30. 10. 2019, aktualizováno 28. 7. 2023

I když to na první pohled vypadá, že jde opět o nějaký diktát z Bruselu, není tomu tak. Jde o kvalitu bydlení, o udržitelné stavění, o zdraví lidí a šetření energetickými zdroji.

Rekuperace se dokáže velmi dobře postarat o zpříjemnění vnitřního klima v bytě. V horkém létě totiž vzduch proudící do bytu příjemně ochladí, a to až o 6 °C oproti vzduchu venkovnímu. Daleko větší přínos ale má v zimních měsících. Díky rekuperačním jednotkám je totiž teplo z odváděného vzduchu využíváno k ohřevu toho, který je přiváděn dovnitř. To domácnosti ocení zejména v chladných dnech, kdy rekuperace efektivně ohřívá vzduch proudící do bytu. Jsou totiž využívány tepelné zisky, které vznikají běžným provozem domácnosti. Rekuperace tak přináší velkou úsporu nákladů na vytápění. 

Větrání v bytových domech a bytech je řešeno systémem, který na jedné straně přivádí do obytných prostor čerstvý vzduch, který je navíc zbaven prachu, smogových prvků a alergenů. A na straně druhé odvádí vzduch vydýchaný či jinak znehodnocený. Oba vzduchové proudy jsou od sebe dokonale odděleny soustavou kanálků tak, aby nedocházelo ke zpětnému průniku pachů.

Jen pro ilustraci: hodnota CO2 v ovzduší na venkově je 350 ppm a v centru města 400 ppm až 450 ppm. Při nedostatečném větrání u vysoce obsazených a těsných vnitřních prostor však tato koncentrace CO2 může dokonce vystoupat na hodnoty vyšší než 10 000 ppm. A to již začíná bolet hlava, člověk je unavený, nevrlý a vlastně ani neví proč.

Vzduchotechnika s pylovými filtry ze vzduchu zachytí jednotlivé hmotné částice. Předejdete tak nadměrné vlhkosti vzduchu a výskytu plísní, roztočů a dalších patogenů. Díky tomu vás už nebude tolik bolet hlava a nebudete trpět alergiemi, migrénami a dechovými potížemi. Rekuperace však nejsou jediným nástrojem, který je součástí konceptu Chytré bydlení a napomáhá tak vašemu lepšímu pocitu bezpečí a zdraví.

Když jde o peníze

Rekuperace jedním ze zajímavých způsobů, jak ušetřit až třetinu tepelné energie, která by jinak bez jakéhokoliv užitku „vyletěla“ okny při běžném větrání.

V případě rekuperačních jednotek je dosahována poměrně rychlá návratnost investice a to v horizontu zhruba pěti let, takže představuje vhodný způsob, jak zajistit v budoucnu požadované úspory.

Samotné rekuperační jednotky nebývají osazeny žádným topným tělesem, dochází „pouze“ k předávání již jednou vyprodukovaného tepla a jeho návratu do vašeho domu či bytu. Díky rekuperační jednotce pak stačí topit výrazně méně. Stavebníci se často setkávají s názorem, že v domě s nainstalovanou rekuperací nelze otevírat okna. Není to tak – okna si samozřejmě otevřít můžete, jen – pokud tak učiníte v zimě – rekuperace ztrácí smysl. Až si systém nainstalujete, budete mít doma tak svěží vzduch, že vás okno ani nenapadne otevřít.

Pro šetření prostředků na vytápění se lze rozhodnout i v případě rekonstrukce. Dovybavit si byt, který rekuperaci nemá, není tak složité. Rekuperační jednotky určené pro rezidenční bydlení jsou k dispozici i v podobě tzv. decentralizovaných zařízení, které lze použít v libovolném počtu místností (tj. rekuperace neprobíhá skrze jedno obrovské zařízení, které vytápí celou nemovitost, ale skrze více decentralizovaných jednotek). Jednotky jsou instalovány do obvodových zdí, do kterých je třeba vyvrtat otvor o průměru asi 18 cm. S relativně nízkými vstupními investicemi, bez ztráty komfortu uvnitř nemovitosti a na dlouhou dobu jste tak schopni snížit náklady na vytápění zhruba o polovinu. Podobných příležitostí, jak snížit výdaje v domácnosti, na trhu není moc.

A tak k provozním nákladům patří především pravidelné čištění a výměny filtrů. Pokud se však domluví hned několik majitelů bytů, lze i tyto náklady podstatně snížit.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x