18. 6. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Všechna bytová jádra z umakartu jednoho dne doslouží. A když k tomu dojde, je většinou zapotřebí pořádná rekonstrukce koupelny. Pokud je to zrovna váš případ, čtěte dál. V článku probereme, jestli je lepší bourat, nebo nebourat, na co si dát pozor a jak sestavit rozpočet.

Prefabrikovaný komplet koupelny a WC, tak vypadala bytová jádra za minulého režimu. Nejčastěji se dělala právě z umakartu, což je materiál ze slisovaného kartonu, s dekorativní a ochrannou vrstvou navíc. Už chápete, proč se vám stěny v koupelně začaly kroutit a odlepovat?

V zásadě máte dvě možnosti: všechno rozmontovat a koupelnu nově vyzdít (takže vlastně kompletní rekonstrukci panelákové koupelny), nebo stěny jenom opravit. V druhém případě už jde spíš jen o renovaci bytového jádra. Obojí má každopádně svoje výhody a nevýhody.

Vybourání jádra odhalí skryté vady

Bourání samo o sobě není žádná radost. Připravte se na spoustu nepořádku, prachu, a hlavně na to, že budete nějaký čas bez sprchy a záchodu. Má to ale i svoje výhody. Vybouráním se totiž často odhalí věci, které byste jinak neobjevili. Nejde přitom jenom o zmíněné plísně, ale třeba taky o nevyhovující elektroinstalaci. Vybourání bytového jádra stojí běžně mezi 5 000 a 12 000 Kč.

Před samotným bouráním je potřeba nejdřív odmontovat všechny zařizovací předměty (umyvadlo, vanu, baterie), teprve pak přijde na řadu samotné umakartové jádro. Nové stěny a příčky se nejčastěji staví z pórobetonu nebo ze sádrokartonu a následně se ošetřují penetrací a hydroizolací. Až po jejím zaschnutí můžete lepit obklady.

Víte, že…
… do koupelny můžete použít i sádrokarton (impregnovaný), který vám ušetří spoustu práce a času? S jeho výběrem vám pomůžou naši techničtí specialisté. Můžete u nich poptat i bezplatnou kalkulaci včetně ceníkových cen.

Jak taková rekonstrukce bytového jádra vypadá v praxi, si můžete prohlédnout na fotkách níže. V tomto případě šlo o přestavbu malé panelákové koupelny s rozměry 190 × 160 cm. I tady došlo na bourání. Ale jak vidíte, ze staveniště nakonec vyrostla krásná nová koupelna a zákaznice práci ohodnotila pěti hvězdičkami. 

Pokud se rozhodnete bytové jádro vybourat, soustřeďte se hlavně na přípravnou fázi. Ze všeho nejdřív si rozmyslete, jestli chcete vanu, nebo sprchový kout, co dalšího se má do koupelny vejít, a teprve potom navrhněte nové dispozice místnosti. Klidně se obraťte na bytového architekta nebo stavební firmu a nechte si zpracovat vizualizaci.

Pozor! Jestliže plánujete zasáhnout do nosných konstrukcí, budete potřebovat stavební povolení. A jestliže byt není váš, musíte mít před zahájením prací taky souhlas vlastníka (např. bytového družstva nebo obce).

Rekonstrukce bytového jádra bez bourání? Jde to, ale výsledek nemusí být 100%

Když koupelnu bourat nechcete nebo nemůžete, dá se umakart jenom vyspravit. Poslouží vám k tomu třeba obkladové desky na umakartové jádro, s nimiž snadno zakryjete praskliny a nerovnosti.

Naprosto nenáročnou variantou jsou pak omyvatelné tapety nebo nátěry určené speciálně pro umakart. Než se ale do vylepšování pustíte, nezapomeňte: povrch je potřeba odmastit a v některých případech i zpevnit pomocí sádrokartonu. Návod, jak lepit obklad na umakart, najdete u společnosti Weber

Do podobného vylepšení koupelny se pustil jeden z našich zákazníků. Firma původní jádro vyspravila, udělala nové rozvody, a nakonec umakart opláštila vinylovými deskami. Všechna práce zabrala řemeslníkům jenom pět dní. Co říkáte na výsledek?

Rekonstrukce bytového jádra bez bourání
Původně umakartová koupelna prokoukla díky vinylovým obkladům.
Jak na rekonstrukci bytového jádra bez bourání? Někdy pomůžou vinylové obklady.
Koupelna je malá, ale po renovaci útulná.

Pouhá renovace bytového jádra je rychlejší a taky levnější než kompletní rekonstrukce koupelny. Kromě toho nestrávíte týden v oblacích prachu a ušetříte cenné místo, které by jinak zabraly nové, silnější příčky a stěny.

Na druhou stranu vám tenhle postup nedává tolik možností k proměně: zařizovací předměty musí být na nožičkách, protože by je umakart neunesl, úprava elektroinstalace je omezená a nové dveře do umakartového jádra taky nedáte.

Navíc, pokud stěny obložíte a později se rozhodnete obklady změnit, půjdou dolů už rovnou s umakartem. Vyspravení bytového jádra často jen oddálí problém, který stejně jednou budete muset řešit. Socialistické koupelny totiž nevydrží věčně.

Odborníci radí, jak na koupelnu ze sádrokartonu.

Kolik stojí rekonstrukce bytového jádra? Cena záleží na stavu koupelny i vybavení

Ještě, než se vůbec pustíte do náčrtků a snění o nové koupelně, budete nejspíš řešit rozpočet. Rekonstrukce panelákové koupelny stojí běžně mezi 90 000 Kč a 180 000 Kč. Záleží na rozsahu prací, na tom, jestli si vyberte vanu nebo sprchový kout i na dalším vybavení. Jak tedy rozpočet stanovit?

Všechno začíná v katalogu či prodejně koupelnových potřeb. Vyberete si (aspoň rámcově) vybavení, které budete potřebovat a chtít. Od něj se pak budou odvíjet nové dispozice koupelny, a tedy i náročnost a cena prací. Když už pak dojde na výběr konkrétních zařizovacích předmětů, obkladů a dalších materiálů, máte vždycky možnost zvolit buď standardní, nebo luxusnější variantu. 

Cenu rekonstrukce bytového jádra ovlivní i fakt, jestli pracujete svépomocí, nebo s firmou. V prvním případě můžete ušetřit velkou část nákladů. Na druhou stranu vám bude přestavba trvat déle. A určitě doporučujeme poptat odborníky aspoň na takové práce, jako jsou nové rozvody nebo elektroinstalace.

No a pokud to chcete mít bez práce, objednejte si rekonstrukci koupelny na klíč. V naší databázi najdete víc než 3 000 referencí od ověřených dodavatelů.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x