizaci.

Kompromis mezi vanou a sprchovým koutem: vana se zástěnou.
Když se nemůžete rozhodnout, jestli vanu, nebo sprchový kout,
existuje kompromis. Podívejte se, jak vypadala původní koupelna.

Umakartové jádro: zbourat, nebo opravit?

Pokud plánujete rekonstrukci původního bytového jádra, máte dvě možnosti: buď všechno vybourat, odvézt a koupelnu nově vyzdít, nebo umakart jenom opravit. V první případě zabere práce samozřejmě víc času, bude se víc prášit, a celkově půjde o větší proměnu. Ale zase možná odhalíte věci, na které byste jinak nepřišli: zatékání, plíseň, špatně provedenou elektroinstalaci…

Když se rozhodnete jenom pro renovaci bytového jádra, půjde sice všechno rychleji, ale s velkou pravděpodobností budete muset za pár let stejně bourat. Oprava je většinou jen dočasné řešení.

Kompletním vybouráním navíc získáte víc volnosti co se týče změn. Můžete postavit nové příčky, přesunout vanu nebo sprchový kout a změnit tak panelákovou koupelnu doslova k nepoznání. Stejně, jako se to povedlo při rekonstrukci zdokumentované na fotkách:

Vyžaduje rekonstrukce koupelny v paneláku stavební povolení? To záleží na typu prací

Proměna koupelny není jenom o „tvrdé“ práci, ale patří k ní taky administrativa. Jako první si ověřte, jestli musíte mít stavební povolení. To bývá obecně potřeba pro všechny stavební úpravy, při kterých zasáhnete do nosných konstrukcí. Jestliže to není váš případ, bude vám stačit ohlášení, a někdy není nutné ani to. Nejlepší je proto zajít na stavební úřad, pod který spadáte, a zeptat se na podmínky přímo. Stavební zákon se totiž nevykládá všude po republice úplně stejně.

Další věc, na kterou nesmíte zapomenout, je získat souhlas majitele bytu, (tedy pokud to nejste vy sami) a ohlásit ji společenství vlastníků jednotek (případně jeho správci, pokud společenství nevzniklo).

TIP: Objevte návod, krok za krokem, jak zařídit vlastní malou koupelnu v paneláku.

Cena rekonstrukce koupelny v paneláku

Nabízí se otázka: Může být rekonstrukce koupelny v paneláku levná? To záleží na rozsahu prací. Pokud například plánujete jenom vyměnit vanu, můžete se vejít do 15 000 Kč. Kompletní proměna se pak pohybuje mezi 60 000 Kč a 250 000 Kč, ale samozřejmě může vyjít i dráž. Cenu totiž ovlivňuje taky typ materiálů a vybavení, které zvolíte.

Velkou položku v rozpočtu tvoří cena za práci. Udává se, že většinou jde až o 50 %. Pokud tedy chcete ušetřit, můžete se do rekonstrukce pustit svépomocí. Počítejte ale s tím, že vám práce bude trvat déle. A určitě doporučujeme najmout si řemeslníky či firmu aspoň na odbornější práce, jako jsou třeba rozvody vody a odpadu nebo elektroinstalace – ty dokonce musí provádět certifikovaný odborník.

Kde takové profíky hledat? Přece u nás. Stačí zadat zdarma poptávku. My už ji rozešleme ověřeným firmám a řemeslníkům ve vašem okolí.

4 4 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pavla
pavla
1 měsíc před

to je šíleně nudný a divím se při tom výběru obkladů

NejŘemeslníci
Admin
1 měsíc před
Odpovědět  pavla

Dobrý den Pavlo,

díky za komentář. Je to asi subjektivní, ale každopádně děkujeme za podnět. Mrkněte se i na další reference u nás na webu, určitě objevíte koupelny, které Vám padnou do oka.
Hezký den!

Tomáš z týmu NejŘemeslníci.cz

Naposledy upraveno 1 měsíc před by Tomáš Chudoba
2
0
Přidejte svůj názor.x